AP Photo Victor R. Caivano

ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΣΟΥ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΡΙΛΕΠΤΗ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Δοκίμασε μια ιαπωνική άσκηση που διαρκεί μόνο τρία λεπτά, μπορεί να γίνει σχεδόν από οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την ηλικία ή πιθανά προβλήματα κινητικότητας, και προσφέρει υψηλά επίπεδα ευεξίας.

Οι Ιάπωνες φημίζονται για πολλά πράγματα, από το «Hara Hachi Bu», δηλαδή τη μέθοδο για να χάσεις βάρος, μέχρι το «Kakeibo», την τεχνική που έχει να μας μάθει πολλά για την εξοικονόμηση χρημάτων. Φυσικά, ξεχωρίζουν και για το υψηλό προσδόκιμο ζωής, αφού σύμφωνα με τα δεδομένα από το 2019 ο μέσος όρος ζωής τους ανέρχεται στα 84,36 έτη.

Όλα δείχνουν ότι αυτός ο λαός κρύβει μυστικά μακροζωίας! Oι συνήθειες και η φιλοσοφία τους δίνουν την αίσθηση ότι έχουν βρει τη «συνταγή» με τις τέλειες αναλογίες για μια υγιή και μακρά ζωή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα νησιά Οκινάουα της Ιαπωνίας συγκαταλέγονται στις Μπλε Ζώνες, για τις οποίες μπορεί κανείς να ενημερωθεί περισσότερο και από τη σχετική μίνι σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix.

Για έναν πολιτισμό όπου το περπάτημα θεωρείται τελετουργία, μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της σημασίας της σωματικής κίνησης συνολικά. Μία από τις ασκήσεις που εξασκούν εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιαπωνία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα είναι το «Radio Taiso», μια ολιγόλεπτη άσκηση χαμηλής έντασης που έχει σκοπό να «ξυπνήσει» τόσο το μυαλό όσο και τους μυς.

Ένα πρόγραμμα άσκησης για όλους

Ένας βασικός στόχος στο «Radio Taiso» είναι να προωθήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων, γι' αυτό και οι ασκήσεις γίνονται συνήθως σε ομάδες. Οι Ιάπωνες κάνουν επίσης την άσκηση σε σχολεία και εταιρείες για τα παιδιά και τους εργαζόμενους αντίστοιχα. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι αυτό το πρόγραμμα γυμναστικής μεταδίδεται κάθε πρωί στις 6:30 από τον NHK Radio 1, τον παλαιότερο ραδιοφωνικό σταθμό της Ιαπωνίας.

ιαπωνική άσκηση
Alamy-Visualhellas.gr Stephen Chung

Αναζητώντας τα οφέλη του «Radio Taiso», διακρίνουμε τα εξής:

  • Μπορεί να γίνει από τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, ανεξάρτητα από σωματικούς περιορισμούς ή προβλήματα κινητικότητας.
  • Για την εκτέλεση της άσκησης δεν απαιτείται εξοπλισμός.
  • Οι κινήσεις είναι ήπιες, εύκολα κατανοητές και συνήθως συνοδεύονται από μουσική.
  • Μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι έναν μικρό χώρο.
  • Μπορεί να γίνει τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
  • Οι ασκήσεις εκτελούνται σε όρθια θέση αλλά μπορούν να τροποποιηθούν και να γίνουν και σε καθιστή θέση.
  • Προωθείται η σωματική κίνηση και –όταν γίνεται με παρέα– η κοινωνική αλληλεπίδραση.
  • Συνολικά, είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του.

ιαπωνική άσκηση
AP Photo Victor R. Caivano

Πώς να κάνετε την άσκηση

Το «Radio Taiso» αποτελείται από μια σειρά απλών, ρυθμικών κινήσεων που είναι εύκολο να ακολουθήσετε. Περιλαμβάνει συνήθως διατάσεις, ασκήσεις κινητικότητας των αρθρώσεων και κινήσεις ενδυνάμωσης ενώ μία από τις πιο εμβληματικές ασκήσεις αποτελείται από το να σηκώνετε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι και στη συνέχεια να τα κατεβάζετε με κυκλική κίνηση.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε και να ακολουθήσετε αναλυτικά τις οδηγίες.

Παράλληλα, έχετε στον νου σας τα εξής βήματα:

– Βήμα #1: Προθέρμανση

Ξεκινήστε με ήπιες διατάσεις για να προετοιμάσετε το σώμα σας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πλευρικές διατάσεις, κύκλους των χεριών και περιστροφές του λαιμού.

– Βήμα #2: Κύρια άσκηση

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει συνήθως ασκήσεις όπως «βάδισμα» στην ίδια θέση, ανύψωση των γονάτων, εκτάσεις χεριών και ποδιών και κινήσεις που μοιάζουν με καθίσματα.

– Βήμα #3: Ηρεμία

Τέλος, ολοκληρώστε με περισσότερες διατάσεις για να χαλαρώσετε τους μυς σας. Και μην ξεχνάτε ότι ενώ μπορείτε να εξασκηθείτε και μόνοι σας στο «Radio Taiso», η συμμετοχή σε μια ομάδα θα βελτιώσει την εμπειρία (και πιθανότατα την υγεία του εγκεφάλου σας).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.