Unsplash

ΟΙ ΗΧΟΙ ΠΟΥ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΕΥΕΞΙΑ

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ήχοι συμβάλλουν στη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής μας ισορροπίας, επηρεάζοντας θετικά το wellness και την υγεία μας.

Πολλές φορές, όταν είμαστε στεναχωρημένοι, αγχωμένοι ή γενικότερα συναισθηματικά φορτισμένοι, καταφεύγουμε στη μουσική για να απαλύνουμε τον πόνο μας. Μπορεί να περνάμε ώρες βάζοντας στο repeat ένα αγαπημένο μουσικό κομμάτι και να μην κουραζόμαστε να το ακούμε. Ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, η μουσική μπορεί να μειώσει το άγχος που νιώθουμε και να βελτιώσει τη διάθεσή μας.

Δεν είναι όμως μόνο η μουσική αυτήν που ανακουφίζει από τον πόνο. Συγκεκριμένοι, οι ήχοι μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη και να μας φέρουν σε κατάσταση διαλογισμού.

Η μουσική ως θεραπεία

Εδώ και πολλά χρόνια οι ερευνητές μελετούν την εφαρμογή της μουσικής στην ιατρική και τις θεραπείες. Μάλιστα, μελέτες αναφέρουν τις επιδράσεις της μουσικής σε αντιδράσεις του οργανισμού όπως η λειτουργία της καρδιάς ή ο ρυθμός αναπνοής.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έχει αποδειχθεί ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας με πολλούς τρόπους. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η μουσική έχει βοηθήσει άτομα που υποβάλλονται σε ιατρικές διαδικασίες, όπως χειρουργικές επεμβάσεις, να μειώσουν το άγχος τους. Επίσης, όσοι άκουγαν μουσική στο χειρουργείο ανέφεραν λιγότερη δυσφορία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

ήχοι
Unsplash

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ομιλίας των ατόμων που αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε ανθρώπους με άνοια, η θεραπεία με μουσική μπορεί να βοηθήσει στην ανάκληση αναμνήσεων, στη μείωση της αναστάτωσης και στη βελτίωση των συντονισμένων κινήσεων του σώματος.

Η μουσική βοηθάει και στην ανακούφιση από τον πόνο. Η μουσικοθεραπεία έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς με οξύ πόνο, όπως είναι οι πόνοι της αρθρίτιδας, και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει όχι μόνο την αντίληψη του πόνου στους ασθενείς, αλλά και την ποσότητα των απαιτούμενων παυσίπονων φαρμάκων.

Οι αρχαίες ρίζες της ηχοθεραπείας

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα δούμε ότι από πολύ παλιά η μουσική και οι ήχοι χρησιμοποιούνταν ως μέσο θεραπείας. Οι ρίζες της ηχοθεραπείας βρίσκονται τόσο στις παραδόσεις λαών της Ανατολής, όπως το Θιβέτ και η Ινδία, όσο και στην αρχαία Ελλάδα. Όπως υποστηρίζουν έρευνες, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τον αυλό και τη λύρα για να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους. Επίσης, χρησιμοποιούσαν τη δόνηση για να βοηθήσουν την πέψη, να αντιμετωπίσουν ψυχικές διαταραχές και να προκαλέσουν ύπνο.

Ο Αριστοτέλης στο βιβλίο του «Περί Ψυχής», όπου διερευνά τις ιδιότητες της ψυχής, αναφέρει ότι η μουσική του αυλού μπορούσε να προκαλέσει έντονα συναισθήματα και να εξαγνίσει την ψυχή.

Τι είναι το sound bath;

Το sound bath, ή αλλιώς «λουτρό ήχου», είναι ένα μάθημα διαλογισμού που έχει ως στόχο να οδηγήσει τους συμμετέχοντες σε μια βαθιά διαλογιστική κατάσταση. Μπορεί να συμμετάσχει καθένας που θέλει να χαλαρώσει, να αποφορτιστεί και να απομακρύνει το μυαλό του από προβληματισμούς και σκέψεις.

Κατά τη διάρκεια ενός sound bath, οι παρευρισκόμενοι «λούζονται» από θεραπευτικούς ήχους που αναπαράγονται από τους εκπαιδευτές ή τους ηχοθεραπευτές. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, μπορεί να μένουν σε καθιστή θέση σε άνετα μαξιλάρια ή να ξαπλώνουν σε στρώματα γιόγκα.

ήχοι
Unsplash Kitera Dent

Σύμφωνα με έρευνες, τα sound bath μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν, να αποβάλλουν το στρες και την ένταση και να απαλλαγούν από τις άσχημες σκέψεις. Οι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν επαναλαμβανόμενες νότες σε διαφορετικούς τόνους για να βοηθήσουν τους παρευρισκόμενους να μην εστιάζουν στις σκέψεις τους. Μερικά από τα όργανα που έχουν βασικό ρόλο κατά τη συνεδρία είναι τα θιβετιανά singing bowls, τα παραδοσιακά crystal bowls, και τα γκονγκ.

Με τη χρήση συγκεκριμένων συνδυασμών ρυθμών και συχνοτήτων, είναι δυνατόν οι παρευρισκόμενοι να μετατοπιστούν από μια φυσιολογική σε μια πιο χαλαρή, ακόμη και διαλογιστική κατάσταση. Μερικές φορές, μπορεί να επέλθει και βαθύς ύπνος, στάδιο που μπορεί να οδηγήσει σε αποκατάσταση και θεραπεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.