Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΜΙΑ ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ 5 ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΟΥ

Δεν λέμε για τη ζέστη, τη βαρυστομαχιά, τους πολλούς καφέδες... όλα αυτά τα ξέρεις και τα αποφεύγεις. Δες τι άλλο κάνεις λάθος και χαλάς τον ύπνο σου.

Τι είμαστε χωρίς επαρκή ύπνο; Κουρασμένοι, κακοδιάθετοι, σαν ζόμπι. Ανήμποροι να ολοκληρώσουμε σωστά ακόμα και τις πιο απλές εργασίες της καθημερινής μας ρουτίνας. Ευάλωτοι σε ιούς, νευρολογικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιρρεπείς ακόμα και στην αύξηση του βάρους μας, αφού έρευνες λένε ότι όποιος δεν κοιμάται επαρκώς έχει αυξημένη πείνα.

Κι όμως, λίγοι είναι οι ενήλικες –πολύ λιγότεροι όσοι έχουν παιδιά– που κοιμούνται τις απαραίτητες 7-9 ώρες που έχει ανάγκη καθημερινά ο οργανισμός μας.

«Όταν κοιμάσαι καλύτερα, νιώθεις καλύτερα. Έχεις περισσότερη ενέργεια και έτσι καλύτερη διάθεση στη συναναστροφή με τους ανθρώπους γύρω σου», λέει η Valerie Cacho, γιατρός ύπνου και δημιουργός της ιστοσελίδας Sleephoria, η οποία όχι μόνο δημοσιεύει επιστημονικά άρθρα σχετικά με τον ύπνο, αλλά και διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια. Η ίδια συνεχίζει αναφέροντας ότι οι διαταραχές ύπνου είναι πιο συχνές στις γυναίκες μέση ηλικίας, λόγω των ορμονολογικών αλλαγών που συμβαίνουν σε αυτή τη φάση ζωής, και απαριθμεί σε άρθρο 5 αιτίες που ίσως δεν είχατε σκεφτεί ότι μπορεί να καταστρέφουν τον ύπνο σας.

1. Χρησιμοποιείτε το κρεβάτι για λόγους που δεν σχετίζονται με τον ύπνο (ή το σεξ)

Η πιο συχνή αιτία που καταστρέφει τον ύπνο πολλών ανθρώπων, σύμφωνα με την Dr. Cacho, είναι ότι χρησιμοποιούν το κρεβάτι τους για να φάνε, να δουλέψουν, να δουν τηλεόραση, να «αράξουν» με φίλους κ.λπ. «Τα κρεβάτια πρέπει, βέβαια, να είναι αναπαυτικά γιατί σε αυτά περνάμε τόσες ώρες κοιμώμενοι κάθε βράδυ, ωστόσο δεν είναι οι καναπέδες μας. Με το να κάνουμε τόσες άλλες δραστηριότητες σε αυτά, ο εγκέφαλός μας μπερδεύεται. Το μυαλό πρέπει να συσχετίζει το κρεβάτι με τον ύπνο», εξηγεί.

2. Πάτε για ύπνο χωρίς πραγματικά να νυστάζετε

Πόσες φορές έχετε υπολογίσει πότε πρέπει να πάτε για ύπνο, σύμφωνα με το πόσο νωρίς πρέπει να ξυπνήσετε το πρωί; Οι περισσότεροι από εμάς, αν έχουμε να ξυπνήσουμε πολύ νωρίς, π.χ. στις 7, ξέρουμε ότι το αργότερο στις 12 πρέπει να έχουμε κοιμηθεί. Τι γίνεται, όμως, αν δεν νυστάζουμε; «Αν το εσωτερικό σας ρολόι δεν είναι ακόμα έτοιμο για ύπνο, αλλά εσείς έχετε ξαπλώσει, με σβηστά φώτα, πιέζοντας τον εαυτό σας να αποκοιμηθεί, είναι σα να πολεμάτε τη φύση», εξηγεί η Dr. Cacho. Συνιστά όταν συμβαίνει αυτό να σηκώνεστε από το κρεβάτι και να κάνετε κάτι άλλο χαλαρωτικό, όπως μαλακές διατάσεις, ή να πίνετε ένα χαμομήλι.

