iStock

ΚΑΜΠΟΥΡΙΑΖΕΙΣ; ΙΣΩΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΣΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗ

Η σχέση μεταξύ της σωστής στάσης του σώματος και της ψυχικής μας διάθεση είναι ένας καλός λόγος για να προσπαθήσεις να μην καμπουριάζεις.

Στον πάπυρο όπου ενδεχομένως να έχεις σημειώσει τι μπορεί να βοηθήσει τη ψυχολογία σου, πρόσθεσε σε παρακαλώ κάτι ακόμα: τη στάση του σώματός σου όταν κάθεσαι στο γραφείο. Καμπουριάζεις; Είσαι από τους ανθρώπους που κυρτώνουν την πλάτη σκύβοντας πάνω από το κινητό ή το πληκτρολόγιο; Τότε μην απορείς που δεν νιώθεις καλά.

Δεν με πιστεύεις; Ούτε ο διακεκριμένος νευροεπιστήμονας του University of Pittsburgh, Peter Strick, πίστευε τη σχέση μεταξύ της σωστής στάσης του σώματος και της ψυχολογίας μας και ερεύνησε το θέμα. Είχε ήδη δημιουργήσει έναν τρόπο να μπορεί να εγχύσει έναν ιό σε ένα όργανο του σώματος, ώστε να μπορεί να δει τις νευρικές οδούς που συνδέουν τους μυς με τον εγκέφαλο. Αποφάσισε να το δοκιμάσει, όπως τέσταρε τη σχέση μεταξύ του στρες και της στάσης του σώματος.

«Προχωρήσαμε σε έγχυση ιού στον μυελό των επινεφριδίων. Τον εντοπίσαμε να πηγαίνει πίσω στον εγκέφαλο, έως τον εγκεφαλικό φλοιό. Μετά χαρτογραφήσαμε ποιες περιοχές του φλοιού επηρέασαν τα επινεφρίδια. Και τότε ήρθαμε αντιμέτωποι με την έκπληξη».

Ποια ήταν αυτή; Όπως είχε γράψει στη σχετική δημοσίευση, «η ανθρώπινη αντίδραση στο στρες δεν συνδέεται μόνο με τα κέντρα “σκέψης” του εγκεφάλου. Υπάρχουν κι άλλα μέρη του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχουν τους μυς μας, που στέλνουν σήματα στον μυελό των επινεφριδίων».

καμπουριάζεις
iStock

Ο επιστήμονας επιβεβαίωσε ότι η ενδυνάμωση των μυών του πυρήνα «μπορεί να ρυθμίσει το άγχος» που ξεκινά πάντα με εμάς να πρέπει να αποφασίσουμε αν θα μπούμε σε μια μάχη ή θα αποχωρήσουμε. Ο Strick είδε πως οι μύες που έχουμε στον πυρήνα του σώματος (ελέγχουν την στάση μας), ο εγκέφαλος και τα επινεφρίδια συνεργάζονται.

«Υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο κινούμαστε, σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε. Οι μύες που ελέγχουν τη στάση του σώματος έχουν αντίκτυπο σε ένα όργανο που εμπλέκεται στο στρες», δήλωσε στην πρόσφατη επίσκεψη του στο ΝPR.

Αν έχεις κάνει αρκετά pilates ή yoga καταλαβαίνεις ακριβώς ποιος είναι ο πυρήνας του σώματος και ποιοι μύες μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα. Αν δεν έχεις υπ’ όψιν σου, δεν είναι μόνο οι κοιλιακοί.

Eίναι ό,τι υπάρχει γύρω από το πυελικό οστό και οι μύες που ξεκινούν από αυτήν την περιοχή και φτάνουν στα πλευρά. Ναι, συμπεριλαμβάνουν όλους τους κοιλιακούς (και τους πλάγιους) και τους ραχιαίους. Αν δεν έχεις δυνατό κορμό, συνήθως έχεις πόνους χαμηλά στη μέση, δεν μπορείς να καθίσεις για ώρα χωρίς να κουνιέσαι σε όρθια θέση, έχεις κακή ισορροπία όταν στέκεσαι στο ένα πόδι και κυρτώνεις όταν κάθεσαι μπροστά σε υπολογιστή, διαβάζεις βιβλίο ή ασχολείσαι με το κινητό σου.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενδυναμώσεις αυτήν την εξόχως χρήσιμη περιοχή του σώματος σου. Μια είναι οι περιβόητες «σανίδες». Άρχισε από την πιο απλή έκδοση.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, βέβαια, είναι να εμπιστευτείς τη γυμναστική καθοδήγησή σου σε ειδικό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.