iStock

NORDIC WALKING: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ;

Μια άσκηση που ανεβάζει το περπάτημα σε άλλο επίπεδο, χωρίς να τραυματίζει τις αρθρώσεις. Αυτό είναι το Nordic walking ή σκανδιναβικό περπάτημα.

Μπορεί να τους έχετε δει, ιδιαίτερα αν έχετε επισκεφτεί κάποια από τις σκανδιναβικές χώρες. Άνθρωποι όλων των ηλικιών κρατούν στα χέρια τους μπατόν και γυμνάζονται μέσα στη φύση, αλλά και στα πάρκα των αστικών κέντρων. Κατά πάσα πιθανότητα, τους παρακολουθείτε να εκτελούν την τεχνική του Nordic walking ή σκανδιναβικού περπατήματος στα ελληνικά, για να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να τη διατηρήσουν σε καλό επίπεδο.

«Πλέον και οι Έλληνες γνωρίζουν την τεχνική του Nordic walking και το επιλέγουν ως μια ευχάριστη προπόνηση, προκειμένου να βελτιώσουν ή να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση σε καλό επίπεδο», λέει η Ράνια Παπαποστόλου, National Trainer of Nordic Walking by INWA στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα άθλημα που γυμνάζει ολόκληρο το σώμα με πολύ χαμηλό κίνδυνο τραυματισμών. Τα μπαστούνια και η τεχνική δημιουργούν ελάφρυνση στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα η άσκηση να είναι πιο εύκολη.

«Στην ουσία πρόκειται για μια ιδιαίτερη τεχνική βάδισης. Και, αν πιστεύετε ότι το Nordic walking αφορά μόνο τις μεγαλύτερες ηλικίες, έχετε υπόψη ότι πρωτοξεκίνησε από τη Φινλανδία ως τρόπος καλοκαιρινής προπόνησης χιονοδρόμων μεγάλων αποστάσεων, και πως στο εξωτερικό χρησιμοποιείται επίσης ως συμπληρωματική προπόνηση για πολλά αθλήματα», συμπληρώνει.

Πώς το Nordic walking ωφελεί την υγεία

Το Nordic walking συνδυάζει την απλότητα και τη φυσιολογική κίνηση του βαδίσματος με την ενεργοποίηση όλου του σώματος. Ο συνδυασμός των ειδικών μπαστουνιών με τη σωστή τεχνική έχει πολλά οφέλη για όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί με το άθλημα αυτό.

Κατ’ αρχάς, ενεργοποιείται όχι μόνο το κάτω αλλά και το πάνω μέρος του σώματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ένταση της άσκησης. Έρευνα από το Ινστιτούτο Cooper στο Ντάλας έδειξε ότι συμβάλλει στην καύση περισσότερων θερμίδων από το απλό περπάτημα.

«Όταν περπατάτε χωρίς μπαστούνια, ενεργοποιείτε τους μύες κάτω από τη μέση. Αν τα προσθέτετε, ενεργοποιούνται και οι μυς στο πάνω μέρος του σώματος. Άρα, το 80% με 90% των μυών σας, σε αντίθεση με το 50%», αναφέρει ο Aaron Baggish, διευθυντής του προγράμματος Καρδιαγγειακής Απόδοσης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

nordic walking
iStock

Χάρη στη χρήση των μπαστουνιών βελτιώνεται η στάση του σώματος και ενδυναμώνονται οι μυς στο πάνω μέρος της πλάτης. Επιπλέον, αποβάλλονται τυχόν εντάσεις από τον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη. Το βάρος κατανέμεται καλύτερα με τα δύο επιπλέον σημεία στήριξης και μειώνεται το φορτίο που δέχονται η μέση, οι γοφοί, τα γόνατα και γενικά οι αρθρώσεις. Αυτό καθιστά το Nordic walking μια ιδανική άσκηση για όσους υποφέρουν από πόνους στη μέση. Έρευνα, μάλιστα, διαπίστωσε ότι τα μπαστούνια μπορούν να μειώσουν το φορτίο στις αρθρώσεις έως και 25%.

Το Υπουργείο Υγείας της Βρετανίας το κατατάσσει ανάμεσα στις καλύτερες δραστηριότητες για τη βελτίωση της ισορροπίας, ενώ έρευνες υποστηρίζουν ότι αποτελεί καλή επιλογή για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και χρειάζεται να χάσουν βάρος.

O κατάλληλος εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός που απαιτεί το Nordic walking είναι αρκετά απλός: Ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια (όχι μπότες ή πέδιλα) και τα ειδικά μπαστούνια για σκανδιναβικό περπάτημα, τα οποία διαφέρουν από τα μπαστούνια trekking. Είναι σημαντικό να επιλέξετε το κατάλληλο μήκος για εσάς, καθώς στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει η γνωστή φράση «one size fits all».

μπαστούνια για nordic walking
Unsplash Markus Spiske

Είναι το Nordic Walking κατάλληλο για όλους;

Όπως αναφέρει ο Dr Baggish, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν τη δραστηριότητα αυτή, ακόμα κι αν αναρρώνουν από κάποιον τραυματισμό ή ασθένεια. Ο βαθμός δυσκολίας (ένταση) και η ταχύτητα προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις δυνατότητες του κάθε αθλούμενου.

«Εξάλλου, στο εξωτερικό συστήνεται και συνταγογραφείται ως άσκηση αποκατάστασης», επισημαίνει η Βίκη Παγγέα, επίσης National Trainer of Nordic Walking by INWA και καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.

Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσουμε μια οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα, δεν ξεχνάμε να επισκεφτούμε τον γιατρό μας.

nordic walking στην παραλία
Unsplash Joppe Spaa

Η σημασία της τεχνικής

Ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη από την εξάσκηση με το Nordic walking είναι να μάθετε να βαδίζετε με τη σωστή τεχνική. Η διεθνής ομοσπονδία Nordic Walking (INWA) διαθέτει πιστοποιημένους και έμπειρους εκπαιδευτές και στην Ελλάδα, στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε. Η εκμάθηση της ορθής τεχνικής είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο «πάω μια βόλτα» και στο «κάνω μια αποτελεσματική προπόνηση».

Μάλιστα, όπως διαβεβαιώνουν οι εκπαιδεύτριες, η αποτελεσματικότητα της άσκησης φαίνεται στο σώμα από την πρώτη κιόλας προπόνηση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.