iStock

ΟΙ 5 ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΔΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΤΡΕΣ

Ο Βουδισμός έχει πέντε βασικούς κανόνες που μια πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι βοηθούν να μειωθεί το στρες και κατ’ επέκταση ο κίνδυνος κατάθλιψης.

Η Nahathai Wongpakaran, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Chiang Mai της Ταϊλάνδης, θέλησε με τους συνεργάτες της να ερευνήσουν πώς μπορεί να επιδρούν οι πέντε κανόνες του Βουδισμού σε άτομα με υψηλά επίπεδα νευρωτισμού και στρες, τα οποία έχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Οι πέντε κανόνες του Βουδισμού είναι οι εξής:

  1. Αποχή από την αφαίρεση της ζωής, δηλαδή από επίθεση κατά της όποιας μορφής ζωής και η δολοφονία).
  2. Αποχή από το να παίρνουμε ό,τι δεν μας δίνεται, δηλαδή να μην αφαιρούμε περιουσία άλλου με τον όποιον τρόπο).
  3. Αποχή από το παράπτωμα αισθησιακής ανάρμοστης συμπεριφοράς. Το αισθησιακό παράπτωμα είναι η πραγματοποίηση διείσδυσης με παράνομη σωματική ενέργεια «σε όποιον δεν πρέπει να μπει κανείς», με πρώτο τον άντρα και έπειτα 20 τύπους γυναικών, από τη μητέρα έως τη γυναίκα που εξαγοράζεται.
  4. Αποχή από τον ψεύτικο λόγο, βλ. θέληση να εξαπατήσουμε άλλους με τα αναληθή λόγια ή τις πράξεις μας.
  5. Αποχή από τη μέθη, καθώς τείνει να θολώνει το μυαλό και προκαλεί απροσεξία. Αυτή η αρχή είναι παραδοσιακός τρόπος αποτοξίνωσης του μυαλού και του σώματος.

Οι ερευνητές εστίασαν στους γνωστούς «δεσμούς» μεταξύ νευρωτισμού, στρες και κατάθλιψης σε διαδικτυακή μελέτη που έκαναν από τα τέλη του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2022, με τη συμμετοχή 664 ενηλίκων.

Η μεθοδολογία περιλάμβανε τυπικά ερωτηματολόγια για τη μέτρηση των επιπέδων αντιληπτού στρες, νευρωτισμού και καταθλιπτικών συμπτωμάτων κάθε συμμετέχοντα, καθώς και την τήρηση των πέντε κανόνων του Βουδισμού.

Βουδιστής μοναχός
iStock

Βουδισμός εναντίον κατάθλιψης

Στα ευρήματα που αναφέρθηκαν στη δημοσίευση της δουλειάς τους στο περιοδικό PLOS ONE, αναφέρεται ότι η τήρηση των πέντε κανόνων σε υψηλό βαθμό φάνηκε να μειώνει την επίδραση του αντιληπτού στρες στην κατάθλιψη. Δηλαδή, τα άτομα με υψηλά επίπεδα νευρωτισμού και στρες ίσως είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης, εάν ακολουθήσουν πιστά τους πέντε κανόνες. Διευκρινίστηκε πως δεν επιβεβαιώθηκε σχέση αιτίου-αιτιατού.

Ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και άνθρωποι που ζούσαν μόνοι. Η θρησκευτική εμπλοκή των συμμετεχόντων ήταν άγνωστη, αν και το 93,3% ανέφερε ότι ήταν βουδιστές.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι «χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να επεκταθούν στον γενικό πληθυσμό της Ταϊλάνδης και πέραν αυτής, καθώς και σε μη βουδιστές».

Διαπιστώθηκε ωστόσο, πως «η πρακτική των πέντε εντολών κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφαλείς, καθώς όλες αυτές οι συμπεριφορές είναι αβλαβείς και δυνητικά παρέχουν στον αγχωτικό ασκούμενο ένα προστατευτικό μέσο κατά της κατάθλιψης».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.