iStock

4 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΦΥΤΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΟΥ

Υπάρχουν 4 σημαντικοί λόγοι για να στολίσεις με φυτά εσωτερικού χώρου τον χώρο εργασίας σου. Ο καθαρός αέρας είναι μόνο ένας από αυτούς.

Η ευτυχία και η ευημερία στον χώρο εργασίας είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Σε μια εποχή που όλα κινούνται γρήγορα, οι οθόνες κυριαρχούν και ο χρόνος γίνεται πολύτιμος, έχει μεγάλη σημασία να δημιουργείς ένα εργασιακό περιβάλλον που φέρνει χαρά, μειώνει το άγχος και αυξάνει τη δημιουργικότητα. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα, αρκεί να κάνεις μικρές αλλαγές και προσθήκες.

Η δημιουργία φυτικών συνθέσεων μέσα στον χώρο εργασίας έχει πολλά οφέλη. Άλλωστε στον βιοφιλικό σχεδιασμό το ζητούμενο είναι να προσθέσουμε στοιχεία στον εσωτερικό χώρο που θα μας φέρουν πιο κοντά με τη φύση.

4 λόγοι για να βάλεις φυτά στο χώρο που εργάζεσαι

1. Τα φυτά φιλτράρουν το αέρα

Όπως ήδη γνωρίζεις, τα φυτά χρησιμοποιούν το διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο, απαραίτητο για την δική μας ζωή. Παράλληλα, τα φύλλα των φυτών, με τη διαπνοή, προσφέρουν στον αέρα υγρασία, βελτιώνοντας την ποιότητά του. Επιπλέον, τα φύλλα των φυτών λειτουργούν ως φίλτρα για να καθαρίσουν τον αέρα από χημικές ουσίες, που υπάρχουν σε καθαριστικά ή εκλύονται από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

2. Τα φυτά αυξάνουν την παραγωγικότητα

Μια σειρά μελετών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι αυξάνουν την παραγωγικότητά τους, κατά περίπου 15%, όταν στον χώρο που εργάζονται υπάρχουν μερικά φυτά. Παράλληλα, αυξάνεται η δημιουργικότητά τους και η καλή τους διάθεση.

Βάλε αμέσως φυτά στο χώρο εργασίας σου
iStock

3. Τα φυτά βοηθούν στη μείωση του άγχους

Η άμεση επαφή με τη φύση μειώνει τα επίπεδα άγχους, που επηρεάζει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία. Η χρήση φυτών εσωτερικού χώρου, οι φωτεινοί χώροι ή η χρήση φυσικών υλικών δημιουργούν χώρους εργασίας που προάγουν τη χαρά, προσφέρουν περισσότερη ηρεμία, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Επιπλέον, εφόσον αυτό είναι εφικτό, τα σύντομα διαλείμματα σε εξωτερικό χώρο με φυτά, μπορεί να είναι ευεργετικά για τη διάθεση των εργαζομένων.

4. Με τα φυτά νιώθουμε χαρούμενοι και υγιείς

Η επαφή με τα φυτά βοηθά να σκεφτόμαστε πιο θετικά και οι θετικοί άνθρωποι μπορούν να επηρεάσουν με τη σειρά τους άλλους ανθρώπους, φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους και έχουν καλύτερη υγεία. Επίσης, στους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με φυτά έχουν λιγότερη ανάγκη απουσίας από την εργασία τους.

Βάλε αμέσως φυτά στο χώρο εργασίας σου
iStock

Πώς θα βάλεις φυτά στον χώρο εργασίας σου

Αν θέλεις να ξεκινήσεις, προτείνω να κάνεις την αρχή με ένα είδος εύκολο στη φροντίδα του. Τα παχύφυτα είναι μια οικογένεια φυτών με πολλά είδη, όπως η εχεβέρια. Δεν έχουν πολλές απαιτήσεις. Προτιμούν θέσεις με φως, αλλά οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα. Αν τοποθετήσεις κάποιο παχύφυτο κοντά σε παράθυρο, καλό είναι να γυρίζεις ανά διαστήματα τη γλάστρα, ώστε να μην στραφεί προς μια κατεύθυνση. Επίσης, χρειάζεται αραιό πότισμα ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο.

Τοποθέτησε το φυτό που επέλεξες σε ένα όμορφο κασπώ. Βρες μια θέση στο γραφείο ή το ράφι της βιβλιοθήκης, έτσι ώστε να έχεις άμεση οπτική επαφή.

Όποτε έχεις ανάγκη για ένα διάλειμμα ή θες να ξεκουράσεις το μυαλό σου, εστίασε το βλέμμα σου σε αυτό και πάρε μερικές βαθιές ανάσες. Προτείνω να ακολουθήσεις την παρακάτω πρακτική: Κάθισε αναπαυτικά στην καρέκλα σου, επικέντρωσε το βλέμμα σου στο φυτό που έχεις επιλέξει και πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα. Καθώς νιώθεις το σώμα και τις σκέψεις να ηρεμούν, μπορείς να επανέλθεις στον δικό σου χρόνο.

Η Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι Αρχιτέκτονας Τοπίου (ΜΑ), Garden Coach.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.