ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ VIRAL ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΧΟΣ
Αν αναζητήσετε το hashtag #RejectionTherapy στο TikTok, θα δείτε δεκάδες βίντεο με ανθρώπους που τολμάνε να πάνε κόντρα στους φόβους τους. Τι είναι η θεραπεία της απόρριψης και πώς υπόσχεται να σε βοηθήσει να διαχειριστείς το κοινωνικό σου άγχος;
Το κοινωνικό άγχος κάνει θραύση στις μέρες μας. Τα στοιχεία κάνουν λόγο για ένα ποσοστό 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν και μόνο στην ιδέα ότι θα εκτεθούν σε κόσμο, ότι θα συναναστραφούν με παρέες και ότι θα αναγκαστούν να κριθούν και ενδεχομένως να απορριφθούν από τους άλλους.
Η διαταραχή κοινωνικού άγχους είναι μία από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές στον κόσμο, σύμφωνα με τη Fallon Goodman, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, η οποία έχει ασχοληθεί σε βάθος με το θέμα. «Το κοινωνικό άγχος είναι μια κοινή ψυχολογική εμπειρία που περιλαμβάνει την ανησυχία ότι άλλοι άνθρωποι θα μας κρίνουν αυστηρά και θα μας απορρίψουν. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι το βιώνουν έντονα και επίμονα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τομείς της ζωής τους», αναφέρει.
Το βασικό πρόβλημα σε περιπτώσεις κοινωνικού άγχους είναι η έκθεση. Ένα άτομο πρέπει να είναι πρόθυμο να δοκιμάσει διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις, ακόμη και όταν είναι πιθανή η απόρριψη. Όμως, για μερικούς ανθρώπους η απόρριψη είναι τόσο τραυματική, που αποφεύγουν συστηματικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Τι κρύβεται πίσω από το κοινωνικό άγχος;
Πίσω από το κοινωνικό άγχος, τις περισσότερες φορές κρύβεται ο φόβος της απόρριψης. «Συνέπεια του φόβου απόρριψης είναι να μειώνεται η αυτοπεποίθηση των ανθρώπων, να απογοητεύονται και να καταστροφοποιούν. Αναζητώντας την επιβεβαίωση και την αξία μέσα από τα μάτια των άλλων δείχνουμε ουσιαστικά ότι δεν πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. Υιοθετούμε συμπεριφορές που μας βολεύουν για να μην βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας και να μην αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας», λέει στο OW η ψυχολόγος Ελένη Σολταρίδου.
Καλώς ή κακώς, δεν μπορούμε να αποφεύγουμε την απόρριψη για πάντα – αλλά μπορούμε να μάθουμε να νιώθουμε πιο άνετα με τον εαυτό μας και τις αντιδράσεις μας στην απόρριψη. Επιτρέποντας στον εαυτό μας να βιώσει την απόρριψη με μικρούς, διαχειρίσιμους τρόπους, μπορούμε να αποευαισθητοποιηθούμε σε αυτήν, οικοδομώντας μια συναισθηματική ανθεκτικότητα και βοηθώντας τον εαυτό μας να αισθάνεται πιο άνετα και να είναι πιο λειτουργικός.
Τι είναι η θεραπεία της απόρριψης που έχει γίνει viral στο TikTok;
Σε αυτή τη λογική βασίζεται η θεραπεία της απόρριψης, που έχει γίνει viral στο TikTok: με περισσότερες από 63 εκατομμύρια προβολές, η #RejectionTherapy έχει βοηθήσει εκατοντάδες χρήστες να διαχειριστούν το κοινωνικό τους άγχος, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, εκθέτοντας τον εαυτό τους σε καταστάσεις που η απόρριψη είναι σχεδόν εγγυημένη.
Θέλετε μερικά παραδείγματα;
- Ζητήστε έκπτωση στο ακτοπλοϊκό σας εισιτήριο.
- Παραγγείλτε κάτι που δεν περιλαμβάνεται στο μενού σε ένα εστιατόριο.
- Πλησιάστε μια παρέα που κάνει πικ-νικ και ρωτήστε τους αν θέλουν παρέα.
