iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ KAKEIBO

Αν είσαι κι εσύ εχθρός της αποταμίευσης και αδυνατείς να ξοδεύεις μεθοδικά τα χρήματά σου, η ιαπωνική μέθοδος Kakeibo μπορεί να σε βοηθήσει.

«Δεν ήμουν σε θέση να αποταμιεύσω καθόλου χρήματα, αλλά μπόρεσα να αποταμιεύσω δύο εκατομμύρια γιεν [δηλαδή 12,670.17 ευρώ] σε έναν χρόνο αφού χρησιμοποίησα αυτή τη μέθοδο για να παρακολουθώ τα έξοδά μου», ακούμε να λέει μια φωνή στην αρχή ενός βίντεο του BBC με θέμα την ιαπωνική μέθοδο εξοικονόμησης χρημάτων που ακούει στο όνομα Kakeibo. Αφήνοντας το βίντεο να παίξει, συνειδητοποιούμε ότι η φωνή ανήκει σε μια γυναίκα από την Ιαπωνία που εφαρμόζει εδώ και χρόνια τη συγκεκριμένη πρακτική.

Η λέξη Kakeibo μεταφράζεται ως «οικιακό οικονομικό βιβλίο». Η ιδέα αναπτύχθηκε το 1904 από μια δημοσιογράφο σε περιοδικό της Ιαπωνίας, ονόματι Hani Motoko, η οποία είχε ως σκοπό να βοηθήσει άλλες γυναίκες να διαχειριστούν τα οικονομικά τους. Οι σύγχρονες μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι ο στόχος επετεύχθη και ναι, η μέθοδος Kakeibo δουλεύει!

Τι σημαίνει Kakeibo;

Η ιαπωνική τέχνη των «έξυπνων δαπανών» εφαρμόζεται εδώ και περίπου έναν αιώνα και έχει να μας μάθει πολλά για την εξοικονόμηση χρημάτων και συνολικά για τη διαχείριση των οικονομικών μας. Στόχος του Kakeibo είναι να προσφέρει έναν απλό τρόπο για να μπορούμε να έχουμε τα έξοδά μας υπό έλεγχο. «Το Kakeibo σε βοηθάει να διαχειρίζεσαι τα έξοδά σου [ακόμη και] με περιορισμένο budget και σε αποτρέπει από τις υπερβολικές δαπάνες», εξήγησε στο ρεπορτάζ του BBC η οικονομικός σύμβουλος Harumi Maryuana.

Η φιλοσοφία του Kakeibo βασίζεται στην ιδέα της αποταμίευσης και στο να ξοδεύει κανείς χρήματα συνειδητά. Στόχος του είναι να αναδιαμορφώσει τη στάση μας απέναντι στα χρήματα που διαχειριζόμαστε, διδάσκοντάς μας πώς να «ξοδεύουμε σωστά» για να «αποταμιεύουμε σωστά».

Το Kakeibo στην πράξη

Μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον τρόπο που θα εφαρμόσει κανείς τη μέθοδο αλλά η βασική ιδέα είναι η ίδια. Με βάση το Kakeibo, υπάρχουν τέσσερις κύριες κατηγορίες, κάτω από τις οποίες πρέπει να κατηγοριοποιούμε τα έξοδά μας:

  1. οι ανάγκες,
  2. οι επιθυμίες,
  3. η αναψυχή
  4. και οι απροσδόκητες δαπάνες.

Κάθε μήνα πρέπει να γράφει κανείς στο χαρτί (αυτό είναι σημαντικό όπως θα εξηγηθεί παρακάτω) πόσα χρήματα έχει στη διάθεσή του. Στη συνέχεια, να αφαιρεί τα σταθερά έξοδα ή αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να πληρώσει, όπως το ενοίκιο ή οι λογαριασμοί. Έτσι, στο τέλος θα μείνουν αυτά που μπορεί να επιλέξει να εξοικονομήσει ή να ξοδέψει συνειδητά.

Η Harumi Maryuana συνιστά να αφιερώνουμε 5 λεπτά κάθε μέρα (και μάλιστα μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας) για να κάνουμε αυτή την καταγραφή. Διαφορετικά μπορούμε να την κάνουμε σε εβδομαδιαία βάση.

