iStock

PLOGGING: ΤΡΕΞΙΜΟ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Τι είναι το plogging; Μια ακόμα τάση με παράξενο όνομα, που μας έρχεται από τη μακρινή Σουηδία και ωφελεί όχι μόνο τη φυσική μας κατάσταση, αλλά και το περιβάλλον. Σαν να λέμε, τρέξιμο με οικολογική συνείδηση!

Τα τελευταία χρόνια η Σουηδία φαίνεται να... εξάγει λέξεις που αντιπροσωπεύουν ιδέες, συμπεριφορές και συνήθειες σχετικές με τον τρόπο ζωής και σκέψης της χώρας. Μάθαμε, ας πούμε, ότι «lagom» σημαίνει σε ελεύθερη απόδοση «όσο ακριβώς είναι απαραίτητο» και εκφράζει τη σουηδική φιλοσοφία της ισορροπημένης ζωής. Ότι «fika» είναι έθιμο του διαλείμματος που περιλαμβάνει ένα φλιτζάνι καφέ με κέικ, κουλουράκια κ.λπ. μαζί με φίλους. Όπως μάθαμε επίσης τι παρακινεί τους Σκανδιναβούς να βγαίνουν στη φύση ακόμα και όταν κάνει πολύ κρύο.

Τώρα, ας μάθουμε το «plogging». Τη νέα αθλητική τάση που έσπασε τα όρια της Σκανδιναβίας και έχει πλέον εξαπλωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η λέξη προκύπτει από τον συνδυασμό των λέξεων «jogging» και «plocka upp» (στα σουηδικά σημαίνει «μαζεύω»). Οπότε, «plogging» είναι το τρέξιμο που συνδυάζεται με το μάζεμα απορριμμάτων από μονοπάτια, παραλίες, δρόμους, δημόσιους χώρους. Μια δραστηριότητα που βελτιώνει την υγεία τη δική μας, αλλά και του πλανήτη.

Πώς ξεκίνησε το κίνημα του plogging

Όλα ξεκίνησαν από τον Erik Ahlström, το 2016, όταν μετακόμισε στη Στοκχόλμη από μια μικρή κοινότητα στη βόρεια Σουηδία. Απογοητεύτηκε τόσο πολύ από τον όγκο των απορριμμάτων που συναντούσε στη διαδρομή προς τη δουλειά του, που ξεκίνησε να τα μαζεύει ο ίδιος. «Ήμουν σοκαρισμένος από το πόσα σκουπίδια υπήρχαν. Τα ίδια αντικείμενα παρέμεναν στον δρόμο για εβδομάδες, χωρίς κανείς να τα απομακρύνει. Έτσι, το έκανα εγώ», είχε πει σε συνέντευξή του.

Το μάζεμα έστω και λίγων σκουπιδιών την ώρα που έτρεχε έγινε η μικρή του συνήθεια, ενώ με τον καιρό και άλλοι άνθρωποι βγήκαν μαζί του στους δρόμους.

Τα οφέλη του plogging

Το plogging είναι ένας πρωτότυπος τρόπος καταπολέμησης της ρύπανσης. Η μία σακούλα που θα γεμίσει ο κάθε δρομέας αρκεί για να καταλήξουν λιγότερα σκουπίδια στους ωκεανούς και περισσότερα στους κάδους ανακύκλωσης. Φυσικά, απομακρύνοντας σακούλες, μεταλλικά κουτιά, πλαστικά καπάκια, αποτσίγαρα προστατεύουμε και τα ζώα που μπορεί να παγιδευτούν σε αυτά ή να τα καταπιούν.

Από πλευράς άσκησης, αποτελεί φυσική δραστηριότητα με όλα τα οφέλη που συνεπάγεται για το σώμα και το μυαλό μας. Μάλιστα, θεωρείται καλύτερη από το απλό τρέξιμο ή το τζόκινγκ, γιατί εντάσσει στη ρουτίνα μεγαλύτερη ποικιλία κινήσεων, όπως π.χ. καθίσματα.

Όπως έχει αναφέρει ο Ahlström σε άρθρο στην ιστοσελίδα του United Nations Environment Programme, μισή ώρα plogging καίει 288 θερμίδες, ενώ το απλό τζόκινγκ καίει 235. «Είναι ένα είδος άσκησης χαμηλής έντασης, που διαρκεί συνήθως περίπου 60 λεπτά. Την ίδια στιγμή, είναι κάτι έξυπνο, καλό για το σώμα και το μυαλό, και φυσικά καλό για το περιβάλλον».

Οπότε, κάνουμε κάτι καλό για τον εαυτό μας ενώ γινόμαστε και πιο συνειδητοποιημένοι πολίτες. Είναι ένας ωραίος τρόπος να στρέψουμε το βλέμμα των περαστικών και της κοινωνίας στο πρόβλημα των σκουπιδιών, βελτιώνοντας την αισθητική ενός χώρου που και οι ίδιοι απολαμβάνουμε.

ΤΟ PLOGGING ΕIΝΑΙ EΝΑΣ ΩΡΑIΟΣ ΤΡOΠΟΣ ΝΑ ΣΤΡEΨΟΥΜΕ ΤΟ ΒΛEΜΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.

Το plogging στην Ελλάδα

Στο εξωτερικό υπάρχουν ομάδες που διοργανώνουν δράσεις plogging. Στην Ελλάδα, αν και βρήκαμε σχετική σελίδα στο facebook, δεν φαίνεται να είναι ενεργή.

Ωστόσο, αν θέλετε να γίνεται μέρος του κινήματος, δεν χρειάζεστε καθοδήγηση ούτε ειδικές γνώσεις. Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας ομάδα, να οργανώσετε ένα challenge με τους συναδέλφους ή να ξεκινήσετε μόνοι. Υπάρχουν μάλιστα και applications για κινητά, για να καταγράφετε την απόσταση που έχετε διανύσει και την ποσότητα σκουπιδιών που έχετε συγκεντρώσει.

Αρκετές φυσιολατρικές ομάδες και αθλητικοί σύλλογοι διοργανώνουν κατά καιρούς δράσεις που συνδυάζουν το καθάρισμα ενός μονοπατιού ή μιας παραλίας με τη χαλαρή άσκηση. Μπορεί να μην το ονομάζουν plogging, αλλά η ιδέα είναι η ίδια. Το ζητούμενο είναι η φυσική δραστηριότητα, όποια κι αν είναι αυτή (π.χ. περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι), να συνδυαστεί με το μάζεμα των σκουπιδιών.

Plogging: Τρέξιμο με οικολογική συνείδηση
iStock

Οργανώστε τη δική σας δράση

  1. Επιλέξτε μια διαδρομή που γνωρίζετε και θεωρείτε ασφαλή. Μην επιλέγετε περιοχές δύσβατες, όπου μπορεί να τραυματιστείτε. Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία δυστυχώς δεν είναι δύσκολο να βρείτε σκουπίδια.
  2. Έχετε μαζί σας μια σακούλα, ιδανικά πολλαπλών χρήσεων, γάντια και απολυμαντικό χεριών.
  3. Μην πλησιάζετε χημικά/τοξικά απορρίμματα.
  4. Μοιραστείτε την εμπειρία σας, ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα, για να κινητοποιήσετε και άλλους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.