iStock

ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΖΕΣΤΑΝΕΙ (ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ)

Το vase ή tummo breathing είναι μια τεχνική που ανέπτυξαν Βουδιστές μοναχοί για να αντέξουν τα κρύα στο Θιβέτ. Μήπως να τη δοκιμάσεις για να ζεστάνεις ανέξοδα το μέσα σου;

Είσαι σπίτι και αναζητάς έναν τρόπο να ζεσταθείς. Εκεί που έχουν πάει οι αυξήσεις του όποιου μέσου διαθέτεις για να ζεστάνεις το κοκαλάκι σου, πιάνεις τον εαυτό σου να έρχεται διαρκώς αντιμέτωπος με το δίλημμα: θέρμανση ή θάνατος; Μάλλον δεν έχεις σκεφτεί ποτέ ότι η λύση του προβλήματος μπορεί να κρύβεται στο vase ή tummo breathing, ένα είδος αναπνοής που θα σε βοηθήσει να ανεβάσεις τη θερμοκρασία του σώματός σου και δεν στοιχίζει ούτε λεπτό του ευρώ. Είναι κάτι που εφαρμόζει και ο Wim Hof, που θα τον δεις να αναπνέει έτσι γυμνός πάνω στους πάγους.

Για αρχή, να πούμε ότι το σώμα σου παράγει θερμότητα με φυσικό τρόπο. Το θέμα είναι πώς δεν θα έχεις απώλειες. Γι’ αυτό θα χρειαστεί να καλύψεις το κεφάλι και τα άκρα σου. Μικρές ασκήσεις θα βοηθήσουν και στην αύξηση της θερμοκρασίας των μυών. Προφανώς και τα πολλά ρούχα είναι λύση, όπως και ένας ορισμένος τρόπος αναπνοής.

Αν έχεις κάνει μια φορά στη ζωή σου yoga ή αν έχει χρειαστεί να ρίξεις τους παλμούς σου –για να γλιτώσεις τα χάπια της πίεσης– μέσω συγκεκριμένου τρόπου αναπνοής, ξέρεις πως υπάρχει μια ευρεία γκάμα με τεχνικές που προσφέρουν θαυμαστά αποτελέσματα.

Το tummo breathing από το Θιβέτ

Η τεχνική που βοηθά στο να αυξήσουμε τη θερμοκρασία στο κέντρο του σώματός μας λέγεται vase breathing. Ή tummo breathing, που μεταφράζεται ως εσωτερική φλόγα. Ανήκει στους Θιβετιανούς Βουδιστές μοναχούς που αναζητούσαν τρόπους να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος, στις παγωμένες σπηλιές του Θιβέτ.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστήμη υποστηρίζει την ιδέα πως η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί να βοηθήσει στην ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός μας. Οι υπεύθυνοι της εν λόγω έρευνας υποστήριξαν ότι «η ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος έχει συνέπειες στη βελτίωση της υγείας και στη ρύθμιση της νοητικής απόδοσης».

Πώς να αυξήσεις τη θερμοκρασία σου μέσω της αναπνοής

  1. Κάθεσαι αναπαυτικά, με την σπονδυλική στήλη σε όρθια θέση και κλείνεις τα μάτια.
  2. Οι παλάμες σου ακουμπούν στο στομάχι, όση ώρα διαρκεί η άσκηση.
  3. Επιτρέπεις στις σκέψεις σας να ρέουν έως ότου χαλαρώσεις.
  4. Οραματίζεσαι μια φωτιά στο στομάχι σας, γύρω από τον αφαλό σου.
  5. Εισπνέεις από τη μύτη, λυγίζοντας ελαφρά την πλάτη και επεκτείνοντας τον κορμό και το στήθος. Φαντάζεσαι πως το οξυγόνο 'τροφοδοτεί' την εσωτερική σου φωτιά, ώστε να μεγαλώσει.
  6. Εκπνέεις δυνατά από το στόμα, με στρογγυλεμένα τα χείλη σας -σαν να φυσάς από καλαμάκι. Γέρνεις προς τα εμπρός, στρογγυλεύοντας την σπονδυλική σου στήλη. Φαντάζεσαι πως η φλόγα εξαπλώνεται στο σώμα.
  7. Επαναλαμβάνεις πέντε φορές. Στην τελευταία καταπίνεις ελαφρά, νιώθοντας πως κρατάς την εισπνοή σου κάτω από το διάφραγμα.
  8. Συσπάς τους μυς της πυέλου, όπως «σπρώχνεις» την αναπνοή προς τα κάτω. Όπως φουσκώνει η κοιλιά, παραπέμπει σε βάζο (εξ ου και το όνομα «αναπνοή βάζου»). Ενεργοποιώντας την πύελο, ενεργοποιείς τα νεύρα που προκαλούν διέγερση των γεννητικών οργάνων, που στη συνέχεια βάζουν μπροστά στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (είναι τμήμα του αυτόνομου νευρικού συστήματος που διανέμεται σε διάφορα όργανα και ρυθμίζει τις λειτουργίες του, όταν ο οργανισμός θέλει να αποκαταστήσει ή να διατηρήσει τις εφεδρείες του), το οποίο προκαλεί μια χαλαρωτική και θεραπευτική επίδραση στο σώμα.
  9. Κρατάς όσο μπορείς (5 με 15 δευτερόλεπτα και εκπνέεις, χαλαρώνοντας τους μύες. Επαναλαμβάνεις άλλες πέντε φορές. Ιδανικά η όλη διαδικασία πρέπει να κρατήσει 15 λεπτά.

Είναι χρήσιμο να κάνεις την άσκηση με άδειο στομάχι, για να αισθάνεσαι πιο άνετα. Θα νιώσεις ζέστη και πιο καθαρό μυαλό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.