iStock

ΤΙ ΩΡΑ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΚΑΦΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΛΗ ΜΕΡΑ

Αν θες να έχεις ενέργεια μέσα στην ημέρα, η ώρα που πίνεις τον πρωινό καφέ σου μπορεί να σε βοηθήσει να τα καταφέρεις.

Χτυπάει το ξυπνητήρι. Το κλείνεις. Χτυπάει ξανά. Το ξανακλείνεις. Ε, την τρίτη φορά αποφασίζεις να σηκωθείς, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Έχεις να πας και σε ένα γραφείο. Σηκώνεσαι. Σέρνεις τα βήματά σου μέχρι την κουζίνα (πού να βρεις ενέργεια πρωί πρωί;) και ετοιμάζεις έναν διπλό ελληνικό ή ένα εσπρεσάκι, γιατί ο καφές είναι η λύση!

Μετά την πρωινή ρουτίνα αφύπνισης, ξεκινάς την ημέρα σου. Όμως, κατά το απογευματάκι, τα επίπεδα ενέργειάς σου έχουν πάρει επικίνδυνα την κατηφόρα. Κάτι πρέπει να γίνει. Έχεις ακόμα πολλά να κάνεις και δεν σε παίρνει να την πέσεις για ύπνο.

Ο Άντριου Χάμπερμαν, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, προτείνει μια μικρή αλλαγή στη ρουτίνα αυτή, υποστηρίζοντας ότι θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το λεγόμενο «afternoon crash» και να έχεις περισσότερη ενέργεια μέσα στην ημέρα, ακόμα και μετά το μεσημεριανό γεύμα. Το μυστικό κρύβεται στην ώρα που πίνεις τον πρώτο καφέ της μέρας.

Πρωινός καφές και ενέργεια

Ο Χάμπερμαν προτείνει να μην πιεις καφέ μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι, αλλά να καθυστερήσεις την αγαπημένη σου συνήθεια μιάμιση με δύο ώρες τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Πιες τον, βρε αδερφέ, όταν φτάσεις στο γραφείο. Μάλιστα, η αλλαγή αυτή θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα το βράδυ.

Όπως εξηγεί ο Χάμπερμαν, όσο περισσότερο είμαστε ξύπνιοι, τόσο περισσότερο αυξάνεται στον εγκέφαλο και το σώμα η συγκέντρωση αδενοσίνης (νευροδιαβιβαστής που μας κάνει να νυστάζουμε και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία του ύπνου). Όσο αυξάνεται η αδενοσίνη, τόσο περισσότερο νυστάζουμε. Το πρωί, τα επίπεδα της αδενοσίνη είναι πολύ χαμηλά αλλά όχι μηδενικά. Η πρόσληψη καφεΐνης αμέσως μετά το ξύπνημα φαίνεται να αλληλεπιδρά με αυτήν. Έτσι, αισθάνεσαι μεν την ενέργειά σου να ανεβαίνει παροδικά, αλλά στη συνέχεια σε επισκέπτεται η απογευματινή υπνηλία. Αν, μάλιστα, πιες καφέ το απόγευμα, τότε έχε κατά νου ότι διαταράσσεις τον ύπνο σου.

Ο πιο εύκολος τρόπος να έχεις ενέργεια όλη μέρα
iStock

Για τους λάτρεις του καφέ, που δεν μπορούν να σκεφτούν την καθημερινότητά τους χωρίς μια ζεστή κούπα καπουτσίνο, ο ειδικός εξηγεί ότι μπορεί οι πρώτες δύο μέρες που θα καθυστερήσουν την κατανάλωση καφέ ίσως είναι λίγο δύσκολες, αλλά οι περισσότεροι καταφέρνουν να ξεπεράσουν το βάσανο αυτό, απολαμβάνοντας στη συνέχεια τα οφέλη.

Ο καθηγητής αναφέρει και μία εξαίρεση. Αν, λέει, είσαι πρωινός τύπος γυμναστικής (δηλαδή ξυπνάς και μέσα στα επόμενα 90 λεπτά έχεις πεταχτεί στο γυμναστήριο για ένα έντονο πρόγραμμα άσκησης), τότε η κατανάλωση καφεΐνης πριν την άσκηση και σε σύντομο διάστημα από την ώρα που ξυπνάς είναι εντάξει. Απλά να ξέρεις ότι ο συνδυασμός καφεΐνης και άσκησης θα αυξήσει την ένταση της απογευματινής κόπωσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.