Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΑΝ ΚΟΨΕΙΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Αν αναρωτιέσαι πόσο καταστροφικό είναι το τσιγάρο για την υγεία σου, μερικά στοιχεία μάς βοηθούν να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά σε αυτή την εξαιρετικά βλαβερή συνήθεια. Γνωρίζεις άραγε πόσα έχεις να κερδίσεις αν το κόψεις;

Όντας υπεραισιόδοξη (και μη καπνίστρια) νόμιζα ότι η μόδα του τσιγάρου έχει ξεπεραστεί. Από τη μία, βέβαια, αναγνωρίζω ότι υπάρχουν οι «παλιοί» καπνιστές, που είτε αρνούνται να κόψουν το τσιγάρο είτε δεν μπορούν λόγω του εθισμού που έχουν αναπτύξει σε αυτό. Από την άλλη, όμως, θεωρούσα ότι λίγο ο νόμος περί απαγόρευσης του τσιγάρου σε κλειστούς χώρους (εφαρμόζεται άραγε αυτός;) και λίγο η αποστροφή που φαίνεται να έχει δείξει η Gen Z προς αυτό ίσως είχαν περιορίσει τη δημοφιλία του.

Αυτό δεν είναι παρά μια προσωπική εκτίμηση. Την «αλήθεια» μάς την λένε οι αριθμοί: Το 2020, το 22,3% του παγκόσμιου πληθυσμού έκανε χρήση καπνού, το 36,7% του συνόλου των ανδρών και το 7,8% των γυναικών του κόσμου, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το τσιγάρο είναι ο νούμερο 1 ένοχος για παθήσεις

Οι γιατροί θα σου πουν ότι πρέπει να κόψεις το κάπνισμα –ή να μην το ξεκινήσεις ποτέ– αν πάσχεις από κάποια αυτοάνοση ασθένεια (ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την κυκλοφορία του αίματος όπως το σύνδρομο Ρεϊνό), διαβήτη (ο συνδυασμός διαβήτη και τσιγάρου έχει χαρακτηριστεί «τοξικός»), άσθμα, αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες καταστάσεις υγείας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, πνευμονοπάθειες, διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άλλες ασθένειες. Επιπλέον, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά σε μερικά ενδιαφέροντα δεδομένα:

– Τσιγάρο και καρκίνος πνεύμονα

Ακόμη κι αν ο καρκίνος του πνεύμονα δεν προσβάλλει αποκλειστικά καπνιστές, η πιο κοινή αιτία για αυτή τη μορφή καρκίνου είναι η μακροχρόνια έκθεση στο κάπνισμα η οποία ευθύνεται περίπου για το 80-90% των καρκίνων του πνεύμονα, όπως έχει αναφέρει στο OW ο Γιώργος Καπετανάκης, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). Όπως είχε τονίσει ο κ. Καπετανάκης, οι καπνιστές έχουν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

– Το κάπνισμα προκαλεί γήρανση του δέρματος

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά ακόμα και το δέρμα μας. Όπως έχει εξηγήσει στο OW ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Χαράλαμπος Αγγελακόπουλος, το κάπνισμα μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου, προκαλεί αγγειόσπασμο με αποτέλεσμα μείωση οξυγόνωσης του δέρματος, ενώ προάγει και την καρκινογένεση.

κάπνισμα
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Επίσης:

Τι κερδίζεις αν διακόψεις το κάπνισμα

Αν είσαι καπνιστής, υπάρχουν καλά νέα. Έρευνα έχει δείξει ότι αν διακόψεις το κάπνισμα μπορείς να κερδίσεις μέχρι και 5 χρόνια υγιούς ζωής.

Ειδικότερα, από τη στιγμή που το άτομο θα σταματήσει το κάπνισμα, πολύ γρήγορα θα δει τα πρώτα οφέλη. Σύμφωνα με την American Cancer Society, 2 εβδομάδες έως 3 μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται ενώ 1 έως 12 μήνες μετά μειώνονται ο βήχας και η δύσπνοια. Επιπλέον, μετά από 1 έως 2 χρόνια από τη διακοπή, μειώνεται δραματικά και ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής. Ακόμη, τα στοιχεία δείχνουν ότι 5 έως 10 χρόνια μετά τη διακοπή, οι πιθανότητες το άτομο να εμφανίσει καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα μειώνονται στο μισό.

ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΛΟΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ, ΜΟΝΟ ΤΟ 4% ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ.

Μήπως ήρθε η ώρα να το κόψεις;

Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, το να σταματήσεις το κάπνισμα είναι πάντα μια καλή ιδέα για την υγεία σου. Από προσωπικές μαρτυρίες γνωρίζουμε ότι η διακοπή του δεν είναι εύκολη υπόθεση, γι΄αυτό και κάποιοι καταφεύγουν σε εναλλακτικές μεθόδους όπως ο βελονισμός.

Πολλοί καπνιστές θέλουν να το κόψουν μόλις συνειδητοποιούν ότι θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο. Ωστόσο, λόγω του εθισμού στη νικοτίνη και χωρίς ανάλογη υποστήριξη, μόνο το 4% των χρηστών που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα τελικά τα καταφέρνει, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ορισμένοι πρώην καπνιστές θα σου πουν ότι το σημαντικότερο είναι να το πάρεις απόφαση. Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως η άσκηση, μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν αλλά σε κάθε περίπτωση αν νιώθεις ότι δυσκολεύεσαι μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα βγεις χαμένος/-η από την προσπάθεια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.