iStock

5 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ

Χαλάρωση, μείωση του στρες, αυτοσυγκέντρωση και ενσυνειδητότητα είναι μόνο κάποια από τα οφέλη του διαλογισμού. Και όλα αυτά μπορείς να τα βιώσεις όπου κι αν βρίσκεσαι, μέσα από τη φορητή συσκευή σου.

Μία από τις πιο πιεσμένες περιόδους της ζωής μου ήταν αυτή της πρώτης εγκυμοσύνης μου. Εργαζόμουν πολλές ώρες καθισμένη μπροστά σε μια οθόνη, υπό σχετική ψυχολογική πίεση (την οποία ίσως δεν είχα μάθει να διαχειρίζομαι ακόμα στα 27 μου χρόνια), έκανα περίπου 2 ώρες κάθε μέρα για να πάω και να γυρίσω από τη δουλειά μου και –το κερασάκι– κάποια στιγμή κατά τον 5ο μήνα ανακαλύψαμε κάποια δυσλειτουργία στον πλακούντα που έθετε δυνητικά σε κίνδυνο το μωρό. Δεν πτοήθηκα. Συνέχισα στους ίδιους πιεστικούς ρυθμούς, γιατί έτσι είχαμε μάθει να κάνουμε τότε, και αναζήτησα διέξοδο στη γιόγκα και τον διαλογισμό. Δεν ξέρω τι θα μου είχε συμβεί αν δεν το είχα κάνει.

Κάθε Παρασκευή, λοιπόν, μετά τη δουλειά κατευθυνόμουν σε ένα studio που είχε πρόγραμμα για εγκύους, το οποίο ολοκληρωνόταν με σαβάσανα που αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση του διαλογισμού. Οι λέξεις δεν αρκούν για να περιγράψω πόσο θεραπευτικά λειτουργούσαν τα λεπτά εκείνα για το μυαλό και την ψυχή μου και πόσο με βοηθούσαν να «αδειάζω» όλη την ένταση και το στρες και να γεμίζω φως και αισιοδοξία. Και είμαι σίγουρη πως όλο αυτό κάπως συνέβαλλε και στο μωρό μου.

Προφανώς κάποια στιγμή, δύο μήνες αργότερα, αποφάσισα να ακούσω τη γυναικολόγο μου και να σταματήσω τη δουλειά λίγο νωρίτερα από αυτό που όριζε ο νόμος – ο διαλογισμός και μόνο δεν θα σου αλλάξει τη ζωή, αν δεν πάρεις και πιο δραστικές αποφάσεις. Σε εμένα, πάντως, φώτισε έναν δρόμο που μου ήταν άγνωστος μέχρι τότε και τον οποίο είχα την ευκαιρία να βαδίσω αρκετές φορές ακόμα, όταν ένιωθα αυτή την ανάγκη κατά τα 13 χρόνια που ακολούθησαν.

Τι είναι ο καθοδηγούμενος διαλογισμός

Ο καθοδηγούμενος διαλογισμός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ξεκινήσεις αν είσαι αρχάριος σε αυτή την τεχνική χαλάρωσης, συγκέντρωσης και ενσυνειδητότητας. Όπως αποκαλύπτει το όνομά του, όταν τον εφαρμόζεις αφήνεσαι να σε καθοδηγήσει κάποιος άλλος, δημιουργώντας για εσένα κάποιες συγκεκριμένες νοητικές εικόνες και καλώντας σε σε συγκεκριμένες ασκήσεις αναπνοής ή μάντρα.

Η διάρκειά του είναι 10-15 λεπτά ή και περισσότερο, πραγματοποιείται συνήθως με τον ασκούμενο σε ξαπλωτή και αναπαυτική θέση (ιδανικά στο έδαφος), ενώ απαιτεί ένα περιβάλλον ήσυχο, ζεστό, χωρίς περισπάσεις από ηλεκτρονικές συσκευές. Ο δάσκαλος (ο καθοδηγητής, δηλαδή) μπορεί να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον ασκούμενο, αν ο διαλογισμός γίνεται π.χ. σε κάποιο studio, όμως τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να εξασκηθούμε και στο σπίτι, μέσω κάποια διαδικτυακής πλατφόρμας (podcasts, εφαρμογές, ιστοσελίδες κ.λπ.).

