iStock

ΠΩΣ Η ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΣΩΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με τον κήπο, τις γλάστρες και την κηπουρική εν γένει. Μερικοί από αυτούς αφορούν το καλό της υγείας σου.

Ένας κήπος, μια αυλή, ακόμη και μια γλάστρα στο μπαλκόνι μπορούν να σου προσφέρουν την αίσθηση φύσης και αποτελούν ένα από τα στοιχεία του επιτυχημένου cocooning. Πέρα, όμως, από χαλάρωση και θαλπωρή, τα οφέλη της κηπουρικής εξαπλώνονται και σε άλλους τομείς: στην σωματική και ψυχική σου υγεία.

Μάλιστα, έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ (CU Boulder) πάνω στην επίδραση των κοινοτικών κήπων έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που οι περισσότεροι βιώνουμε, όταν σκαλίζουμε το χώμα. Τα ευρήματά της, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Lancet Planetary Health, «παρέχουν αποδείξεις ότι η κοινοτική κηπουρική θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, των χρόνιων ασθενειών και των ψυχικών διαταραχών», δήλωσε η συγγραφέας Jill Litt, καθηγήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Μελετών στο CU Boulder.

Η μελέτη επιβεβαίωσε, επίσης, ότι ακόμη και οι αρχάριοι κηπουροί μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη για την υγεία τους από την πρώτη κιόλας σοδιά. Καθώς, μάλιστα, αποκτούν περισσότερη εμπειρία και απολαμβάνουν μεγαλύτερες αποδόσεις, είναι πιθανόν η ευεργετική αυτή επίδραση να αυξηθεί.

Τα πολλαπλά οφέλη της κηπουρικής

Πιο συγκεκριμένα, όσοι ήταν στην ομάδα κηπουρικής άρχισαν να καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες την ημέρα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (1,4 γρ. κατά μέσο όρο, αύξηση περίπου 7%). «Μια αύξηση κατά 1γρ. στην πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην υγεία», δήλωσε ο δεύτερος συγγραφέας James Hebert, διευθυντής του προγράμματος Πρόληψης και Ελέγχου του Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.

Πώς η κηπουρική μπορεί να σου σώσει τη ζωή
iStock

Η ομάδα των κηπουρών αύξησε, επίσης, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητάς της κατά περίπου 42 λεπτά την εβδομάδα. Οι αρμόδιοι φορείς συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως και οι συμμετέχοντες κάλυπταν το 28% του χρόνου αυτού με μόλις δύο έως τρεις επισκέψεις στον κοινοτικό κήπο την εβδομάδα.

Η λίστα με τα οφέλη συνεχίζεται, καθώς οι κηπουροί είδαν τα επίπεδα στρες και άγχους να μειώνονται, με εκείνους που στην αρχή της μελέτης είχαν τα υψηλότερα να σημειώνουν τη μεγαλύτερη βελτίωση.

Πώς η κηπουρική μπορεί να σου σώσει τη ζωή
iStock

Τα κοινωνικά της οφέλη

Πέρα, όμως, από τα θετικά οφέλη της κηπουρικής στο σώμα και την ψυχολογία μας, η Linda Appel Lipsius, εκτελεστική διευθύντρια της ΜΚΟ Denver Urban Gardens, αναγνωρίζει μια ακόμα διάσταση: την κοινωνική. Πολλοί συμμετέχοντες ζουν σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι περιορισμένη και μερικοί είναι μετανάστες χαμηλού εισοδήματος. Η ενασχόλησή τους με έναν κοινοτικό κήπο τους επιτρέπει να καλλιεργούν τρόφιμα από την πατρίδα τους και να μεταδίδουν τις τοπικές κουζίνες.

Επίσης, «ακόμα κι αν κάποιος θέλει απλώς να καλλιεργήσει την δική του τροφή σε ένα ήσυχο μέρος, σταδιακά θα αρχίσει να μοιράζεται τεχνικές και συνταγές με τους γείτονές του. Έτσι, ανθίζουν οι σχέσεις», καταλήγει η Litt.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.