ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ

Ενώ το τρέξιμο θεωρείται από μόνο του ένα άθλημα φιλικό προς το περιβάλλον, υπάρχουν τρόποι να συμβάλουμε μέσω αυτού ακόμη και στην αντιμετώπιση της ρύπανσης που απειλεί τον πλανήτη μας. Μήπως ήρθε η ώρα να εντάξουμε αυτές τις οικολογικές πρακτικές στην προπόνησή μας;

Το περιβάλλον και ο άνθρωπος είναι δύο «συστήματα» αλληλένδετα. Όσες φορές το λέμε, άλλες τόσες φαίνεται να το ξεχνάμε. Υπάρχουν απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε το περιβάλλον, ακόμη και χωρίς να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Μπορούμε απλώς να προσδώσουμε σε αυτές οικολογικό χαρακτήρα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια καλή συνήθεια, το τρέξιμο. Το τρέξιμο ωφελεί την ψυχή και το σώμα μας. Αν το κάνουμε με οικολογική συνείδηση, μπορεί να ωφελήσει ακόμη και το περιβάλλον! Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί επαγγελματίες δρομείς αλλά και διοργανωτές αγώνων προσπαθούν να συνδυάζουν τον αθλητισμό με τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, οι περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν την άσκηση αλλά και τις επιδόσεις μας. Αν σκεφτούμε τον αέρα που αναπνέουμε στο βουνό και τον αέρα που αναπνέουμε στο στάδιο της γειτονιάς μας, για παράδειγμα, τότε σίγουρα θα καταλάβουμε τη διαφορά. Μήπως ήρθε η ώρα να ασκούμαστε λίγο πιο συνειδητά;

Πώς μπορούμε να κάνουμε το τρέξιμο φιλικό προς το περιβάλλον;

– Δοκίμασε το plogging

Ένας ιδιαίτερος τρόπος είναι το plogging, μια αθλητική τάση με «καταγωγή» από τη Σουηδία, που φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Κάνοντας plogging συνδυάζεις το τρέξιμο με τη φροντίδα του περιβάλλοντος. Πώς; Καθώς τρέχεις, μαζεύεις απορρίμματα από μονοπάτια, παραλίες, δρόμους και δημόσιους χώρους.

Το plogging θεωρείται πιο αποτελεσματική μορφή άσκησης σε σύγκριση με το απλό τρέξιμο ή το τζόκινγκ, γιατί περιλαμβάνει περισσότερες κινήσεις, όπως για παράδειγμα τα καθίσματα. Παράλληλα, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ρύπανσης του πλανήτη, αφού αποτρέπει την κατάληξη των σκουπιδιών σε θάλασσες και ωκεανούς, σώζοντας έτσι και τη θαλάσσια ζωή, όπως είναι τα θαλάσσια θηλαστικά ή οι χελώνες.

– Φόρεσε αθλητικά παπούτσια από ανακυκλωμένα και βιώσιμα υλικά

Τα αθλητικά παπούτσια μπορεί να επηρεάσουν στις επιδόσεις, την ποιότητα του τρεξίματος αλλά και το ίδιο το περιβάλλον. Εταιρείες όπως η Adidas κατασκευάζουν παπούτσια επιδόσεων και lifestyle από ανακυκλωμένο πλαστικό και άλλα βιώσιμα υλικά.

Για άλλη μια φορά, η Adidas προχώρησε σε μια πρωτότυπη και άκρως οικολογική κίνηση. Έχοντας ως γνώμονα τον πλανήτη, πιστή στην άποψη ότι η καινοτομία μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται ως λύση ενάντια στα πλαστικά απορρίμματα, η Adidas εμπνεύστηκε μια νέα έκδοση ενός από τα αγαπημένα παπούτσια των δρομέων, του SOLARGLIDE, και δημιούργησε το SOLARGLIDE 5.

Αυτά τα πρωτότυπα αθλητικά παπούτσια κατασκευάστηκαν από νήμα που περιέχει τουλάχιστον 50% Parley Ocean Plastic, δηλαδή επαναλαμβανόμενα πλαστικά απόβλητα, που αναχαιτίζονται σε απομακρυσμένα νησιά, παραλίες, παράκτιες κοινότητες και ακτές. Το υπόλοιπο 50% του νήματος είναι ανακυκλωμένος πολυεστέρας. Τι σημαίνει αυτό; Λιγότερη μόλυνση για τους ωκεανούς μας και τρέξιμο με περιβαλλοντική συνείδηση.

Το νέο SOLARGLIDE 5 είναι διαθέσιμα στο adidas.gr, στα καταστήματα adidas, καθώς και σε συνεργαζόμενα καταστήματα αθλητικών ειδών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.