Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

4 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΠΕΙΣΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΕΙΣ

Παρόλο που σήμερα σημειώνουμε ακόμα και τη λίστα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ στο κινητό μας, τα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε τελείως τη γραφή με το χέρι. Τα οφέλη σχετίζονται κυρίως με τη μνήμη και τις γνωστικές μας ικανότητες.

Η τελευταία φορά που σημείωσα κάτι στο χαρτί –πριν από λίγες ώρες– ήταν μία από τις δουλειές που έπρεπε να κάνω μέσα στην ημέρα, η οποία γράφτηκε στο σημειωματάριό μου για να μην ξεχαστεί. Δεν είμαι σίγουρη, ωστόσο, ότι δεν ανήκω στις εξαιρέσεις, ή έστω στους τελευταίους που τιμούν ακόμα το χαρτί και το μελάνι. Όπως όλα δείχνουν, η γραφή με το χέρι εγκαταλείπεται σιγά σιγά, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων οι οποίοι υποθέτω ότι κρατούν ακόμα και τη λίστα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ στο κινητό τους – ενδεχομένως όχι αδίκως.

«Όταν διαβάζουμε (ή ακούμε κάτι) και στη συνέχεια γράφουμε τα βασικά συμπεράσματα με το χέρι (όχι πληκτρολογώντας), ενεργοποιούνται τα κινητικά κυκλώματα με τρόπους που ενσωματώνουν βαθιά τις πληροφορίες στη μνήμη. Η γραφή με το χέρι, όσο πρόχειρη και αν είναι, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλέσουμε πληροφορίες», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ο νευροεπιστήμονας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Stanford, Andrew Huberman. «Όταν ακούμε πληροφορίες από, ας πούμε, μια διάλεξη ή ένα podcast ή ένα ακουστικό βιβλίο και καταγράφουμε τα βασικά συμπεράσματα με το χέρι, η ανάκληση αυτών των πληροφοριών είναι πολύ ισχυρή», συμπληρώνει.

Ο Huberman θεωρεί ότι το να πληκτρολογούμε τις σημειώσεις μας μπορεί να λειτουργήσει, αλλά όχι με τρόπο τόσο αποτελεσματικό όσο το να τις γράφουμε με το χέρι. «Αυτό πιθανότατα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κινητικός φλοιός και τα άκρα μας εξελίχθηκαν χρησιμοποιώντας τη λεπτή επιδεξιότητα – την κίνηση ολόκληρων των άκρων ως βασική πηγή ανατροφοδότησης σχετικά με την ακρίβεια των αναμνήσεών μας.

»Στην πραγματικότητα, ακόμη και μόνο η σχεδίαση ενός διαγράμματος που συνοψίζει τις πληροφορίες και βγάζει νόημα μόνο για εσάς μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ανάκληση των πληροφοριών αυτών», διαβάζουμε στην ανάρτησή του.

4 λόγοι που ωφελεί η γραφή με το χέρι

1. Ενισχύει τις κινητικές δεξιότητες

Εκτός από τη βελτίωση της μνήμης μας, το να γράφουμε με το χέρι μάς ωφελεί και με άλλους τρόπους. Η γραφή ενεργοποιεί διάφορα μέρη του εγκεφάλου, διεγείροντας τον συντονισμό ματιού – χεριού και τη σωματική κίνηση, γι' αυτό και τα οφέλη της μπορούν να επεκταθούν και σε τομείς όπως οι κινητικές δεξιότητες.

2. Βοηθάει στη διαδικασία της μάθησης

Επίσης, ενισχύει τις δεξιότητες ανάγνωσης και γλωσσικής επεξεργασίας. Ειδικοί έχουν αναφέρει ότι τα παιδιά όταν γράφουν για πρώτη φορά με το χέρι μαθαίνουν να διαβάζουν πιο γρήγορα και γίνονται πιο ικανά να παράγουν ιδέες και να συγκρατούν πληροφορίες. Συνολικά, η γραφή βελτιώνει την ικανότητα συγκράτησης της γνώσης και της ανάκλησης γεγονότων και εννοιών και παρέχει μια πιο βαθιά κατανόηση του εκάστοτε θέματος.

γραφή με το χέρι
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

3. Ενισχύει τη δημιουργικότητα

Επιπλέον, μελέτες έχουν συνδέσει την κίνηση που σχετίζεται με τη γραφή με το χέρι με τη δημιουργική σκέψη αλλά και τη γενικότερη βελτίωση της χρήσης του λόγου, συμπεριλαμβανομένης της ορθογραφίας και της γραμματικής.

4. Επιβαρύνει λιγότερο τα μάτια

Είναι γνωστό ότι η οθόνη του υπολογιστή κουράζει και καταπονεί τα μάτια μας, προκαλώντας πολλές φορές πονοκέφαλο ή ξηροφθαλμία. Μακροχρόνια μπορεί να προκληθούν ακόμα και προβλήματα όρασης. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την καταπόνηση, πέρα από τα διαλείμματα που πρέπει να κάνουμε από την οθόνη, μπορούμε να προσπαθούμε να κρατάμε ορισμένες από τις σημειώσεις μας σε ένα τετράδιο, αντί να τις πληκτρολογούμε στο κινητό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.