Courtesy of Wim Hof

ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙΣ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΨΥΧΗ

Γνωρίζεις ότι μπορείς να μειώσεις το στρες και να βελτιώσεις τη διάθεση σου κάνοντας μπάνιο σε παγωμένο νερό και ελέγχοντας την αναπνοή σου; Αυτό διδάσκει η μέθοδος του Wim Hof, που δεν έχει γίνει άδικα γνωστός ως Iceman.

Σε ένα από τα επεισόδια του Goop Lab, της εκπομπής που έχει δημιουργήσει η Gwyneth Paltrow για το Netflix, η συντακτική ομάδα επισκέπτεται τον Wim Hof, έναν «extreme αθλητή» που αψηφά το κρύο. Γνωστός και ως Iceman, έχει αναπτύξει μια μέθοδo με το όνομα του, στην οποία ορκίζονται φανατικοί του wellness και πολλοί σταρ του Χόλιγουντ.

Στα πρωτότυπα ρεκόρ του Wim Hof συγκαταλέγεται ότι έχει ανέβει το Κιλιμάντζαρο φορώντας σορτς, έχει τρέξει ημιμαραθώνιο πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο ξιπόλυτος και έχει παραμείνει όρθιος σε ένα container γεμάτο παγάκια επί 112 λεπτά.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, η αποστολή που πρέπει να φέρει σε πέρας το συνεργείο της σειράς είναι να βουτήξει στα παγωμένα νερά της λίμνης Τάχο στην Καλιφόρνια, στους τρεις βαθμούς Κελσίου. Ακούγεται ακατόρθωτο, αλλά είναι εφικτό.

Wim Hof
Courtesy of Wim Hof

Η αλήθεια είναι ότι είναι επικίνδυνο να εκτεθείς σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία χωρίς προετοιμασία. Αν, όμως, μάθεις να αναπνέεις σωστά, μπορείς να το πετύχεις και να γίνεις ο αλχημιστής της ίδιας σου της ζωής, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ολλανδός γκουρού.

Στο σαλόνι ενός εξοχικού, ο Hof καθοδηγεί την ομάδα μέσα από βαθιές, αργές αναπνοές, τις οποίες διαδέχονται γρήγορες, κοφτές ανάσες. Μετά, βγαίνουν όλοι μαζί στο χιόνι φορώντας μαγιό και κάνουν yoga για 25 λεπτά, επαναλαμβάνοντας τη στάση του αλόγου. Στη συνέχεια, βουτάνε στη λίμνη τσιρίζοντας, αλλά βγαίνουν φανερά ικανοποιημένοι που τα έχουν καταφέρει. Συγκεκριμένα, η αρχισυντάκτρια του Goop, η οποία υποφέρει από κρίσεις πανικού, το θεωρεί σημείο καμπής στη ζωή της!

Wim Hof
Courtesy of Wim Hof

Γιατί να κάνεις τη βουτιά; Η μέθοδος Wim Hof

Το παγωμένο νερό είναι ο τέλειος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το άγχος, την κατάθλιψη, τη φλεγμονή, τις κρίσεις πανικού, να ανεβάσεις τη διάθεση και τις επιδόσεις σου. Βασικά, να βελτιώσεις τη ζωή σου.

Ο Hof πιστεύει ότι η συνειδητή αναπνοή είναι ο οδηγός που θα σε εκθέσει στο κρύο με ασφάλεια. Η αναπνοή κάνει το σώμα αλκαλικό, ώστε να έχει τη σωστή βιοχημεία για να προσαρμοστεί το νευρικό σύστημα στο περιβάλλον.

Iceman
Courtesy of Wim Hof

Η διάσημη μέθοδος του Wim Hof κατέχει 18 βραβεία Guinness για επιτεύγματα σωματικής αντοχής. Συνδυάζει τις τεχνικές αναπνοής με σταδιακή έκθεση στο ψύχος και το σωστό mindset για να θεραπεύσει το ανοσοποιητικό, να μειώσει τα επίπεδα του στρες, να δημιουργήσει οξυγόνωση στους ιστούς, να αντιμετωπίσει ακόμα και αυτοάνοσες διαταραχές.

Wim Hof Iceland
Courtesy of Wim Hof

Βάζοντας σκόπιμα το σώμα σε προσωρινή κατάσταση στρες μέσω ελεγχόμενης γρήγορης αναπνοής και έκθεσης στο κρύο, είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια ψυχολογική και σωματική ανθεκτικότητα σε στρεσογόνους παράγοντες. Έτσι, νιώθεις πιο ήρεμος και μπορείς να ελέγχεις συναισθήματα, σκέψεις, πράξεις.

Ο Hof παίζει κιθάρα στον πάγο
Courtesy of Wim Hof

Η μέθοδος του Iceman έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Μέσα από έρευνες, έχει αποδειχτεί ότι το μυαλό είναι ικανό να επηρεάσει το αυτόνομο νευρικό, το ανοσοποιητικό και το αγγειακό σύστημα.

ορειβασία στα χιόνια
Courtesy of Wim Hof

Ο Wim Hof πιστεύει ότι η μέθοδος του είναι μια τεχνική μεταμόρφωσης, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζονται κάποια ψυχικά νοσήματα.

Με τη δέουσα προσοχή και σωστή μεθοδολογία, το κρύο νερό και η σωστή αναπνοή μπορεί να είναι ευεργετικά σε πολλούς τομείς της ζωή σου. Και, μάλιστα, εντελώς ανέξοδα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.