Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

5 χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς όσο το δυνατόν καλύτερα μια κρίση ημικρανίας, όταν βρίσκεσαι στη δουλειά.

Μια κρίση ημικρανίας δεν είναι απλή υπόθεση. Πέρα από τα σωματικά συμπτώματα, δεν σε αφήνει να λειτουργήσεις αποτελεσματικά, είτε βρίσκεσαι στο σπίτι είτε στην εργασία σου. Βέβαια, στην πρώτη περίπτωση μπορείς να σβήσεις τα φώτα, να ξαπλώσεις, να κλείσεις τα μάτια και να περιμένεις να περάσει.

Τι γίνεται όμως αν είσαι στη δουλειά; Το καλό σενάριο είναι να μπορέσεις να φύγεις νωρίτερα. Το κακό σενάριο είναι να χρειαστεί να αντέξεις μέχρι το πέρας του ωραρίου σου. Δυστυχώς, τα συμπτώματα της ημικρανίας δεν είναι ορατά, έτσι κανείς δεν μπορεί να δει πόσο πονάς.

Ελπίζουμε οι παρακάτω συμβουλές να σε βοηθήσουν σε έναν βαθμό να διαχειριστείς την κατάσταση μέχρι να επιστρέψεις στη θαλπωρή του σπιτιού σου.

1. Μίλησε για το πρόβλημά σου

Μπορεί τα έντονα φώτα, η φασαρία, το στρες από τον φόρτο εργασίας, οι έντονες μυρωδιές να προκαλέσουν μια κρίση ημικρανίας. Να είσαι ειλικρινής με τους συναδέλφους και τον προϊστάμενό σου, γιατί ίσως μπορούν σε έναν βαθμό να βοηθήσουν στην εξάλειψη του παράγοντα που σε επηρεάζει. Μπορείς επίσης να ζητήσεις τις μέρες που πονάς να έχεις λιγότερες ευθύνες ή να εργαστείς από το σπίτι.

Πώς να διαχειριστείς μια κρίση ημικρανίας στη δουλειά
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

2. Έσω έτοιμος

Ιδίως αν έχεις την τάση να παθαίνεις ημικρανίες, μην πηγαίνεις στο γραφείο απροετοίμαστος. Καλό είναι να έχεις έτοιμο ένα… σχέδιο δράσης. Μάθε, για παράδειγμα, αν υπάρχουν χώροι όπου μπορείς να κλείσεις τα φώτα και να αποσυρθείς για λίγη ώρα, π.χ. μια ελεύθερη αίθουσα συσκέψεων ή ένα άδειο γραφείο. Έχε εύκαιρο το τηλέφωνο κάποιου που μπορεί να σε πάει σπίτι, αν δεν μπορείς να οδηγήσεις. Εναλλακτικά, κατέβασε στο κινητό σου εφαρμογές ΤΑΞΙ.

3. Διαχειρίσου το στρες στη δουλειά

Το στρες είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ημικρανίας. Μια πολυάσχολη μέρα, ένας τοξικός εργοδότης, μερικές ασφυκτικές προθεσμίες και έχεις έτοιμη τη συνταγή. Φρόντισε, λοιπόν, να πάρεις μερικά μέτρα για να αντέξεις την κατάσταση:

  • Κάνε ολιγόλεπτα διαλείμματα για διαλογισμό, βαθιές αναπνοές ή έναν σύντομο περίπατο.
  • Χώρισε μεγάλα πρότζεκτ σε μικρότερα, πιο εύκολα κομμάτια.
  • Συζήτησε τυχόν δυσκολίες με τον προϊστάμενό σου, το HR ή έναν συνάδελφο.
  • Αν το στρες έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, ζήτησε βοήθεια από ψυχολόγο.

Έλεγξε το εργασιακό σου περιβάλλον

Τα δυνατά φώτα, η πολλή φασαρία, οι έντονες μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν μια κρίση ημικρανίας. Προσπάθησε να περιορίσεις την έκθεσή σου στους παράγοντες αυτούς, αν δεν μπορείς να τους εξαλείψεις από τον χώρο εργασίας. Ορίστε μερικές ιδέες:

  • Μείωσε τη φωτεινότητα της οθόνης σου και βάλε αντι-αντανακλαστικό φίλτρο. Αν είναι εφικτό, ζήτησε να μειωθεί η ένταση του φωτισμού στο γραφείο ή να μπουν λάμπες χαμηλότερης ισχύος.
  • Αν έχεις δικό σου γραφείο, κλείσε την πόρτα. Αν δουλεύεις σε ανοιχτό χώρο, χρησιμοποίησε ωτοασπίδες.
  • Ζήτησε από συναδέλφους που χρησιμοποιούν έντονο άρωμα να το μειώσουν και από το προσωπικό καθαριότητας να μην χρησιμοποιεί χημικά με δυνατή μυρωδιά.
  • Ρύθμισε σωστά τη θέση της οθόνης και της καρέκλας σου, ώστε να αποφεύγεις την κούραση των ματιών και την κακή στάση του σώματος.
  • Κατανάλωνε αρκετό νερό και μετρίασε την πρόσληψη καφεΐνης. Φρόντισε επίσης να τρως τα γεύματά σου, αποφεύγοντας τροφές που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία, όπως τα τυριά και τα επεξεργασμένα κρέατα.

Ετοίμασε ένα κουτί πρώτων βοηθειών

Πάρε ένα όμορφο κουτί και βάλε μέσα παυσίπονα, φάρμακα κατά της ναυτίας, παγοκύστες και σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ώστε να διατηρείς σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.