5 ηλεκτρονικές διευθύνσεις για καθοδηγούμενο διαλογισμό
iStock

Σκοπός του διαλογισμού είναι να χαλαρώσεις, να διώξεις το στρες, να αυτοσυγκεντρωθείς, να βελτιώσεις την εσωτερική σου γαλήνη, να κάνεις την παρουσία σου στον κόσμο αυτό πιο συνειδητή, να επιστρέψεις στον εαυτό σου, στα θέλω σου, σε όλα αυτά που σε γεμίζουν χαρά. Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν διαπιστώσει ότι άτομα που διαλογίζονταν συχνά αντιμετώπισαν καλύτερα τους χρόνιους πόνους τους, την κατάθλιψη, τις καρδιοπάθειες και την αρτηριακή πίεση. Και τα πιθανά οφέλη δεν σταματούν εδώ.

Πώς να κάνεις καθοδηγούμενο διαλογισμό στο σπίτι

Όπως φαντάζεσαι, ειδικά μετά τα lockdowns της πανδημίας, εμφανίστηκαν αμέτρητες σελίδες, ώστε με μερικά κλικ να μπορείς να απολαμβάνεις καθοδηγούμενο διαλογισμό στο σπίτι. Παρακάτω θα δεις ορισμένες από αυτές τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που έχουν λάβει τις καλύτερες αξιολογήσεις για το περιεχόμενό τους.

Tara Brach – Guided Meditations

H Tara Brach, Ph.D., είναι δασκάλα διαλογισμού, ψυχολόγος και συγγραφέας bestseller βιβλίων σχετικά με τον διαλογισμό και τη συνειδητή ζωή. Έχει δημιουργήσει την Insight Meditation Community στη Ουάσινγκτον και διδάσκει βουδιστικό διαλογισμό σε διάφορα κέντρα της Αμερικής. Στη σελίδα της θα βρεις διάφορα είδη καθοδηγούμενου διαλογισμού, στα αγγλικά.

Daily Breath with Deepak Chopra

O Dr. Deepak Chopra είναι Ινδο-Αμερικανός συγγραφέας, διάσημος γκουρού της πνευματικότητας και ένας από τους πιο αναγνωρισμένους εφαρμοστές της εναλλακτικής ιατρικής. Στο κανάλι Daily Breath του Spotify θα βρεις μια σειρά από διαλογιστικές τεχνικές στις οποίες ακούγεται ο ίδιος, στα αγγλικά.

5 ηλεκτρονικές διευθύνσεις για καθοδηγούμενο διαλογισμό
iStock

Jack Kornfield

Ο Jack Kornfield εκπαιδεύτηκε ως βουδιστής μοναχός σε μοναστήρια της Ταϊλάνδης, της Ινδίας και της Μπούρμα και διδάσκει διαλογισμό ανά τον κόσμο από το 1974. Κατέχει Ph. D. στην κλινική ψυχολογία και τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 20 γλώσσες. Στη σελίδα του, στην κατηγορία Meditation, θα ακούσεις τον ίδιο να σε καθοδηγεί στην εσωτερική σου συνείδηση, στα αγγλικά.

The Mindfulness App

Πρόκειται για μια από τις καλύτερες εφαρμογές καθοδηγούμενου διαλογισμού που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου. Σε αυτήν κάποιοι από τους πιο γνωστούς (ανά τον κόσμο) δασκάλους θα σε καθοδηγήσουν (στα αγγλικά) σε τουλάχιστον 450 διαφορετικές συνεδρίες διαλογισμού, ανάμεσα στις οποίες μπορείς να επιλέξεις αυτές που σου ταιριάζουν καλύτερα (π.χ. διαλογισμός για καλύτερο ύπνο).

Νάντια Μπουλέ – Well Be Workouts

Η Νάντια Μπουλέ λανσάρισε πριν από μερικούς μήνες αυτή τη σελίδα, μέσω της οποίας μπορείς να ακολουθήσεις προγράμματα εξάσκησης και εκγύμνασης στο σπίτι. Ανάμεσα στα δεκάδες βίντεο που θα βρεις εκεί υπάρχει και η κατηγορία «Breathwork + Διαλογισμός με τη Νάντια», με μία σειρά από καθοδηγούμενους διαλογισμούς για διάφορες εκφάνσεις της ζωής – ναι, επιτέλους στα ελληνικά.

Ευχαριστώ τη Νάντια Κοντογεώργη για τη συμβολή της στις παραπάνω ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.