iStock

ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

Τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας προκειμένου να διαχειριστούμε σε έναν βαθμό τα ενοχλητικά συμπτώματα της γρίπης;

Από τη μία ο κορονοϊός και από την άλλη η εποχική γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, έχουν μετατρέψει τις επισκέψεις στα φαρμακεία σε καθημερινή δραστηριότητα. Είμαστε σε διαρκή αναζήτηση για μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα που θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε κάπως τα ενοχλητικά συμπτώματα και θα μας επιτρέψουν να κοιμηθούμε λίγες ώρες χωρίς ενοχλήσεις.

Yπάρχουν όμως και μερικά απλά «γιατροσόφια» που μπορούμε να εφαρμόσουμε στο σπίτι , για να κερδίσουμε λίγη ανακούφιση και λίγο χρόνο μέχρι να επισκεφτούμε έναν ειδικό. Ποια είναι αυτά;

Για τον πυρετό και τα ρίγη

Ας ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα: Πρώτον ο πυρετός αποτελεί σύμπτωμα και όχι νόσο. Δεύτερον, είναι μέρος του αμυντικού μας συστήματος. Αν θέλουμε κάπως να τον διαχειριστούμε, καλό είναι να πίνουμε άφθονα υγρά, ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του και να αποτρέψουμε πιθανή αφυδάτωση.

Επίσης, ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ συνιστούν να καταναλώνουμε τροφές ελαφριές για το στομάχι, να ξεκουραζόμαστε, να ντυνόμαστε ελαφριά (ακόμα κι αν έχουμε ρίγη) και να κάνουμε μπάνιο με χλιαρό (όχι δροσερό) νερό. Εναλλακτικά, να απλώνουμε υγρές κομπρέσες στο μέτωπο και τους καρπούς μας.

Για τον πόνο σε μυς και οστά

Το τζίντζερ δεν αναδεικνύει μόνο τη γεύση στο σούσι. Έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί να μειώσει και την αίσθηση του πόνου, ένα από τα κλασικά συμπτώματα της γρίπης. Δημοσίευση στο περιοδικό Phytotherapy Research αναφέρει ότι η δράση που έχει ως «παυσίπονο» είναι ασφαλής και πολλά υποσχόμενη, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες, ώστε να καθοριστεί η δοσολογία για τη μακροχρόνια χρήση. Επίσης, παλιότερη δημοσίευση στο Cephalalgia καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η προσθήκη τζίντζερ σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία κρίσεων ημικρανίας.

Πώς να περιορίσουμε τα συμπτώματα της γρίπης
Unsplash Engin Akyurt

Για το κρυολόγημα

Στην περίπτωση του κρυολογήματος η λαϊκή σοφία αποδεικνύεται σοφή, καθώς η λύση βρίσκεται σε ένα πιάτο ζεστή, θρεπτική και ελαφριά σούπα, όπως η κοτόπουπα με τζίντζερ και κουρκουμά.

«Αν και τα λαχανικά χάνουν μέρος των θρεπτικών συστατικών τους κατά το βράσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό, η χρήση τους σε σούπες είναι ένας καλός τρόπος να περιορίσουμε τις απώλειες. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα στο φαγητό αυτό επιταχύνουν την ανάρρωση, το νάτριο βοηθά στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο και η ζέστη στην αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης», εξηγεί η Melissa Bailey, κλινική διαιτολόγος στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας.

Πώς να περιορίσουμε τα συμπτώματα της γρίπης
Unsplash Heather Gill

Για τον βήχα

Είναι σχετικά φθηνό, το βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα τροφίμων, έχει ελάχιστες παρενέργειες και μας ανακουφίζει από τον βήχα. Το θρεπτικό μέλι έχει μια θέση και στο φαρμακείο, όχι μόνο στο τραπέζι μας.

Μάλιστα, μελέτη στο BMJ Evidence Based Medicine έδειξε ότι ήταν πιο αποτελεσματικό στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας του βήχα από τη συνηθισμένη θεραπεία. «Θα συνιστούσαμε στους κλινικούς γιατρούς που επιθυμούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, το μέλι ως εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά. Είναι πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επιβλαβές από τις συνήθεις λύσεις, και αποφεύγουμε την πρόκληση βλάβης εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ας έχουμε στο νου μας ότι το μέλι δεν πρέπει να δίνεται σε παιδιά κάτω του ενός έτους.

Πώς να περιορίσουμε τα συμπτώματα της γρίπης
Unsplash Visual Stories Micheile

Για τον πονόλαιμο

Στα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος περιλαμβάνεται και ο πόνος στον λαιμό. Για να τον απαλύνουμε, αρκεί να ψάξουμε στο ντουλάπι που φυλάσσουμε τα βότανα και να χρησιμοποιήσουμε ό,τι βρούμε. Ένα ζεστό τσάι τζίντζερ ή κάτι πιο τοπικό, όπως το χαμομήλι και το φασκόμηλο, θα βελτιώσει την κατάσταση. Αν μας έχουν τελειώσει οι προμήθειες, τότε μπορούμε να καταφύγουμε στις γαργάρες με χλιαρό νερό και αλάτι.

Για τη ναυτία, τον εμετό και τη διάρροια

Κατ’ αρχάς, δεν καταναλώνουμε τροφές μέχρι να σταματήσουν οι εμετοί. Αν έχουμε ναυτία, μπορούμε να δοκιμάσουμε να φάμε ένα τοστ, κράκερ ή βρόμη. Σε περίπτωση εμετού ή διάρροιας, μπορούμε να καταναλώσουμε αθλητικά ποτά ή νερό καρύδας, για να αναπληρώσουμε τα υγρά που χάνουμε και κατ’ επέκταση τους ηλεκτρολύτες, που είναι σημαντικοί για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.