Freepik

ΜΗΠΩΣ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ ΜΑΣ;

Η μέντα μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, λένε επιστήμονες που αναζητούν στη φύση τους δρόμους για θεραπεία από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο κρητικός παππούς μου δεν έβγαινε έξω, αν δεν είχε στο πέτο του ένα κλαδάκι βασιλικό, που κάθε τόσο έσκυβε και το μύριζε. Τι θα άλλαζε στη ζωή του αν αντί για τον βασιλικό εισέπνεε μέντα; Ενδεχομένως να ενισχυόταν η μνήμη του και να θυμόταν περισσότερες μαντινάδες στα γιορτινά τραπέζια των Κρητών συγγενών μας. Γιατί σας το λέω αυτό;

Ομάδα επιστημόνων από το Cima Universidad de Navarra της Ισπανίας σε πρόσφατη μελέτη τους επάνω σε ποντίκια ανακάλυψαν, ότι η εισπνοή μενθόλης, της οργανικής ένωσης που παράγεται από τα αιθέρια έλαια διαφορετικών ειδών μέντας, βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία. Στη μενθόλη οφείλεται η χαρακτηριστική μυρωδιά της μέντας και η αίσθηση του ψύχους και φρεσκάδας, όταν καταναλώνεται. Ποιος δεν έχει δροσιστεί κρατώντας στο στόμα του καραμελίτσες μέντας;

Με μία μέντα (δεν) ξεχνιέμαι

Η σύνδεση μύτης-εγκεφάλου δεν συζητιέται για πρώτη φορά. Πρόσφατη μελέτη συνδέει την εύρεση ύποπτων βακτηρίων στον εγκέφαλο και την εμφάνιση Αλτσχάιμερ, η οποία σχετίζεται με τη συνήθεια να βάζουμε το δάκτυλο στη μύτη, ενώ η απώλεια της όσφρησης είναι συχνά πρώιμο σύμπτωμα ασθενών με άνοιες, σχιζοφρένεια και πάρκινσον, νοσήματα όλα που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Μέντα και μενθόλη
Freepik

Πριν από λίγες εβδομάδες οι επιστήμονες του Cima Universidad de Navarra, που συμμετείχαν στη μελέτη για την πιθανή σχέση μεταξύ πρόσληψης μέντας και βελτίωσης της γνωστικής ικανότητας, ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους: Ανακάλυψαν ότι στα ποντίκια που εισέπνευσαν μενθόλη μειώθηκαν τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-1-β (IL-1β). Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη απελευθερώνεται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος όταν υπάρχουν στον οργανισμό μας λοιμώξεις ή βλάβες ιστών προκαλώντας «θεραπευτική» φλεγμονή. Η υπερβολική όμως παραγωγή της οδηγεί σε ανεξέλεγκτη φλεγμονή η οποία σχετίζεται με την εμφάνιση ή υποτροπή αυτοάνοσων, νευροεκφυλιστικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Όταν οι επιστήμονες ανέστειλαν την ιντερλευκίνη-1-β (IL-1β) στα ποντίκια χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο για αυτοάνοσα νοσήματα, οι γνωστικές ικανότητες των πειραματόζωων με Αλτσχάιμερ βελτιώθηκαν. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη «θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από τη γνωστική έκπτωση που παρατηρήθηκε στα πειραματόζωα» αναφέρει η Dr. Ana García-Osta, επικεφαλής ερευνήτρια στον τομέα της Νευροεπιστήμης στο πανεπιστημίου της Ναβάρρα και μέλος της συγγραφική ομάδα της μελέτης.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, ο εγκέφαλός μας εξαρτάται από μια εύθραυστη ισορροπία αλληλεπιδράσεων μεταξύ νευρικών κυττάρων, ανοσοποιητικών κυττάρων και νευρικών βλαστικών κυττάρων, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά. Και στη ρύθμιση υγιών αλληλεπιδράσεων φαίνεται ότι οι μυρωδιές θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο.

«Παρατηρήσαμε ότι η σύντομη έκθεση στη μενθόλη για έξι μήνες απέτρεψε τη γνωστική εξασθένιση στα ποντίκια με τη νόσο Αλτσχάιμερ και, το πιο ενδιαφέρον, βελτίωσε επίσης τη γνωστική ικανότητα των υγιών νεαρών ποντικιών», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Juan José Lasarte, καθηγητής Ανοσολογίας και διευθυντής του Προγράμματος Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Cima.

Φύλλα μέντας σε νερό
Freepik

Λίγη μέντα ακόμη

Εκτός από την πολυσυζητημένη μενθόλη, η μέντα περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο και μαγγάνιο αλλά και βιταμίνες Α, C, Β12, Β3 και φολικό οξύ. Ακόμη είναι εξαιρετική πηγή καλίου, του μεταλλικού στοιχείου που σχετίζεται με την καρδιακή υγεία. Στο διαδίκτυο βρίσκει κανείς πολλές θαυμαστές ιδιότητές της τεκμηριωμένες ή όχι. Η δράση της στο αναπνευστικό σύστημα είναι, πάντως, αποδεδειγμένη, καθώς στα ράφια των φαρμακείων βρίσκει κανείς πολλά σκευάσματα μέντας. Στα τεφτέρια των πρακτικών η μέντα λογιζόταν σαν αντιδιαρροϊκό βότανο, ενώ πολλοί εναλλακτικοί γιατροί τη συστήνουν για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και της ναυτίας των εγκύων αλλά και των ταξιδιωτών. (Εκτός από τους ομοιοπαθητικούς που απαγορεύουν τη χρήση της).

Αλλά ο πιο δημοφιλής λόγος που όλοι βάζουμε τη μέντα στη ζωή μας είναι η δροσερή αναπνοή και η αίσθηση φρεσκάδας που μας χαρίζει ακόμη και μέσα στο σωληνάριο μιας οδοντόπαστας. Για μια συνταγή πιο κοντά στο ίδιο το φυτό ρίξτε λίγα φύλλα μέντας στο νερό τώρα που ο καιρός ζεσταίνει. Θα δροσίσουν τον ουρανίσκο και την αναπνοή μας και γιατί όχι; Μπορεί να βοηθήσουν να κρατήσουμε ζωντανές τις καλοκαιρινές μας αναμνήσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.