Unsplash Léonard Cotte

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο ελληνικός αρωματικός κήπος διαθέτει πλήθος σπάνιων, ενδημικών, φαρμακευτικών και βρώσιμων φυτών. Τα αρώματα, οι γεύσεις και οι ευεργετικές τους ιδιότητες ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μας προσφέρουν ευεξία.

Ο κήπος, ένας ζωντανός οργανισμός πλούσιος σε αρώματα και γεύσεις, ενεργοποιεί τις αισθήσεις. Μας προσφέρει μια μικρή ή μεγάλη πράσινη όαση, με φυτά και άνθη αξιοποιήσιμα στη διατροφή και συμμάχους της υγείας μας.

Κάνοντας μια βόλτα στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, παίρνουμε μια γεύση από τον πλούτο του ελληνικού αρωματόκηπου. Κι αυτό, γιατί εκεί βρίσκεται ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων (ΒΒΚΚ) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, που συμμετέχει στη φετινή έκθεση στη θεματική της ευεξίας.

«Ο στόχος αυτού του κήπου είναι η προστασία, διατήρηση και αξιοποίηση κυρίως και κατά προτεραιότητα της ελληνικής και βαλκανικής χλωρίδας, με έμφαση στα φυτά τα οποία κινδυνεύουν, είναι σπάνια ενδημικά και υποψήφια για αξιοποίηση, και προτεραιότητα στα ελληνικά αρωματικά, φαρμακευτικά και ανθοκομικά φυτά», δήλωσε η Ελένη Μαλούπα, διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων και υπεύθυνη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων.

κήπος
Η συμμετοχή του ΒΒΚΚ με τον θεματικό κήπο "Ο Κήπος Αλλιώς" στην 68η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς. Νίκος Θυμάκης

«Τα ελληνικά αρωματικά φυτά είναι πραγματικά αυτά τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική και σωματική υγεία αλλά και τη διατροφή συνολικά στον άνθρωπο», συμπλήρωσε.

Για τη συμμετοχή του ΒΒΚΚ στη φετινή έκθεση, η κ. Μαλούπα είπε ότι «η λογική ήταν να μπορέσουμε μέσα σε έναν μικρό χώρο να εντάξουμε όλο αυτό που λέγεται ευεξία, δηλαδή “βλέπω”, “μυρίζω”, “αισθάνομαι” και “γεύομαι” μέσα από έναν όμορφο κήπο, από ένα φυτεμένο τραπέζι στο οποίο βλέπουμε τα αρωματικά φυτά, από υψηλής αξίας προϊόντα τα οποία παράγονται από αυτά τα φυτά, από ροφήματα, από λειτουργικά τρόφιμα και αιθέρια έλαια τα οποία το καθένα με το δικό του τρόπο βοηθάει τον άνθρωπο να ζει, να αισθάνεται και να λειτουργεί καλύτερα».

Παράλληλα, η κ. Μαλούπα μάς εξήγησε ότι με τη συμμετοχή τους στην έκθεση προσφέρουν ιδέες αξιοποίησης και χρήσης αυτών των ειδών. Μέλη της ομάδας είναι επίσης ο Νίκος Θυμάκης, γεωπόνος, υποψήφιος διδάκτωρ αρχιτεκτονικής τοπίου και συνεργάτης στον ΒΒΚΠ, και η Μαρίνα Παναγιωτίδου, αρχιτέκτων τοπίου, εξωτερική συνεργάτης στον ΒΒΚΚ.

Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων
Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων. Αρχείο ΒΒΚΚ
Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων

Φυτά του ελληνικού αρωματικού κήπου και οι ευεργετικές τους ιδιότητες

Ζητήσαμε από την κ. Μαλούπα να μας δώσει ορισμένα παραδείγματα φυτών του ελληνικού αρωματόκηπου.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα του πλούτου του ελληνικού αρωματόκηπου είναι το τσάι του βουνού, όπως είπε. Ο σιδηρίτις (άλλη ονομασία για το τσάι του βουνού) υπάρχει σε διαφορετικά είδη σε όλη την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα ο Sideritis Scardica στον Όλυμπο, ο Sideritis Raeseri στη Δράμα ή η μαλοτήρα στην Κρήτη. Αυτό το βότανο προσφέρει εξαιρετικές ιδιότητες στον οργανισμό, έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιική δράση και όπως έχουν δείξει μελέτες, βοηθάει τον οργανισμό στη μνήμη

Άλλα είδη μπορεί να είναι η ρίγανη ή τα θυμάρια, τα οποία επίσης ανάλογα με το πού βρίσκονται έχουν διαφορετικά αρώματα και περιεκτικότητα σε θυμόλη ή καρβακρόλη (συστατικά των αιθέριων ελαίων πολλών φυτών), και προσφέρουν ισχυρή αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή και αντιική δράση. «Επιπλέον, τα αρώματά τους βοηθούν τον οργανισμό μας να αισθανθεί ευεξία και να έρθει σε καλή διάθεση», πρόσθεσε η κ. Μαλούπα.

Κήπος
Νίκος Θυμάκης

Επίσης, η λεβάντα, είτε η ελληνική (Lavandula stoechas) είτε η βελτιωμένη ποικιλία της (Lavandula Angustifolia), και μόνο με το άρωμά της μπορεί να προσφέρει ευεξία στον οργανισμό αλλά και μέσα από ροφήματα μπορεί να συνεισφέρει σε έναν ευχάριστο ύπνο. Ακόμη, είναι το μόνο αιθέριο έλαιο το οποίο μπορεί να μπει απευθείας στο δέρμα.

Ομοίως, η μέντα, ο δυόσμος, το μελισσόχορτο (που μπορεί να λειτουργήσει και ως ηρεμιστικό) είναι είδη που δεσπόζουν στην ελληνική χλωρίδα και ως ροφήματα βοηθούν πολύ στην καλή υγεία του εντέρου. Παράλληλα, μικροί καρποί όπως αυτός του αγριοτριαντάφυλλου που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, είναι αντιφλεγμονώδη και με φαινολικά συστατικά τα οποία βοηθούν πάρα πολύ την ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού μας, εάν καταναλωθούν ως ρόφημα.

Κήπος
Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων. Αρχείο ΒΒΚΚ

Κλείνοντας τη συζήτηση με την κ. Μαλούπα, η ίδια μας προτείνει να χρησιμοποιούμε τα αρωματικά φυτά ως αποξηραμένα στην καθημερινή μας διατροφή, προσθέτοντας σε αυτήν γεύση, άρωμα και συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας. Τέλος, μας προτρέπει να χρησιμοποιούμε τυποποιημένες πρώτες ύλες για να είμαστε σίγουροι για το προϊόν το οποίο αγοράζουμε και επειδή η διαδικασία της συντήρησής τους να είναι ορθότερη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.