iStock

6 ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΥΠΝΟ

Ποια είναι τα βασικά αιθέρια έλαια για έναν καλό ύπνο και πώς θα τα χρησιμοποιήσετε; Αν έχετε δυσκολίες στον ύπνο, ίσως αυτή η λίστα να σας βοηθήσει.

Αν έχετε υποφέρει από αϋπνίες, ξέρετε καλά ότι τίποτα δεν αντικαθιστά έναν καλό ύπνο. Με τους ρυθμούς και την πίεση της καθημερινότητας όμως, ένας χορταστικός, αναζωογονητικός ύπνος είναι είδος προς εξαφάνιση. Άλλοτε αργεί να έρθει κι άλλοτε φεύγει νωρίς. 

Μπορεί να φταίει ένας αρρύθμιστος θυρεοειδής, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή - πιο συχνά - απλά και μόνο το στρες από τη δουλειά και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Ο καλός ύπνος όμως είναι τόσο σημαντικός, ώστε θα έπρεπε να συνταγογραφείται

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε έναν ήρεμο ύπνο. Υπάρχουν όμως και μερικά βότανα, που με τη μορφή ελαίου, μπορούν να συμβάλλουν στη χαλάρωση του σώματος και να κρατήσουν κλειστά τα βλέφαρά σας για μία ολόκληρη νύχτα. 

Αιθέρια έλαια στην υπηρεσία του καλού ύπνου

Μερικές σταγόνες είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεται και οι επιλογές για τη χρήση τους είναι αρκετές. Μπορείτε να βάλετε μερικές σταγόνες στην ειδική συσκευή που με τη βοήθεια θερμότητας διαχέει το άρωμα στον χώρο, να κάνετε μερικές εισπνοές από ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό ή απλώς να χαρίσετε στον εαυτό σας ένα χαλαρωτικό μασάζ.

Αιθέρια έλαια για τον ύπνο
iStock

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας, πριν από τη χρήση τους. Ειδικά αν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, μπορεί κάποιο να μην είναι συμβατό με τα φάρμακά σας. 

Λεβάντα

Πολυάριθμες μελέτες  αναφέρουν την αποτελεσματικότητα τoυ ελαίου λεβάντας στην αϋπνία, με τη μορφή εισπνοών. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό σχετίζεται με τα οφέλη της λεβάντας, τα οποία περιλαμβάνουν τη μείωση του καρδιακού ρυθμού, της θερμοκρασίας του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.

Πρόκειται για διαδικασίες στις οποίες υποβάλλεται το σώμα, καθώς προετοιμάζεται για ύπνο. Το έλαιο λεβάντας συμβάλλει επίσης στη μείωση του άγχους, πράγμα σημαντικό για τη χαλάρωση στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας.

Χαμομήλι

Η καταπραϋντική δράση του χαμομηλιού στον ύπνο δεν είναι τόσο συγκεκριμένη και μετρήσιμη όσο της λεβάντας. Η επίδρασή του στους ρυθμούς και τη θερμοκρασία του σώματος είναι μηδαμινή, ωστόσο, το λεπτό άρωμα των ανθών του, όταν διαχέεται στον αέρα φαίνεται ότι έχει χαλαρωτική δράση για τον εγκέφαλο

Μέντα

Το ευχάριστο άρωμα της μέντας είναι μεν χαλαρωτικό, αλλά πιο συγκεκριμένα, αν πάσχετε από εποχιακές αλλεργίες ή ευαισθησία στη σκόνη, θα καταπραΰνει τα συμπτώματά σας. Ενδείκνυται λοιπόν σε περιπτώσεις ρινίτιδας, βρογχίτιδας, αλλά και κοινού κρυολογήματος πριν από την κατάκλυση.  

Αιθέρια έλαια για τον ύπνο
iStock

Μαντζουράνα

Πολλά αιθέρια έλαια θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε, αλλά το έλαιο μαντζουράνας θα καταφέρει και να διατηρήσει τον ύπνο σας. Το άρωμά του καταπραΰνει τόσο το σώμα όσο και τον νου και προάγει έναν βαθύ και αναζωογονητικό ύπνο. Επιλέξτε την πιο γλυκιά εκδοχή του ελαίου μαντζουράνας ανάμεσα στις διαθέσιμες. 

Ευκάλυπτος

Όπως το έλαιο μέντας, έτσι και το έλαιο ευκαλύπτου συνδυάζει ένα φυσικά χαλαρωτικό άρωμα με ισχυρές καθαριστικές ιδιότητες. Εάν όταν κοιμάστε έχετε την τάση να παράγετε πολλές βρογχικές εκκρίσεις, το έλαιο ευκαλύπτου παρέχει το διπλό πλεονέκτημα να σας χαλαρώσει και να ανακουφίσει τη συμφόρηση σας, ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε ήσυχα. 

Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα φημίζεται για τη βαθιά κατευναστική δράση της. Γι' αυτό άλλωστε τη βρίσκουμε ως συστατικό τσαγιών για τον ύπνο, αλλά και σε μορφή φυτικών συμπληρωμάτων. Όπως η μαντζουράνα, έτσι και η βαλεριάνα θα φροντίσει όχι μόνο να αποκοιμηθείτε, αλλά και να κοιμηθείτε καλά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.