iStock

ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΜΟΛΙΣ ΚΟΨΕΙΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος έρχονται πολύ πιο γρήγορα από ότι φαντάζεσαι. Διάβασε μέσα με πόσα λεπτά το σώμα σου αρχίζει να ανακάμπτει.

Το ξέρω, ακούγεται κλισέ, αλλά ισχύει. Ποτέ δεν είναι αργά να σταματήσεις το κάπνισμα και κάθε τσιγάρο που δεν ανάβεις είναι ένα κέρδος για την υγεία σου. Βέβαια, όσο πιο γρήγορα καταφέρεις να το κόψεις τόσο το καλύτερο, αφού θα μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες να εμφανίσεις κάποια σοβαρή νόσο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα πρώτα οφέλη για την υγεία σου δεν αργούν να φανούν. Αντιθέτως, αρχίζουν να φαίνονται μέσα σε εξαιρετικά σύντομο διάστημα. Με την πάροδο του χρόνου, βέβαια, τα κέρδη που θα αποκομίσεις πολλαπλασιάζονται.

Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

Σύμφωνα με την American Cancer Society:

 • 20 λεπτά μετά τη διακοπή, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση αρχίζουν να πέφτουν.
 • Λίγες μέρες μετά, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα επανέρχονται στο φυσιολογικό.
 • 2 εβδομάδες έως 3 μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται, καθώς και η λειτουργία των πνευμόνων.
 • 1 έως 12 μήνες μετά, ο βήχας και η δύσπνοια μειώνονται. Οι μικρές σαν τρίχες δομές (κροσσοί), που απομακρύνουν σωματίδια από τους αεραγωγούς, αρχίζουν να ανακτούν τη φυσιολογική τους λειτουργία.
 • 1 έως 2 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται δραματικά.
 • 5 έως 10 χρόνια μετά, ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα μειώνεται στο μισό. Μειώνεται, επίσης, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.
 • 10 χρόνια μετά, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι περίπου ο μισός σε σχέση με ένα άτομο που εξακολουθεί να καπνίζει 10 με 15 χρόνια. Μειώνεται, επίσης, ο κίνδυνος καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του οισοφάγου και των νεφρών.
 • 15 χρόνια μετά, ο κίνδυνος εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου πλησιάζει εκείνον ενός μη καπνιστή.

διακοπή του καπνίσματος
Freepik

Υπάρχουν μερικά ακόμα οφέλη που θα παρατηρήσεις αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος, όπως η βελτίωση της γεύσης και της όσφρησής σου, τα δόντια και τα νύχια σου δεν θα κιτρινίζουν, η αναπνοή και τα μαλλιά σου δεν θα μυρίζουν καπνό και θα μπορείς να κάνεις τις καθημερινές δραστηριότητες (όπως π.χ. το ανέβασμα σκαλοπατιών) χωρίς να λαχανιάζεις. Φυσικά, θα σταματήσουν και οι βλαβερές συνέπειες του καπνού στην εμφάνισή σου, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Όσον αφορά τα μακροχρόνια οφέλη, πρόσθεσε σε αυτά τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης κι άλλων μορφών καρκίνου, όπως του στομάχου, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του τραχήλου της μήτρας. Περιορίζεται, ακόμα, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη, ενώ κερδίζεις 10 ζωής σε σύγκριση με το εάν συνέχιζες να καπνίζεις.

διακοπή του καπνίσματος
Freepik

7 κόλπα για να περιορίσεις τον πειρασμό

Αν προσπαθείς να κόψεις το κάπνισμα, τότε κατά διαστήματα θα νιώθεις αυτή την ασίγαστη ανάγκη για ένα τσιγάρο, αυτήν την έντονη λαχτάρα. Τι μπορείς να κάνεις για να περιορίσεις ή να αντισταθείς στη λαχτάρα αυτή, πέρα από το να μασουλάς τσίχλες νικοτίνης ή να φορά αυτοκόλλητα νικοτίνης;

 1. Απόφυγε τους πειρασμούς. Αν, για παράδειγμα, συνήθιζες να καπνίζεις μαζί με το ποτό σου, προσπάθησε να πιεις ένα μη αλκοολούχο ποτό ή περιόρισε τις επισκέψεις του στο μέρος αυτό.
 2. Περίμενε λίγα λεπτά. Εάν αισθάνεσαι ότι θα ενδώσεις στην επιθυμία σου για τσιγάρο, περίμενε πρώτα 10 λεπτά. Στο διάστημα αυτό κάνε κάτι για να αποσπάσεις την προσοχή σου.
 3. Μάσα κάτι, όπως τσίχλα χωρίς ζάχαρη, μια καραμέλα, ωμά καρότα ή ξηρούς καρπούς.
 4. Κουνήσου από τη θέση σου. Η σωματική δραστηριότητα, όπως το ανεβοκατέβασμα της σκάλας, μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή. Αν δεν είσαι τύπος της άσκησης, τότε μπορείς να επιλέξεις κάποια άλλη δραστηριότητα, όπως π.χ. το ράψιμο ή οι δουλειές του σπιτιού.
 5. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως yoga, μασάζ, χαλαρωτική μουσική.
 6. Ζήτα από γνωστούς και φίλους να στηρίξουν την προσπάθειά σου.
 7. Υπενθύμισε στον εαυτό σου όσα έχεις να κερδίσεις με τη διακοπή αυτή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.