χρήματα
Freepik

Άλλοι επαγγελματίες υποστηρίζουν τη χρήση μετρητών αντί κάρτας, με το επιχείρημα ότι η φυσική πράξη της παράδοσης μετρητών μάς καθιστά πιο υπεύθυνους.

Επίσης, όπως εν συντομία αναφέραμε, μια βασική αρχή της πρακτικής είναι η χρήση χαρτιού και στιλού. Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να γράφουμε τις δαπάνες μας στο χαρτί καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι το γράψιμο με το χέρι αναγκάζει τον εγκέφαλο να επεξεργάζεται τις πληροφορίες με πιο λεπτομερή και προσεκτικό τρόπο.

Ακόμη, στο τέλος του μήνα ή της εβδομάδας, απαντήστε στις παρακάτω τέσσερις ερωτήσεις προκειμένου να μπορέσετε να βελτιωθείτε:

  1. Πόσα χρήματα έχετε;
  2. Πόσα χρήματα θα θέλατε να αποταμιεύσετε;
  3. Πόσα χρήματα ξοδεύετε;
  4. Πώς μπορείτε να βελτιωθείτε;

Για να αποταμιεύσετε χρήματα, βάλτε τέλος στις παρορμητικές αγορές

Σύμφωνα με τη μέθοδο Kakeibo, πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις πριν αγοράσετε αντικείμενα που δεν θεωρείτε ότι είναι απαραίτητα ή πράγματα που αγοράζετε παρορμητικά, αλλά μπορεί να μην τα χρειάζεστε:

  1. Μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό το αντικείμενο;
  2. Με βάση την οικονομική μου κατάσταση, μπορώ να το αντέξω οικονομικά;
  3. Θα το χρησιμοποιήσω πραγματικά;
  4. Έχω τον απαραίτητο χώρο γι' αυτό;
  5. Πώς το βρήκα εξ αρχής; (Το είδα σε ένα περιοδικό; Το συνάντησα όταν έκανα βόλτα σε ένα κατάστημα επειδή βαριόμουν;)
  6. Γενικά ποια είναι η συναισθηματική μου κατάσταση σήμερα; (Είμαι ήρεμος/η; Αγχωμένος/η; Αισθάνομαι άσχημα για τον εαυτό μου;)
  7. Πώς αισθάνομαι σχετικά με την αγορά του; (Είμαι χαρούμενος/η; Είμαι ενθουσιασμένος/η; Είμαι αδιάφορος/η;) Και πόσο θα διαρκέσει αυτό το συναίσθημα;

χρήματα
iStock

Το Kakeibo δεν θα ωφελήσει μόνο την τσέπη μας

Τα οφέλη που αποκομίζει κανείς εφαρμόζοντας τη μέθοδο Kakeibo δεν είναι αποκλειστικά οικονομικά. «Ενώ το Kakeibo ήταν αποτελεσματικό στο να με βοηθήσει να ελέγχω τα οικονομικά μου, αυτό που πραγματικά έκανε –που δεν έκαναν άλλα συστήματα τα οποία είχα δοκιμάσει στο παρελθόν– ήταν να με αναγκάσει να σκεφτώ τις αγορές μου και τι με παρακίνησε να τις κάνω», γράφει σε άρθρο της στο δίκτυο CNBC η συγγραφέας του βιβλίου «Kaizen: The Japanese Secret to Lasting Change», Sarah Harvey, η οποία όπως δηλώνει αγαπάει πολύ την ιαπωνική κουλτούρα.

«Με άλλα λόγια, μπόρεσα τελικά να νικήσω τον φόβο του να είμαι απόλυτα ειλικρινής σχετικά με τις "ανάγκες" και τα "θέλω" μου. Ως αποτέλεσμα, βελτιώθηκα στο να παίρνω ταχύτερες, εξυπνότερες και πιο λογικές αποφάσεις σχετικά με το αν θα ξοδέψω χρήματα για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο», συμπλήρωσε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.