iStock

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ

Η καρδιολόγος εξηγεί γιατί είναι υποχρεωτικό να σηκώνεσαι κάθε τόσο από το γραφείο και πόσο συχνά πρέπει να το κάνεις για το καλό της καρδιάς σου.

Για την Dr. Sharonne Hayes, καθηγήτρια καρδιολογίας στη Mayo Clinic της Μινεσότα, οι μυς στις γάμπες μας αποτελούν την «δεύτερη καρδιά» μας. Συνεπώς, το να κάθεται κανείς για ώρες σε ένα γραφείο (ή στο σπίτι) αδρανοποιεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία στο ανθρώπινο σώμα, αφού έτσι παρεμποδίζεται η φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος.

Όπως περιγράφεται από την Cleveland Clinic, ο λόγος που οι συγκεκριμένοι μυς ονομάζονται έτσι είναι επειδή έχουν την ιδιότητα να πιέζουν τις φλέβες στα κάτω άκρα βοηθώντας έτσι στην επιστροφή του αποξυγονωμένου αίματος από τα πόδια πίσω προς το στήθος. Η καθιστική ζωή, όμως, διακόπτει αυτή τη διαδικασία προκαλώντας συσσώρευση του αίματος στα πόδια και οδηγώντας σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

«Ενεργοποίησε τη "δεύτερη καρδιά" σου»

Φυσικά η Hayes και η Cleveland Clinic δεν είναι οι μόνοι που επισημαίνουν ότι το να κάθεται κανείς για πολλές ώρες είναι εντελώς ανθυγιεινό για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η συνήθεια, λέει η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά, μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Πόσο συχνά πρέπει να σηκώνεσαι από το γραφείο, σύμφωνα με την καρδιολόγο
iStock

Το ίδιο, όμως, μπορεί να κάνει και η υπερβολική ορθοστασία. Η Hayes αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κίνημα «standing desk», την τάση που καλούσε τους εργαζόμενους να προμηθευτούν υπερυψωμένα γραφεία στα οποία θα στέκονται αντί να κάθονται, λέγοντας ότι «πολλοί άνθρωποι εμφάνισαν για πρώτη φορά στη ζωή τους θέματα στις φλέβες τους λόγω αυτού, όπως π.χ. κιρσούς ή θρόμβους. Αποδείχθηκε, τελικά, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, το να στέκεται κανείς παρατεταμένα είναι χειρότερο από το να κάθεται για πολλές ώρες».

Η σημασία του να σηκώνεσαι τακτικά από το γραφείο

Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο για καθημερινή κίνηση, όχι για να μένει ακίνητο. Έτσι, η «δεύτερη καρδιά» αρχίζει να «δουλεύει» μόνο όταν τα πόδια κινούνται. Όπως εξηγεί η Hayes, κάθε φορά που συστέλλονται οι μυς της γάμπας, ανοίγουν οι μονόδρομες βαλβίδες μέσα στις φλέβες των ποδιών και το αίμα ωθείται προς τα πάνω, προς την καρδιά.

Και όταν οι μυς αυτοί χαλαρώνουν, τότε οι βαλβίδες κλείνουν και αυτό εμποδίζει το αίμα να ρέει προς τα πίσω, προς τα πόδια. Το σύστημα αψηφά τη βαρύτητα όσο ενεργοποιείται η λειτουργία άντλησης των μυών της γάμπας. Αν, όμως, δεν ενεργοποιηθεί, τότε το αίμα που συσσωρεύεται μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο των ποδιών και κιρσούς.

Πόσο συχνά πρέπει να σηκώνεσαι από το γραφείο, σύμφωνα με την καρδιολόγο
iStock

Πόσο συχνά, λοιπόν, να σηκώνεσαι και να περπατάς μέσα στη μέρα;

«Απλά περπάτα», λέει η Hayes. «Κάνε συχνά διαλείμματα για περπάτημα, τουλάχιστον ανά μία με δύο ώρες ή και συχνότερα αν είναι εφικτό – ειδικά αν η δουλειά σου είναι εντελώς καθιστική ή απαιτεί από εσένα να στέκεσαι ακίνητος/η για πολλή ώρα».

«Σκοπός σου είναι να αναγκάζεις τους μυς της γάμπας να ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, οπότε προσπάθησε όσο μπορείς να κινείσαι», καταλήγει η ίδια.

Κι αν είσαι σε έναν χώρο όπου δεν μπορείς να κινηθείς εύκολα, π.χ. στο αεροπλάνο ή στο αυτοκίνητο, προσπάθησε τουλάχιστον να κινείς τα δάχτυλα των ποδιών σου κάνοντας stretching μπρος-πίσω, πάνω-κάτω, προσπαθώντας όσο γίνεται να μιμηθείς τις κινήσεις της βάδισης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.