Illustration: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΜΠΙΡΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

Όταν ασκούμαστε, ο οργανισμός καταναλώνει στοιχεία που έχει ανάγκη για την ομαλή λειτουργία του. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, υπάρχει ένα είδος μπίρας που μπορεί να τα αναπληρώσει.

Όσοι έχουμε βάλει την γυμναστική στη ζωή μας ξέρουμε πως όσο σημαντικό είναι ό,τι κάνουμε την ώρα της όποιας δραστηριότητας, άλλο τόσο σημαντικό είναι και ό,τι επιλέγουμε να φάμε και να πιούμε μετά την προπόνηση. Tότε που οι μύες μας χρειάζονται «ανάρρωση» και ο οργανισμός μας την αναπλήρωση βασικών στοιχείων που έχουμε χάσει. Όπως το νερό –λόγω ιδρώτα–, η γλυκόζη, οι βιταμίνες, οι ενυδατικοί ηλεκτρολύτες (νάτριο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφορικό άλας και χλώριο) και οι υδατάνθρακες.

Fact 1: Αν νιώθεις ενόχληση στο αριστερό μέρος μεταξύ κοιλιάς και στομαχιού (πλάγια) όταν ασκείσαι, σημαίνει πως δεν διαθέτεις την ποσότητα της γλυκόζης που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να ανταπεξέλθει, την οποία λαμβάνουμε μέσω τροφών, όπως οι υδατάνθρακες. Οπότε, το σώμα την τραβάει από το συκώτι σου, όπου υπάρχει «αποθήκη».

Fact 2: Οι ηλεκτρολύτες εξισορροπούν την ποσότητα νερού στο σώμα μας, ώστε τα κύτταρα μας να συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά. Επίσης, βοηθούν στη δημιουργία μυϊκών συσπάσεων, ώστε να κινείται το σώμα και να χτυπά η καρδιά, και στην αναδόμηση των ιστών. Αν δεν τους αναπληρώσουμε, παθαίνουμε κράμπες, αισθανόμαστε κόπωση, πονοκέφαλο και ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Εντός δύο ωρών μετά την γυμναστική, είναι χρήσιμο να τρώμε γεύμα με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, γιαούρτι και φρούτα, σάντουιτς με φυστικοβούτυρο, σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά και κουλούρι, γαλοπούλα σε ψωμί ολικής αλέσεως και λαχανικά.

Πού κολλάει σε όλα αυτά η μπίρα;

Πάμε τώρα και στο τι συνιστάται να πίνουμε. Στο Νο 1 αυτής της λίστας είναι το νερό, το οποίο πρέπει να καταναλώνουμε και κατά τη διάρκεια της άσκησης, ώστε να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Αν η προπόνηση διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο της μίας ώρας, η λύση είναι τα αθλητικά ποτά με ηλεκτρολύτες, ώστε να πάρουμε ενέργεια από τους υδατάνθρακες που περιέχουν.

Μια άλλη λύση είναι η (μία) μπίρα. Διαθέτει τα συστατικά που μας βοηθούν να αναπληρώσουμε τους ηλεκτρολύτες: υδατάνθρακες και φυτικά θρεπτικά συστατικά που προκύπτουν από τον λυκίσκο, τη μαγιά και το κριθάρι.

Την ίδια ώρα, όμως, η μπίρα με αλκοόλ ενισχύει την ούρηση άρα αυξάνει τον κίνδυνο της αφυδάτωσης. Επιπροσθέτως, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη των μυών μετά την άσκηση. Ποια είναι η λύση; Η μπίρα χωρίς αλκοόλ.

μπίρα χωρίς αλκοόλ
Illustration: Χριστίνα Αβδίκου

Οι πρώτες ενδείξεις προέκυψαν σε μελέτη του 2012. Μετείχαν 277 άνδρες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον Μαραθώνιο του Μονάχου. Παρεμπιπτόντως, την έρευνα χρηματοδότησε γερμανική ζυθοποιία.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους μισούς δρομείς να αρχίσουν να καταναλώνουν περίπου δύο έως τρεις μη αλκοολούχες μπίρες κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες πριν τον αγώνα και για δύο εβδομάδες μετά. Οι άλλοι μισοί έπιναν εικονική μπίρα (placebo) παρόμοιας γεύσης.

Οι ερευνητές πήραν αίμα από τους συμμετέχοντες πριν και μετά τον αγώνα, αρκετές φορές. Ζήτησαν επίσης, από τους άνδρες να αναφέρουν τυχόν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, δεδομένου ότι τα κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι κοινά έπειτα από έναν μαραθώνιο.

Όσοι έπιναν μπίρες χωρίς αλκοόλ φάνηκε πως προστατεύτηκαν από αυτές κατά 3,25 φορές σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν το placebo. Εμφάνισαν επίσης χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής και, μεταξύ άλλων, δείκτες γενικά βελτιωμένης ανοσολογικής απόκρισης στο αίμα τους.

Το πολύτιμο συστατικό

Οι επιστήμονες απέδωσαν αυτά τα θετικά στις πολυφαινόλες. Είναι φυσικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και έχουν συχνά αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η μπίρα, συμπεριλαμβανομένης αυτής με το αλκοόλ, τείνει να είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Ο αριθμός και ο τύπος εξαρτάται από τη διαδικασία παρασκευής.

Από την στιγμή που το αλκοόλ υπονομεύει τις ωφέλιμες συνέπειες που μπορεί να έχουν οι πολυφαινόλες, μελετητές από το Carlos III Research Institute και το University of the Basque Country αναθεώρησαν δεδομένα σχετικά με την μπίρα, τις πολυφαινόλες και την καρδιαγγειακή υγεία. Διαπίστωσαν ότι όντως το αλκοόλ δεν επιτρέπει στις πολυφαινόλες να ηρεμούν τις φλεγμονές. Κάτι που δεν κάνει η μη αλκοολούχα μπίρα, η οποία φάνηκε να είναι χρήσιμη και στην ενυδάτωση.

Η μπίρα χωρίς αλκοόλ δίνει ό,τι και το νερό, και μάλιστα καλύτερη αναλογία νατρίου προς κάλιο. Έτσι, έγινε γνωστό πως η κατανάλωσή της θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της ομοιόστασης των ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Για να μη σε κουράζω άλλο, κράτα πως η μη αλκοολούχα μπίρα παρέχει νερό, πολυφαινόλες και υδατάνθρακες που μπορούν να βοηθήσουν στη μεταβολική ανάκαμψη, έπειτα από μεγάλες σε διάρκεια και έντονες περιόδους άσκησης. Σε σύγκριση με τα αθλητικά ποτά, είναι πιο φυσικό προϊόν. Βέβαια, μπορεί να λείπει το αλκοόλ, αλλά ο γαστρεντερικός μας σωλήνας «νιώθει» την κατανάλωση και μπορεί να το εκφράσει με ενόχληση, ρέψιμο ή ναυτία. Για αυτό και μάλλον είναι καλύτερο (γενικότερα) να την πίνουμε μετά την άσκηση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.