Unsplash Elia Pellegrini

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ «ΦΑΡΜΑΚΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Έρευνες έχουν δείξει ότι η πνευματικότητα μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Μήπως ισχύει το ίδιο και για τα καρδιακά προβλήματα;

Όλοι λίγο έως πολύ γνωρίζουμε τι κάνει καλό στην καρδιά: η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί σε καθημερινή βάση (αν και πρόσφατες έρευνες φαίνεται να το αμφισβητούν). Υιοθετώντας καλές συνήθειες μπορεί κάποιος να προλάβει αλλά και να βοηθήσει την καρδιά του να παραμείνει υγιής.

Νέα έρευνα έρχεται να δώσει επιπλέον στοιχεία σχετικά με το τι μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα. Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Duke, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JACC και υποστηρίζει ότι αυτό που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ανθρώπων με καρδιακά προβλήματα είναι η πνευματικότητα.

Η πνευματικότητα το «κλειδί» για καλύτερη ποιότητα ζωής

H Dr Rachel Tobin, συγγραφέας επικεφαλής της μελέτης, ανέφερε σε ανακοίνωση τύπου ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια δεν έχουν την ίδια ποιότητα ζωής με τους υπόλοιπους ανθρώπους, ενώ μπορεί να εμφανίσουν υψηλά επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και πνευματικής ταραχής. «Στη μειωμένη ποιότητα ζωής συμβάλλει το γεγονός ότι η καρδιακή ανεπάρκεια, σε αντίθεση με άλλες χρόνιες ασθένειες, είναι απρόβλεπτη και μπορεί να οδηγήσει σε απελπισία, απομόνωση και αλλοιωμένη εικόνα του εαυτού», πρόσθεσε.

πνευματικότητα
Unsplash Marek Piwnicki

Τι εννοούμε, όμως, με τον όρο πνευματικότητα; Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πολλοί ορίζουν την πνευματικότητα ως τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα βρίσκουν ένα νόημα και σκοπό στη ζωή τους. Ο τρόπος αυτός μπορεί να μην έχει καμία απολύτως σχέση με θρησκευτικές απόψεις. Ειδικότερα, το Institute of Medicine, αμερικάνικη μη κερδοσκοπική οργάνωση, ορίζει την πνευματικότητα ως «τις ανάγκες και τις προσδοκίες που έχουν οι άνθρωποι για να βρουν νόημα, σκοπό και αξία στη ζωή τους. Τέτοιες ανάγκες μπορεί να είναι θρησκευτικές, αλλά ακόμα και οι άνθρωποι που δεν έχουν θρησκευτική πίστη ή δεν είναι οργανωμένοι θρησκευτικά έχουν συστήματα πίστης που δίνουν νόημα και σκοπό στη ζωή τους».

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα επανεξέτασε 47 άρθρα για να διερευνήσει την υπάρχουσα γνώση σχετικά με τις επιδράσεις της πνευματικότητας σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας. Η Dr Tobin ανέφερε ότι υπήρχαν περίπου 10 διαφορετικά εργαλεία, άλλα πιο απλά και άλλα πιο σύνθετα, που χρησιμοποιήθηκαν για να μετρήσουν την πνευματικότητα.

Όπως διαπίστωσαν οι μελετητές, σε μια δοκιμή η πνευματική ευεξία βελτιώθηκε στους ασθενείς που κατανεμήθηκαν τυχαία σε μια παρέμβαση παρηγορητικής φροντίδας σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα. Οι ασθενείς που κατανεμήθηκαν στην παρηγορητική φροντίδα είχαν αυξημένη ποιότητα ζωής. Διαπιστώθηκε επίσης ότι είχαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΤΟΥΣ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παρηγορητική φροντίδα (προσέγγιση που βελτιώνει την ποιότητα των ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζομαι με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες) είναι απαραίτητη για χρόνιες ασθένειες, μεταξύ άλλων για ανθρώπους με καρδιαγγειακά νοσήματα.

H Dr Tobin ανέφερε ότι η πνευματικότητα αποτελεί βασικό τομέα της έρευνας για την παρηγορητική φροντίδα, με τους γιατρούς να προσπαθούν να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τις πνευματικές ανησυχίες, ώστε να μπορούν να παρέχουν στους ασθενείς τους κατάλληλους πόρους.

πνευματικότητα
Unsplash Elia Pellegrini

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από μια ψυχοκοινωνική παρέμβαση διάρκειας 12 εβδομάδων, οι ασθενείς είχαν υψηλότερη ποιότητα ζωής, καθώς και λιγότερη κατάθλιψη και αναζήτηση νοήματος. Από τους 33 ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν, το 85,7% θεώρησε ότι η παρέμβαση άξιζε τον κόπο.

«Η βιβλιογραφία υποδεικνύει ότι η πνευματικότητα μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, αλλά και να βοηθήσει στην υποστήριξη των φροντιστών και ενδεχομένως να βοηθήσει τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να μην χρειαστεί να εισαχθούν εκ νέου στο νοσοκομείο», δήλωσε η Dr Tobin.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της έρευνας σημειώνουν ότι οι μελέτες σχετικά με την επίδραση της πνευματικότητας σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα είναι λίγες. Επιπλέον, ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για την πραγματική μέτρηση των επιπτώσεών της. Όπως σημείωσε η Dr Tobin, πλέον η ομάδα ερευνητών εργάζεται προς την ανάπτυξη ενός εργαλείου «μέτρησης» της πνευματικότητας, παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της κατάθλιψης. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστούν και να βοηθηθούν στην παρηγορητική φροντίδα οι ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο πνευματικής δυσφορίας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.