Freepik

ΠΩΣ Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΟΥ

Η άσκηση επηρεάζει το δέρμα σου κάποιες φορές με θετικούς τρόπους και κάποιες άλλες με… λιγότερο θετικούς. Δες τι χρειάζεται να γνωρίζεις.

Η συστηματική άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα, να βελτιώσει τη διάθεσή σου, να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή σου, να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για να τρέφεσαι πιο ισορροπημένα. Πέρα από τα παραπάνω, η άσκηση κάνει θαύματα και για το δέρμα σου.

Ωστόσο, η μη λήψη των σωστών προφυλάξεων κατά την προπόνηση μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ακμής, δερματικές μολύνσεις και άλλα δερματικά προβλήματα. Όσο κι αν επωφελούμαστε από αυτές τις ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης και μας κάνουν να νιώθουμε καλά, όλος αυτός ο ιδρώτας μπορεί π.χ. να φράξει τους πόρους μας. Επομένως, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να δεχτείς τα καλά μαζί με τα κακά και να προετοιμαστείς κατάλληλα.

Δέρμα που λάμπει

Μόλις ολοκληρώσεις την προπόνησή σου και πιεις λίγο νερό, πιθανότατα θα παρατηρήσεις το λαμπερό, αναψοκοκκινισμένο δέρμα σου. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της ροής του αίματος σε όλα τα όργανα, άρα και στο δέρμα. Έτσι, αυξάνεται η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και απομακρύνονται ακαθαρσίες.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος είναι μέσω της διαχείρισης του στρες και της ρύθμισης του ύπνου. Πώς; Η άσκηση βοηθά στη διαχείριση του άγχους, παράγοντας που συνδέεται με τις πιθανότητες εκδήλωσης ή τη σοβαρότητα παθήσεων, όπως η ακμή, το έκζεμα, η ψωρίαση. Επιπλέον, η άσκηση βοηθά στο να κοιμόμαστε καλύτερα, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι ενοχλητικοί μαύροι κύκλοι.

Πώς η άσκηση επηρεάζει το δέρμα σου
Freepik

Οι αρνητικές επιπτώσεις

Αν έχεις επιλέξει κάποιο είδος έντονης σωματικής δραστηριότητας, τότε ο ιδρώτας θα ρέει άφθονος. Αν και η εφίδρωση είναι ένας καλός τρόπος να απομακρυνθούν ακαθαρσίες, μπορεί επίσης να φράξει τους πόρους σου, δημιουργώντας σπυράκια και προκαλώντας άλλα δερματικά προβλήματα στο πρόσωπο και στο σώμα.

Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (πιτυρίδα), ειδικά εάν είσαι ήδη επιρρεπείς, καθώς προκαλείται από έναν μύκητα που ζει στο δέρμα και ευδοκιμεί σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα.

Πώς η άσκηση επηρεάζει το δέρμα σου
Freepik

Πώς να φροντίσεις το δέρμα σου κατά την άσκηση

Πολύ εύκολα ξεχνάς να αφαιρέσεις το πρωινό σου μακιγιάζ, ειδικά όταν επιλέγεις να προπονηθείς το απόγευμα. Όμως, ο ιδρώτας που αναμιγνύεται με αυτό είναι επιβλαβής για το δέρμα, καθώς πριν ακόμα ξεκινήσεις, οι πόροι σου είναι «κλειστοί». Πριν, λοιπόν, ξεκινήσεις την προπόνησή σου, πλύνε το πρόσωπό σου με ένα απαλό καθαριστικό.

Κάθε φορά που ασκείσαι σε εξωτερικούς χώρους, είναι απαραίτητο να προστατεύεις το δέρμα σου από τον ήλιο. Παρέμεινε στη σκιά, όποτε αυτό είναι δυνατόν. Εφάρμοζε αντηλιακό, ανθεκτικό στο νερό, με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 30 στα σημεία του σώματος που δεν καλύπτονται από ρούχα. Φρόντισε, επίσης, το αντηλιακό να αναγράφει «μη φαγεσωρογόνο», που σημαίνει ότι είναι ειδικά σχεδιασμένο να μην φράσσει τους πόρους. Εάν η προπόνηση κρατάει αρκετή ώρα ή γίνεται σε νερό, θα χρειαστεί να εφαρμόσεις ξανά το αντηλιακό σου. Μπορείς, επίσης, να επιλέξεις αθλητικά ρούχα που παρέχουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Αν κάνει κρύο, τότε μην ξεχάσεις να εφαρμόσεις λίγη ενυδατική κρέμα πριν βγεις έξω. Ωστόσο, μην παραλείψεις ούτε σε αυτήν την περίπτωση το αντηλιακό σου.

Επίλεξε ρούχα που επιταχύνουν την αποβολή του ιδρώτα και στεγνώνουν γρήγορα, ώστε να περιορίσεις τις πιθανότητες να κλείσουν οι πόροι του δέρματος. Απόφυγε τα στενά ρούχα και αξεσουάρ, γιατί μπορεί να τρίβονται στο δέρμα σου και να το ερεθίσουν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.