iStock

5 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΓΕΡΝΑΝΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΟΥ ΠΡΟΩΡΑ

Η γήρανση του δέρματος είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Έχεις σκεφτεί, όμως, ότι ορισμένες από τις καθημερινές μας συνήθειες μπορεί να την επιταχύνουν;

Έχεις παρατηρήσει ότι όταν δεν κοιμάσαι επαρκώς το δέρμα σου φαίνεται κουρασμένο και ταλαιπωρημένο; Ότι όταν δεν τρέφεσαι σωστά μπορεί να εμφανίσεις σπυράκια και η επιδερμίδα να μην δείχνει τόσο λεία; Δεν είναι η ιδέα σου. Χωρίς να θέλω να σε τρομάξω, μπορεί να πρόκειται για σημάδια πρόωρης γήρανσης. Μερικές φορές παραμελούμε τον εαυτό μας και ξεχνάμε ότι για να μας «φροντίσει» πρέπει να τον φροντίζουμε κι εμείς.

Τα προϊόντα περιποίησης είναι συχνά μια εναλλακτική λύση ή μια λύση στην οποία καταφεύγουμε όταν δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Μπορούν να μας τονώσουν και να μας βοηθήσουμε να δείχνουμε πιο «φρέσκοι». Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν περνάμε ατελείωτες ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή, δεν κοιμόμαστε αρκετά, δεν τρώμε υγιεινά, τότε σίγουρα θα υπάρξουν συνέπειες για τον οργανισμό μας. Μία από αυτές είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Μιλήσαμε με τον Χαράλαμπο Αγγελακόπουλο, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, για ορισμένες από τις συνήθειες που προκαλούν πρόωρη γήρανση στο δέρμα. Υπάρχουν πράγματα που κάνουμε στην καθημερινότητά μας τα οποία βλάπτουν το δέρμα μας και εάν γίνονται συχνά έχουν αρνητικές συνέπειες.

1. Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό

Το αντηλιακό δεν προστατεύει μόνο το δέρμα μας από τον ήλιο, αλλά επιβραδύνει και τον ρυθμό γήρανσής του. Όπως εξηγεί ο κ. Αγγελακόπουλος, «η χρήστη αντηλιακού παρεμποδίζει την βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία είναι υπεύθυνη σε ποσοστό 80% για παθήσεις δερματικές και γήρανση δέρματος. Επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία οδηγεί σε αποδόμηση του κολλαγόνου».

Γι’ αυτό πρέπει να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας συχνά, ώστε να προστατέψουμε το δέρμα μας. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε αυτό που συνήθως ξεχνάμε ή αμελούμε: η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη όλο τον χρόνο – ναι, και τον χειμώνα, ακόμα κι αν χιονίζει!

2. Καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη

Η ζάχαρη κρύβει πολλούς κινδύνους. Μεταξύ άλλων είναι εθιστική, δεν έχει θρεπτική αξία και, όταν την καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες. μπορεί να γίνει τοξική. Αν αναλογιστούμε τις ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνουμε καθημερινά, είναι πολύ πιθανό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι υπολογίζαμε. Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή η ζάχαρη έχει την τάση να «κρύβεται» σε ορισμένα προϊόντα και τροφές, όπως για παράδειγμα τα αναψυκτικά ή το αλκοόλ.

ζάχαρη
iStock

Πώς όμως η ζάχαρη συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση του δέρματός μας; Ο κ. Αγγελακόπουλος εξηγεί ότι γενικότερα η υπερκατανάλωση σακχάρων ή, πιο σωστά, τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι βλαπτικές για το οργανισμό. «Η ζάχαρη από μόνη της είναι μια τροφή που προκαλεί φλεγμονή και είναι γνωστό ότι επιδεινώνει την ακμή, την ροδόχρου ακμή και το έκζεμα», πρόσθεσε.

3. Δεν κοιμόμαστε καλά

Μερικές φορές τυχαίνει να κοιμόμαστε λίγες ώρες ή να κάνουμε ανήσυχο ύπνο. Είτε λόγω υποχρεώσεων είτε από επιλογή, το να στερούμε από τον εαυτό μας ποιοτικό ύπνο σίγουρα δεν θα μας βγει σε καλό. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη λειτουργία του μυαλού και του σώματος. Πολλές μελέτες έχουν τονίσει τη σημασία του ύπνου στη διατήρηση ενός υγιούς και γερού σώματος. Ακόμη, ειδικοί έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα του ύπνου για τη σωστή λειτουργία όλων των οργάνων μας. Αντιθέτως, η έλλειψη ύπνου μας βλάπτει συνολικά και επηρεάζει αρνητικά λειτουργίες, μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση, τη μνήμη και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Όσον αφορά το δέρμα μας, ο κ. Αγγελακόπουλος μας είπε ότι η ποσότητα και η ποιότητα ύπνου έχει τεράστια σημασία και τεράστια επίδραση στο δέρμα. Συνέπεια της έλλειψης ποιοτικού ύπνου είναι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια και μειωμένη ελαστικότητα δέρματος. Μας εξήγησε ότι υπεύθυνες ορμόνες είναι η σωματοτροπίνη, η μελατονίνη, και η κορτιζόλη, που έχουν άμεση σχέση με την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου.

4. Είμαστες πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες

Αν το να περνάμε περισσότερες από 6 ώρες την ημέρα μπροστά από οθόνες υπολογιστών, κινητών ή τάμπλετ μας φαίνεται φυσιολογικό, τότε σίγουρα κάτι έχουμε κάνει λάθος. Η αλόγιστη έκθεση σε οθόνες ψηφιακών συσκευών μπορεί να βλάψει τόσο την όραση όσο και το σώμα μας, για παράδειγμα λόγω κακής στάσης ή καθιστικής ζωής.

οθόνες
iStock

Αυτό όμως που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι το μπλε φως, ή αλλιώς η μπλε ακτινοβολία που εκπέμπουν οι οθόνες όλων αυτών των συσκευών που χρησιμοποιούμε καθημερινά, συμβάλλει ακόμη και στην πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μπλε φως μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στα κύτταρα του δέρματος, ακόμη και συρρίκνωση ή θάνατο αυτών. Μάλιστα, οι δερματολόγοι πιστεύουν ότι εάν περνάμε 8 ώρες την ημέρα για 4 εργάσιμες ημέρες μπροστά από έναν υπολογιστή, εκτιθέμεθα στην ίδια ποσότητα ενέργειας σαν να ήμασταν για 20 λεπτά κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο.

5. Καπνίζουμε

Το κάπνισμα είναι ακόμη ένας παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο το δέρμα αλλά ολόκληρη την υγεία μας. Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα κάνει την όψη μας θαμπή και κουρασμένη, προκαλεί ρυτίδες, χαλάρωση του δέρματος και το λεγόμενο «σακούλιασμα» γύρω από τα μάτια.

κάπνισμα
Unsplash Philippe Goulet

Ο κ. Αγγελακόπουλος εξηγεί ότι «το κάπνισμα μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου, προκαλεί αγγειόσπασμο με αποτέλεσμα μείωση οξυγόνωσης του δέρματος». Επίσης, είναι τεκμηριωμένο, όπως μας είπε, ότι προάγει την καρκινογένεση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.