- Προσφέρετε ένα ποτήρι μπίρα σε κάποιον περαστικό...
Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Η ιδέα είναι να συνυπάρξετε με τη δυσφορία της απόρριψης, κάνοντας μικρά, χαμηλού ρίσκου πράγματα, έτσι ώστε όταν πρόκειται για αληθινές, μεγαλύτερες προκλήσεις, να αισθάνεστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσετε κάθε ενδεχόμενο.
Είναι μια αξιόπιστη θεραπεία;
Η θεραπεία της απόρριψης δημιουργήθηκε από τον Καναδό επιχειρηματία Jason Comely, για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βγουν από το comfort zone τους και να εκτεθούν σε ενδεχόμενα πιθανής απόρριψης, δεν είναι όμως μια αξιόπιστη ψυχοθεραπεία. Είναι αυτό που θα αποκαλούσαμε πρακτική αυτοβοήθειας και δεν σας προτείνουμε να την εφαρμόσετε αν έχετε υψηλό κοινωνικό άγχος.
Σε αντίθεση με μια πιο εμπεριστατωμένη και καθοδηγούμενη μέθοδο, όπως η θεραπεία έκθεσης, η θεραπεία απόρριψης γίνεται χωρίς την επίβλεψη, την υποστήριξη ή καθοδήγηση που παρέχει η συνεργασία με έναν επαγγελματία θεραπευτή.
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε πού βρίσκεστε στην κλίμακα του κοινωνικού άγχους: Αν επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή, αν καθοδηγεί τις αποφάσεις σας ή αν σας κρατά πίσω, μάλλον θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική υποστήριξη προκειμένου να μάθετε υγιείς τεχνικές αντιμετώπισης και να κατανοήσετε τις αιτίες σε έναν ασφαλή χώρο, αντί να το κάνετε μόνοι σας.
Θεραπεία απόρριψης: Πώς θα τη δοκιμάσετε
Αν πάλι πρόκειται για ένα άγχος που δεν σας κάνει δυσλειτουργικούς, μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή. Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε τη θεραπεία της απόρριψης.
– Ξεκινήστε από κάτι μικρό
Μην επιλέξετε κάτι πολύ μεγάλο ή ακραίο για να ξεκινήσετε. Δεν είναι ανάγκη να εκπροσωπήσετε την επαγγελματική σας ομάδα σε ένα συνέδριο, μπορείτε όμως να ζητήσετε να σας κάνουν έκπτωση σε ένα κατάστημα, χωρίς να είναι περίοδος εκπτώσεων. Η απόρριψη δεν θα σας στοιχίσει ψυχικά, αφού δεν έχετε να χάσετε κάτι σημαντικό.
– Να σέβεστε τα όρια των άλλων
Είναι άλλο να πιέσετε τον εαυτό σας να βγει εκτός comfort zone και να βιώσει μια μικρή απόρριψη, και εντελώς διαφορετικό να ενοχλείτε επανειλημμένα τους άλλους ανθρώπους ή να τους κάνετε να αισθάνονται άβολα.
– Αφιερώστε χρόνο για να προβληματιστείτε
Μην εμπλακείτε σε ένα ατέρμονο παιχνίδι χαριτωμένων προκλήσεων. Ο στόχος σας είναι η αυτοβελτίωση. Γι' αυτό πρέπει να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να σκεφτεί την εμπειρία και να την επεξεργαστεί. Κρατήστε σημειώσεις για το πώς νιώσατε και προσπαθήστε να σχεδιάσετε προσεκτικά τα επόμενα βήματα.
– Μη βιάζεστε
Δεν υπάρχει βιασύνη να ανεβάσετε τον πήχη και να πετύχετε όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις. Κάντε τα πράγματα με το δικό σας ρυθμό και ακούστε τις αντιδράσεις του μυαλού και του σώματός σας. Εάν οι δοκιμές σάς κάνουν να αισθάνεστε ανήσυχοι και σας προξενούν έντονη αμηχανία και ανασφάλεια, μπορείτε να σταματήσετε! Δεν θα έχετε αποτύχει. Το να μάθετε να ακούτε τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας είναι πολύ πιο σημαντικό από μια viral πρόκληση.