Unsplash Henry Perks

ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΟ

Το μελισσόχορτο έχει αναδειχθεί ως φυσικό ηρεμιστικό από την αρχαιότητα. Το αγαπημένο φυτό των μελισσών, όπως πίστευαν στην αρχαία Ελλάδα, προσφέρει ανακούφιση από το στρες και το άγχος και βοηθάει στη βελτίωση της διάθεσης και την ηρεμία.

Ο Αβικέννας, Πέρσης γιατρός και φιλόσοφος του 11ου αιώνα, έλεγε ότι το μελισσόχορτο «κάνει την καρδιά ευτυχισμένη». Βοηθάει στην αποβολή του άγχους και του στρες, στην ηρεμία, ακόμα και στον ύπνο.

Το μελισσόχορτο, μελισσοβότανο ή βάλσαμο λεμονιού, είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις καταπραϋντικές και αντιιικές ιδιότητές του. Το μελισσοβότανο πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη για τη μέλισσα, καθώς θεωρείτο ότι αυτό το βότανο προσελκύει τις μέλισσες. Μάλιστα, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το βότανο και οι μέλισσες έχουν μια ισχυρή σχέση. Θεωρούσαν ότι οι μέλισσες δεν θα εγκατέλειπαν ποτέ μια κυψέλη αν το βότανο φύτρωνε κοντά σε αυτήν. Ομοίως, οι μέλισσες χρησιμοποιούν το βότανο ως δείκτη για να βρουν το δρόμο της επιστροφής στην κυψέλη μετά από ένα «ταξίδι» τους πέρα από αυτήν.

Λέγεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το μελισσόχορτο ως προαγωγό της μακροζωίας. Γι’ αυτό έτριβαν ακόμη και τις κυψέλες με μελισσόχορτο για να κάνουν τις μέλισσες να αισθάνονται ευπρόσδεκτες.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελισσόχορτου

Πέρα από τις ιδιότητες που αναφέραμε, τα αιθέραια έλαια του μελισσόχορτου έχουν καταπραϋντική, ελαφρώς ηρεμιστική δράση, που μπορεί να βοηθήσει στην αϋπνία και ορισμένες διαταραχές ύπνου.

Το μελισσόχορτο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πέψη, να αντιμετωπίσει τη ναυτία ακόμη και να ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο ή τον πονόδοντο!

μελισσόχορτο
iStock

Έρευνες σε ανθρώπους με άνοια και Αλτσχάιμερ έδειξαν ότι το εκχύλισμα του μελισσόχορτου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και της γνωστικής λειτουργίας, και στην ανακούφιση από την ταραχή και την ανησυχία.

Σε σχετικές έρευνες που έγιναν, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν γνωστικές εργασίες που αφορούσαν τη μνήμη, τα μαθηματικά και τη συγκέντρωση. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν βάλσαμο λεμονιού είχαν καλύτερες επιδόσεις από εκείνους που δεν κατανάλωσαν.

Παρόλο που τα άτομα αυτά παρουσίασαν αύξηση στα επίπεδα εγρήγορσης και απόδοσης, είναι πιθανό αφού περάσει ένα χρονικό διάστημα να κουραστούν. Μάλιστα, ο συνδυασμός του μελισσόχορτου με τροφή επηρεάζει και τον ρυθμό απορρόφησής του, γεγονός που μπορεί να είχε αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητά του.

Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες προς αυτήν την κατεύθυνση πριν εξαχθούν τελικά συμπεράσματα.

Προφυλάξεις πριν από την κατανάλωση

Βασικά, πρέπει να πούμε ότι το μελισσόχορτο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα και όχι για περισσότερο από τέσσερις μήνες κάθε φορά (χωρίς διάλειμμα).

Μεταξύ των παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσει είναι ο πονοκέφαλος, η επώδυνη ούρηση, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η ναυτία, ο πόνος στο στομάχι ή η αλλεργική αντίδραση.

Μια καλή πρακτική για να περιορίσετε τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων από τις παραπάνω παρενέργειες, όπως για παράδειγμα ο στομαχόπονος, είναι να καταναλώνετε το μελισσόχορτο μαζί με το φαγητό. Επιπλέον, όπως συνιστά το Healthline, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης παρενεργειών καλό θα ήταν να καταναλώνουμε λιγότερα από 2 γραμμάρια μελισσόχορτου την ημέρα.

Εάν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή, μεταξύ άλλων φάρμακα για τον θυρεοειδή ή ηρεμιστικά, ή εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, ή πρόκειται να κάνετε χειρουργική επέμβαση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν από τη χρήση μελισσόχορτου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.