iStock

ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΓΕΡΝΑ ΑΘΟΡΥΒΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ

Μια νέα μελέτη προσθέτει έναν απρόσμενο παράγοντα στη λίστα όσων μας γερνούν πριν της ώρας μας – σιωπηλά, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε.

Είχες σκεφτεί ποτέ ότι ο ρυθμός με τον οποίο γερνάς μπορεί να έχει σχέση με τον... καιρό; Όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες σε όλο τον πλανήτη και τα καλοκαίρια γίνονται κάπως ανυπόφορα, με ολοένα και μεγαλύτερα διαστήματα καύσωνα, ερευνητές του Harvard και του University of Southern California θέλησαν να δουν αν η έκθεσή μας σε αυτήν τη συνθήκη μπορεί να οδηγεί σε ταχύτερη γήρανση. Η γρήγορη απάντηση είναι πως ναι.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, εξετάστηκαν οι μετρήσεις βιολογικής ηλικίας (βασίζεται στο πώς λειτουργεί το σώμα μας σε μοριακό ή κυτταρικό επίπεδο) ηλικιωμένων που ζούσαν σε θερμότερες ή ψυχρές περιοχές των ΗΠΑ.

Η μακροχρόνια έκθεση στη θερμότητα συσχετίστηκε με αύξηση της βιολογικής ηλικίας έως και 2,48 έτη, με τους συγγραφείς της μελέτης να αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης στο σώμα είναι συγκρίσιμες με τις επιπτώσεις του καπνίσματος.

Τι μας γερνά αθόρυβα και πιο γρήγορα από το αναμενόμενο
iStock

Στην εργασία διαπιστώθηκαν οι ύπουλοι τρόποι με τους οποίους η παρατεταμένη έκθεση στη θερμότητα επηρεάζει το σώμα μας, πέρα από τη θερμική ασθένεια ή το εγκεφαλικό.

Οι επιστήμονες συνέκριναν δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν από 3.686 ενήλικες Αμερικανούς, ηλικίας από 56 ετών και πάνω, και δεδομένα σχετικά με τον δείκτη θερμότητας μεταξύ του 2010 και του 2016. Βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της μεγαλύτερης έκθεσης σε υπερβολική ζέστη και ενός μεγαλύτερου άλματος στην επιγενετική (βιολογική) ηλικία.

Συγκεκριμένα, ένα άτομο που ζει σε μέρος όπου ο δείκτης θερμότητας είναι τουλάχιστον στους 32°C για το μισό έτος υπέστη έως και 14 περισσότερους μήνες βιολογικής γήρανσης, συγκριτικά με κάποιον που ζει σε μέρος με ανάλογη θερμοκρασία για λιγότερες από 10 ημέρες τον χρόνο.

Η Eun Young Choi, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική συνεργάτιδα του University of Southern California, ομολόγησε στο Verge πως έμεινε έκπληκτη «με το πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ο αντίκτυπος. Οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης μπορεί να μην εμφανιστούν αμέσως ως διαγνώσιμη κατάσταση υγείας, αλλά να έχουν ένα σιωπηλό τίμημα σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο, που μπορεί να εξελιχθεί χρόνια αργότερα σε αναπηρία ή ασθένεια».

καύσωνας
iStock

Η Amruta Nori-Sarma, αναπληρώτρια διευθύντρια του Harvard Chan C-CHANGE και επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικής υγείας και πληθυσμιακών επιστημών, πρόσθεσε ότι «το ενδιαφέρον με τα ευρήματά μας είναι ότι πολλά δεδομένα παρατήρησης επικεντρώνονται στις οξείες επιπτώσεις της έκθεσης σε ακραία θερμότητα. Υπογραμμίζεται ότι μπορεί να υπάρχουν χρόνιες επιπτώσεις στην επιγενετική ηλικία που είναι σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες δυσμενούς υγείας».

Και οι δυο ερευνήτριες τόνισαν ότι η μελέτη δεν έλαβε υπόψη εάν ένα άτομο είχε πρόσβαση σε κλιματισμό ή άλλους τρόπους ψύξης. Έτσι, «δύο άνθρωποι στην ίδια γειτονιά θα μπορούσαν να έχουν πολύ διαφορετικά επίπεδα προσωπικής έκθεσης ανάλογα με το αν διαθέτουν κλιματισμό», εξήγησε η Choi.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.