Unsplash Jo Jo

ΤΟ ΚΡΥΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ

Μπορεί οι θερμοκρασίες να έχουν πέσει πλέον αρκετά, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να κλειστείτε μέσα. Αν χρειάζεστε λίγη ώθηση για να μην εγκαταλείψετε τις εξορμήσεις σε πάρκα, άλση και παραλίες, ακολουθούν 4 συμβουλές που ίσως σας βοηθήσουν να χαρείτε τη φύση σε κάθε καιρό.

Το πρώτο πράγμα που περιόρισα αρκετά μόλις έπιασε κρύο ήταν το περπάτημα στα πάρκα και τις πλατείες της γειτονιάς, ό,τι πιο κοντινό σε φύση υπάρχει εκεί που μένω. Η διάθεση να βγω από το σπίτι δεν ήταν αρκετή για να ξεπεράσω την απέχθεια που έχω στον κρύο αέρα. Όμως, οι συνέπειες της κλεισούρας δεν άργησαν να φανούν. Μαζί με τους πόνους σε διάφορα μέρη του σώματος, έκαναν την εμφάνισή τους και τα νεύρα, καθώς η ένταση που συσσωρευόταν δεν είχε πού να εκτονωθεί.

Σε συνθήκες περιορισμού, οικειοθελούς ή μη, συνειδητοποιείς πόσο σημαντική είναι η επαφή με τη φύση για την ψυχική και πνευματική σου υγεία, ακόμα κι αν δεν πρόκειται για μια παρθένα παραλία ή μια απομονωμένη βουνοκορφή, αλλά το κοντινότερο πάρκο.

Πώς, όμως, σηκώνεσαι από τον καναπέ, βάζεις μπουφάν και μαζεύεις το θάρρος να βγεις έξω στο κρύο; Πώς καταφέρνουν οι Σκανδιναβοί να κάνουν δραστηριότητες στη φύση, όταν έχει πολικές θερμοκρασίες;

Παρακάτω θα βρείτε 4 τρόπους, που θα σας βοηθήσουν –όπως βοήθησαν κι εμένα– να καλλιεργήσετε την αγάπη σας για την αστική φύση και να πείσετε τον εαυτό σας ότι μια βόλτα εκεί έξω είναι εφικτή και αξίζει τον κόπο.

1. Εξερευνήστε μια νέα διαδρομή

Μπορεί να έχετε ήδη μια αγαπημένη διαδρομή για τη μεσημεριανή σας βόλτα, αλλά γιατί να μην σπάσετε την παράδοση αυτή; Αλλάζοντας κατά διαστήματα την διαδρομή που ακολουθείτε ή/και την καθιερωμένη ώρα, όχι μόνο θα ανακαλύψετε νέους χώρους για να εξερευνήσετε, αλλά θα δείτε με άλλη ματιά και όσους έχετε συνηθίσει. Και μπορεί να νομίζετε ότι η φύση απέχει πολύ από εκεί που μένετε, όμως όλο και κάποιο άλσος θα βρείτε σε κοντινή απόσταση.

Το κρύο δεν είναι λόγος για να μείνετε μακριά από τη φύση
Unsplash Kelly Sikkema

2. Συνδυάστε τη βόλτα στη φύση με κάτι άλλο

Ένας εύκολος τρόπος για να καλλιεργήσετε τη σύνδεσή σας με τη φύση είναι να συνδυάσετε τις εξορμήσεις σας με μια άλλη δραστηριότητα. Στην δική μου περίπτωση, αυτό σημαίνει να πάρω τηλέφωνο συγγενείς και φίλους για να δω τι κάνουν ή να κανονίσω κάποια συνέντευξη. Μπορεί, επίσης, να είναι μια καλή ευκαιρία να ακούσετε ένα podcast ή μια ομιλία. Αν και δεν είναι ο πιο mindful τρόπος να συνδεθείτε με τη φύση, σίγουρα θα απολαύσετε λίγο αέρα και λίγο πράσινο.

3. Δείτε τον σαν εμπειρία

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο πάρκο της γειτονιάς, βγάλτε τα ακουστικά σας και προσπαθήστε να ενεργοποιήσετε τις αισθήσεις. Δώστε προσοχή στους ήχους που έρχονται από μακριά, αγγίξτε τα φύλλα ή τον φλοιό ενός δέντρου, εισπνεύστε το φρέσκο αεράκι ή τη μυρωδιά της απογευματινής βροχής. Αυτά τα μη οπτικά ερεθίσματα, που συχνά στη βιασύνη μας προσπερνάμε, μπορούν να κάνουν τις υπαίθριες εμπειρίες σας πιο ουσιαστικές.

Το κρύο δεν είναι λόγος για να μείνετε μακριά από τη φύση
Unsplash Will Swann

4. Διαλέξτε τα κατάλληλα ρούχα

Όπως λέει ο Αντώνης, που τρέχει μέσα στα κρύα και στα χιόνια, δεν υπάρχει κακός καιρός, υπάρχουν μόνο ακατάλληλα ρούχα. Φορέστε γάντια, σκούφο, ένα ισοθερμικό μπλουζάκι και θα είσαστε μια χαρά. Άλλωστε στην Ελλάδα είμαστε. Τι να πει και ο Αντώνης στη Βόρεια Αγγλία. Όπως υποστηρίζει, μάλιστα, μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δεν ωφελούν μόνο οι ηλιόλουστες μέρες τις νοητικές μας λειτουργίες. Μια βόλτα στο κρύο (εντάξει, όχι στην παγωνιά) βελτιώνει το ίδιο τη μνήμη και την προσοχή μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.