iStock

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΠΙΟ ΥΓΙΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Υπάρχει τρόπος να καθυστερήσεις την εξασθένηση του εγκεφάλου σου καθώς μεγαλώνεις. Μία νευρολόγος αποκαλύπτει πώς το καταφέρνει εκείνη.

Χρειάζεται να σε έχει αγγίξει το θέμα της γνωστικής εξασθένησης, να το έχεις δει π.χ. να συμβαίνει σε κάποιο πολύ κοντινό σου πρόσωπο, ώστε να συνειδητοποιήσεις ότι είναι πολύ πιθανό μια μέρα να αφορά κι εσένα. Με τον τρόπο αυτό καταλαβαίνεις πως ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να λάβεις μέτρα ώστε να αναβάλλεις την έκπτωση της μνήμης, την άνοια ή και το Αλτσάιμερ.

Αναβάλλεται; O Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ κ. Νίκος Σκαρμέας έχει πει στο OW ότι μπορεί να υπάρξει «πρόληψη και καθυστέρηση της άνοιας μέσω της αύξησης των νοητικών εφεδρειών». Τα άτομα, δηλαδή, που έχουν περισσότερες εφεδρείες μπορούν να καθυστερήσουν την έλευση του προβλήματος. Και εξήγησε: «Η μόρφωση, τα πιο απαιτητικά κοινωνικά επαγγέλματα, οι κοινωνικές και σωματικές δραστηριότητες, η διατροφή βοηθούν σε αυτό. Αν έχω 10 νευρώνες στον εγκέφαλο κι εσείς έχετε 20 και έχουμε βλάβες τύπου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό μας, θα εκδηλώσω πιο γρήγορα τη νόσο γιατί θα έχω λιγότερες εφεδρείες από εσάς».

Αυτό που εννοούσε είναι ότι ακόμα κι αν κανείς έχει προδιάθεση για Αλτσχάιμερ, όσο πιο πολύ χρησιμοποιεί τον εγκέφαλό του, τόσο περισσότερο θα καθυστερήσει τα συμπτώματα.

Σε συμφωνία με την άποψη αυτή, η Lara V. Marcuse, νευρολόγος και καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Icahn School of Medicine at Mount Sinai,  αποκαλύπτει το μοναδικό πράγμα που κάνει καθημερινά (ή σχεδόν καθημερινά) για να διατηρήσει την υγεία του εγκεφάλου της και προτείνει να κάνουμε όλοι το ίδιο.

Θες υγιή εγκέφαλο; Δοκίμασε μία νέα δραστηριότητα

Νευρολόγος αποκαλύπτει τη μοναδική της συνήθεια για πιο υγιή εγκέφαλο
iStock

«Ξεκίνησα να παίζω πιάνω στα 45 μου, όταν ξεκίνησε μαθήματα και ο γιος μου», δήλωσε η ίδια. «Πήρα ένα βιβλίο με μαθήματα και ενθουσιάστηκα. Παρόλο που ποτέ στη ζωή μου δεν με ενδιέφερε η κλασική μουσική και μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μάθω έστω μία μελωδία, επτά χρόνια μετά μπορώ να παίξω Σοπέν. Το πιάνο με βοηθά να χωθώ στις πιο απόκρυφες γωνίες του εαυτού μου και του πνεύματός μου».

Η Dr Marcuse εξηγεί ότι το να ξεκινάς ένα νέο χόμπι που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ ξανά εξαναγκάζει τον εγκέφαλό σου να εξασκεί νέες νευρωνικές οδούς και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης, αλλά και να σε προστατεύσει από Αλτσχάιμερ. Το να διατηρείς τον εγκέφαλό σου ενεργό κάνει τις νευρωνικές οδούς πιο δυνατές, που οδηγούνται στην εξασθένηση αν τον εγκαταλείπεις.

Ειδικά τα μουσικά όργανα διεγείρουν ένα τεράστιο μέρος του εγκεφάλου. Οι παρτιτούρες μοιάζουν με μία ξένη γλώσσα, την οποία ο εγκέφαλός σου πρέπει όχι μόνο να αφομοιώσει, αλλά και να μπορέσει να αναπαράγει. Η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη. Απαιτεί μεγάλο κόπο για την εγκέφαλο να πει στα δάχτυλα τι ακριβώς να κάνουν.

Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Neuroscience αποδεικνύει ότι μαθαίνοντας να παίζεις ένα μουσικό όργανο μπορεί ακόμα και να προκαλέσει λειτουργικές αλλαγές στον εγκέφαλό σου σε βάθος χρόνου, βελτιώνοντας την πλαστικότητά του.

Την ίδια ώρα, πρόκειται και για μία δραστηριότητα εξαιρετικά ανταποδοτική που σε διασκεδάζει και σε κάνει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Αυτό σε παρακινεί να μη σταματήσεις την εξάσκηση.

Φυσικά, η μουσική δεν είναι η μόνη δραστηριότητα που ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου. Η Dr Marcuse προτείνει κι άλλες εναλλακτικές: Μπορείς να ξεκινήσεις ζωγραφική, να δοκιμάσεις το τάι τσι ή να μάθεις να διαβάζεις κάρτες Ταρό. «Αρκεί να είναι κάτι σχετικά νέο και κάπως δύσκολο. Γιατί θέλεις ο εγκέφαλός σου να ενεργοποιείται, να απορροφά πληροφορίες και να τις αναπαράγει».

«Και δεν χρειάζεται να αριστεύσεις σε αυτό! Εγώ δεν είμαι πολύ καλή στο πιάνο και δεν θα γίνω ποτέ! Όμως η δραστηριότητα αυτή προσθέτει χρώμα στις μέρες μου. Ποιος δεν το χρειάζεται αυτό σε μία γεμάτη στρες καθημερινότητα;»

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.