3. Η κρεβατοκάμαρά σας δεν είναι ησυχαστήριο

«Αν κοιμάστε σε ένα δωμάτιο που είναι άνω-κάτω, ο εγκέφαλός σας ενεργοποιείται, αναστατώνεται και έτσι δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε και να αποκοιμηθείτε», λέει η Dr. Cacho, η οποία επιμένει ότι η κρεβατοκάμαρά σας θα έπρεπε να είναι ησυχαστήριο, ένα «ιερό» ύπνου.

Αυτό θεωρητικά μπορεί εύκολα να αλλάξει, αν π.χ. τακτοποιήσετε λίγο τα πεταμένα ρούχα και στρώνετε κάθε πρωί όμορφα το κρεβάτι σας. Ίσως βοηθήσει και το να προσθέσετε ένα πολύ διακριτικό άρωμα, από αιθέριο έλαιο. Ίσως, όμως, να χρειάζεστε μεγαλύτερη ανανέωση. Η Dr. Cacho προτείνει, για παράδειγμα, νέα μαξιλάρια, καθαρά σεντόνια, ένα αφράτο πάπλωμα και απαλό φωτισμό.

Μια γιατρός ύπνου αποκαλύπτει 5 αιτίες που δεν ήξερες ότι καταστρέφουν τον ύπνο σου
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

4. Τρώτε αλμυρές τροφές πριν τον ύπνο

Βέβαια, μπορεί η δυσκολία σας να κοιμηθείτε να είναι εντελώς δική σας ευθύνη και να σχετίζεται με την διατροφή σας πριν τον ύπνο. Η Dr. Cacho συνιστά να αποφεύγετε τις αλμυρές και δύσπεπτες τροφές (π.χ. τις τηγανητές πατάτες ή τα πατατάκια, τα αλλαντικά και τα έτοιμα γεύματα) πριν τον ύπνο. Ο λόγος είναι ότι, προκειμένου να ισορροπήσει όλο αυτό το αλάτι, το σώμα μας συγκρατεί μεγάλες ποσότητες νερού και αυτό προκαλεί πρήξιμο και δυσφορία. Επιπλέον, το αλάτι μας κάνει να διψάμε όλη νύχτα και έτσι πίνουμε πολύ νερό και μετά θέλουμε να πάμε στην τουαλέτα και όλο αυτό γίνεται ένας εξαντλητικός κύκλος. Θέλετε κάποιο βράδυ να φάτε fast food; Φτιάξτε μόνοι σας στο σπίτι μια πιο υγιεινή εκδοχή.

5. Ο εγκέφαλος βάλλεται με «διεγερτικό» περιεχόμενο

Δεν είναι μόνο το τι καταναλώνουμε που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, αλλά και ο εγκέφαλος. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις οθόνες, που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι πρέπει να αποφεύγονται πριν τον ύπνο, αλλά και σε βιβλία με «διεγερτικό» περιεχόμενο, όπως λέει η Dr. Cacho. Μην πάει ο νους σας στο πονηρό: Οι ιστορίες τρόμου ή τα αστεία βιντεάκια στα social media, τα οποία μετά ίσως θέλετε να κοινοποιήσετε σε φίλους, όλα αυτά μπορεί να παρεμποδίζουν τον ύπνο σας. Εξάλλου, καταλήγει η ίδια, «αυτό με το οποίο “ταΐζετε” τον εγκέφαλό σας πριν τον ύπνο μπορεί να επανέλθει στο υποσυνείδητό σας την ώρα που κοιμάστε». Είστε σίγουροι ότι το θέλετε;

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.