iStock

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ ΙΑΠΩΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΒΑΡΟΣ

Ακολούθησε τη μέθοδο των μακροβιότερων ανθρώπων στον κόσμο για καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, μακροζωία και καλή υγεία. Με άλλα λόγια, «κάν’ το όπως οι Ιάπωνες».

Hara Hachi Bu. Η φράση έρχεται από ιαπωνικό αρχιπέλαγος Okinawa, περιοχή που ανήκει στις Blue Zones (Μπλε Ζώνες). Εκεί οι άνθρωποι σηκώνονται από το κρεβάτι κάθε πρωί με μια σαφή αίσθηση του σκοπού, γνωστή ως Ικιγκάι. Hara Hachi Bu σημαίνει «σταματήστε να τρώτε όταν έχετε χορτάσει κατά 80%» και πρόκειται για ένα από τα πολλά μυστικά μακροζωίας που έχει ο ασιατικός λαός.

Το Hara Hachi Bu είναι πρακτική εμπνευσμένη από τον Κομφουκιανισμό. Η φιλοσοφία του μου θυμίζει μια παραλλαγή της φράσης που άκουγα όταν ήμουν μικρή: «όταν σηκώνεσαι από το τραπέζι πρέπει να μπορείς να φας άλλο τόσο». Για την ακρίβεια, οι κάτοικοι των Okinawa λένε ότι πρέπει να σταματήσεις να τρως όταν είσαι κατά 80% χορτάτος.

Μπορεί αυτή η απλή ιαπωνική πρακτική να μας οδηγήσει στην επίτευξη ενός υγιούς βάρους; Και, αν ναι, πόσο εύκολη είναι στην εφαρμογή της;

Πώς να πετύχετε το Hara Hachi Bu για ένα υγιές σωματικό βάρος

Στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος Okinawa οι άνθρωποι αξιοποιούν το Hara Hachi Bu για να ελέγχουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Ο κανόνας αυτός του «σταματώ να τρώω όταν είμαι κατά 80% χορτάτος», πέρα από την απώλεια βάρους που μπορεί να επιτύχει, θεωρείται ότι έχει και οφέλη για την υγεία. Αν αναρωτιέστε πώς θα το πετύχετε, τρία πράγματα μπορούν να σας βοηθήσουν:

  1. Να επικεντρώνεστε στο φαγητό.
  2. Να τρώτε πιο αργά.
  3. Να χρησιμοποιείτε μικρά σκεύη.

Το πρώτο βήμα που θα σας φέρει πιο κοντά στο Hara Hachi Bu είναι να κλείσετε την τηλεόραση ή τη σειρά που βλέπετε στον υπολογιστή καθώς τρώτε. Μην ξεχνάτε ότι έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φαγητού ενώ βλέπουμε τηλεόραση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τροφής που καταναλώνουμε. Κλείνοντας την τηλεόραση προσπαθήστε να αισθανθείτε πλήρως τη μυρωδιά, τη γεύση και την υφή του φαγητού.

βάρος
iStock

Επίσης, είναι σημαντικό να τρώτε αργά και να μασάτε σωστά την κάθε μπουκιά. Σύμφωνα με μελέτες, πρέπει να μασάμε το φαγητό περίπου 32 φορές, ενώ τα τρόφιμα που είναι πιο δύσκολα στη μάσηση, όπως η μπριζόλα και οι ξηροί καρποί, μπορεί να χρειάζονται έως και 40 μασήσεις ανά μπουκιά. Για τα τρόφιμα που είναι πιο μαλακά, όπως ο πουρές πατάτας και το καρπούζι, επιτρέπεται να μασάμε 5 με 10 φορές.

Επιπλέον, κάθε φορά που μασάτε να θυμάστε ότι το στομάχι σας χρειάζεται χρόνο για να καταλάβει ότι έχει χορτάσει. Αν τρώτε το γεύμα σας με μεγάλη ταχύτητα, εμποδίζετε αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να αυξάνετε τις πιθανότητες να φάτε περισσότερο από ό,τι χρειάζεστε.

Κάντε σύντομα διαλείμματα και δείτε πώς αισθάνεστε. Αν πεινάτε ακόμα, μπορείτε να φάτε περισσότερο, αλλά αν νιώθετε φουσκωμένοι, πρέπει απλώς να κάνετε υπομονή και να περιμένετε να περάσει η δυσάρεστη αίσθηση.

Και να θυμάστε ότι αν δεν μπορείτε να σταματήσετε στο 80%, μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρά βήματα: για αρχή αφήστε να περισσέψει μόνο μία μπουκιά στο πιάτο σας. Δείτε πώς αντιδράσει το σώμα και ο οργανισμός σας και προχωρήστε αντίστοιχα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.