iStock

ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟΣ ΥΠΝΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΤΗ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Ο ύπνος σπάνια είναι μοιάζει με διακόπτη που απλά κλείνεις και κοιμάσαι. Είναι περισσότερο μια διαδρομή προς την αγκαλιά του Μορφέα.

Τι ωραία που είναι όταν κάποιες φορές απλά ξαπλώνεις, κλείνεις τα μάτια και κοιμάσαι! Δεν συμβαίνει συχνά. Συνήθως είναι κάτι βράδια Παρασκευής, έπειτα από μία δύσκολη εβδομάδα, που έχεις παραγγείλει, έχεις βάλει να δεις ταινία και στο πρώτο 10λεπτο βλέπεις ήδη όνειρο. Τις περισσότερες φορές, όμως, ο ύπνος αντί να μοιάζει με διακόπτη που απλά κλείνεις και κοιμάσαι, απαιτεί μια συγκεκριμένη, συχνά μεγάλη, διαδρομή μέχρι την αγκαλιά του Μορφέα.

Στο βιβλίο της «Hello Sleep: The Science and Art of Overcoming Insomnia Without Medications», η Dr. Jade Wu, ψυχολόγος με ειδίκευση στον ύπνο, ερευνήτρια και ομιλήτρια, υποστηρίζει πως έχει βρει ότι η διαδικασία μέχρι να αποκοιμηθεί κανείς απαιτεί ορισμένα βήματα, το τελευταίο εκ των οποίων είναι και το πιο αποτελεσματικό. Αυτό τουλάχιστον εφαρμόζει η ίδια και τη βοηθά πάντα.

Πριν τον ύπνο, άσε το κινητό και πιάσε το βιβλίο

Όπως λέει η Dr. Wu, «ξέρουμε όλοι ότι πριν αποκοιμηθούμε το βράδυ χρειαζόμαστε μερικά λεπτά χαλάρωσης. Οι περισσότεροι τότε ξαπλώνουν και αρχίζουν να σκρολάρουν στο κινητό. Αυτό είναι, όμως, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις τη στιγμή εκείνη.»

Μια ειδικός ύπνου αποκαλύπτει το μοναδικό που τη βοηθά να κοιμάται καλύτερα
iStock

Η ίδια, αφού βουρτσίσει τα δόντια και καθαρίσει το πρόσωπό της επιλέγει είτε να διαβάσει ένα βιβλίο είτε να ακούσει ένα audiobook. «Αυτό υποδεικνύει στον εγκέφαλό μου ότι τώρα μεταβαίνω σε φάση ύπνου. Είναι το πιο ισχυρό σημάδι για το σώμα μου».

Τα περισσότερα βράδια, λέει, χρειάζεται περίπου 20 λεπτά διαβάζοντας ή ακούγοντας ένα βιβλίο, ωστόσο άλλες φορές ακόμα και 5 λεπτά αρκούν για να νυστάξει.

Το τι θα διαβάσει εξαρτάται από τη διάθεσή της, πάντως η ίδια συμβουλεύει να μην επιλέγει κανείς κάτι βαρετό: «Αυτό θα σε κάνει να βαρεθείς και θα σε εκνευρίσει – και αυτό δεν βοηθά στον ύπνο. Προτίμησε πάντως να διαβάζεις κανονικά, τυπωμένα βιβλία, όχι ψηφιακά, γιατί η έκθεση στο μπλε φως της οθόνης μπορεί να παρεμποδίσει τον ύπνο σου».

Γιατί το διάβασμα μας νυστάζει;

Η πρόταση της Dr. Wu δεν είναι ρηξικέλευθη. Είναι γνωστό πως ένα βιβλίο μπορεί να μας νυστάξει, όμως ενδεχομένως δεν γνωρίζουμε το γιατί, που θα μας κάνει να το εκτιμήσουμε περισσότερο: «Το διάβασμα είναι μια χαμένη τέχνη του slow living. Πρόκειται για μία νοητική δραστηριότητα που απαιτεί αυτοσυγκέντρωση και που δεν ενέχει παρεμβολές, όπως π.χ. το σκρολάρισμα».

«Είναι, λοιπόν, η ιδανική διαδικασία για να μας οδηγήσει στη διαδρομή του ύπνου, να επιτρέψει στο σώμα να ρίξει θερμοκρασία, παλμούς, να χαλαρώσει τους μυς και τελικά να βαρύνει τα βλέφαρα», συμπληρώνει.

Φυσικά, αυτός είναι ο δικός της τρόπος να κοιμάται και ίσως να μην τους βοηθά όλους. Οπότε, «αν δεν έχεις βρει ακόμα τι σε χαλαρώνει, βεβαιώσου τουλάχιστον ότι θα είναι κάτι που θα φρενάρει τη λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματός σου. Αυτό μπορεί να είναι ένα χαλαρωτικό μπάνιο, το στατικό stretching ή δέκα λεπτά καθοδηγούμενου διαλογισμού. Κάτι που δεν θα απαιτεί από εσένα καμία προσπάθεια», καταλήγει η ειδικός.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.