iStock

5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Αν δεν έχεις ρουτίνα πριν από την προπόνησή σου, τότε ίσως έχει έρθει η ώρα να αποκτήσεις. Ή τουλάχιστον να ξεκινήσεις αποβάλλοντας τις συνήθειες που επιδεινώνουν την αθλητική σου απόδοση.

Το να ελέγξεις όλες τις συνήθειές σου πριν από την προπόνηση δεν είναι πάντα εύκολο. Ιδιαίτερα όταν πρέπει να χωρέσεις εκείνη τη μία ώρα της γυμναστικής μέσα στις διάφορες υποχρεώσεις της ημέρας.

Πόση ώρα πριν πρέπει να έχεις φάει το τελευταίο γεύμα; Πόσο νερό να πιεις πριν από την προπόνηση; Ποια ροφήματα μπορούν να σου δώσουν extra ενέργεια; Πολλές φορές υποτιμούμε όσα κάνουμε πριν από την άσκηση, όμως κάθε τι έχει τη σημασία του στην απόδοση που θα έχουμε στο γυμναστήριο.

5 συνηθισμένα λάθη πριν από την προπόνηση

1. «Λίγο αλκοόλ δεν πειράζει»

Έχεις πιει μερικές απογευματινές μπίρες με τους φίλους σου, όμως σκοπεύεις να πας γυμναστήριο; Οι ειδικοί λένε ότι είναι προτιμότερο να το παραλείψεις. Οι λόγοι ποικίλουν και σχετίζονται τόσο με το ότι τα αντανακλαστικά σου θα είναι μειωμένα, επομένως αυξάνεται η πιθανότητα ατυχήματος, όσο και με το ότι η κατανάλωση αλκοόλ πριν από την προπόνηση μπορεί να σε κάνει περισσότερο αφυδατωμένο.

2. Καταναλώνουμε ένα μεγάλο γεύμα

Ένα μικρό σνακ όπως μια μπανάνα πριν από τη γυμναστική είναι αποδεκτό και μερικές φορές αναγκαίο έτσι ώστε το σώμα μας να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της προπόνησης. Ειδικοί μάλιστα συνιστούν ένα συγκεκριμένο λαχανικό για πριν από την προπόνηση, το οποίο δεν είναι άλλο από την γλυκοπατάτα η οποία μας δίνει ενέργεια και τους ηλεκτρολύτες που χρειαζόμαστε για καλύτερη αποκατάσταση.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να τρώει κανείς ένα μεγάλο γεύμα, το οποίο αν καταναλωθεί πριν από την προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικές διαταραχές και κακή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

προπόνηση
iStock

3. Οι στατικές διατάσεις πριν από την άσκηση

Οι διατάσεις μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ζεστάνουμε τους μυς και να αποφύγουμε τη δυσκαμψία, όμως το είδος που θα κάνουμε έχει μεγάλη σημασία.

Όπως έχει εξηγήσει στο OW η Κατερίνα Μουστάκα, ιατρός χειροπρακτικής με εξειδίκευση στα Trigger Points, «το στατικό stretching, αν γίνει πριν από τις αθλητικές μας δραστηριότητες, όχι απλώς δεν βελτιώνει τις επιδόσεις μας, αλλά μπορεί και να τις χειροτερέψει, επειδή μειώνει την ικανότητα των μυϊκών ινών για ''έκρηξη''». Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι στατικές διατάσεις όχι απλά δεν προστατεύουν από τους τραυματισμούς αλλά μπορούν να μας εκθέσουν σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

4. Back-to-back προπόνηση

Για τους μη επαγγελματίες αθλητές, η εκτέλεση πολλών back-to-back προπονήσεων δεν είναι μια καλή ιδέα. Οι μύες μας χρειάζονται ξεκούραση για να ανακάμψουν και οι συνεχόμενες προπονήσεις το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν είναι μεγάλη κόπωση και πιθανούς τραυματισμούς.

προπόνηση
iStock

5. Το παρακάνουμε με την καφεΐνη

Παρόλο που ο καφές πριν από την προπόνηση μπορεί να θεωρηθεί μια καλή επιλογή ροφήματος όταν καταναλώνεται με μέτρο, η κατανάλωση υπερβολικά μεγάλης ποσότητας καφεΐνης μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, προκαλώντας αφυδάτωση, ζάλη ή αύξηση των καρδιακών παλμών.

Τέλος, αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τη συμβουλή του Άντριου Χάμπερμαν, Αναπληρωτή Καθηγητή Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, τότε μπορούμε να πίνουμε καφέ πριν από την πρωινή άσκηση, αν το διάστημα που μεσολαβεί από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι σύντομο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.