Unsplash Brooke Cagle

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΟΥ

Το χρώμα της γλώσσας μας μπορεί να κρύβει χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία μας. Αν παρατηρήσεις κάποια αλλαγή, ενημέρωσε τον γιατρό σου.

Η γλώσσα μας είναι  μοναδικό όργανο. Καταρχάς, αποτελείται από 17 μύες, χάρη στους οποίους μπορούμε να μασήσουμε, να καταπιούμε, να μιλήσουμε. Επίσης, το χρώμα της δίνει στους γιατρούς χρήσιμες πληροφορίες για ορισμένες πτυχές της υγείας μας.

Κάτσε, λοιπόν, μπροστά σε έναν καθρέφτη, άνοιξε το στόμα και έλεγξε τη γλώσσα σου. Έχει στρογγυλεμένο και συμμετρικό σχήμα; Σε γενικές γραμμές, η γλώσσα έχει χρώμα ανοιχτό ροζ, αν και σε πληθυσμούς με καταγωγή από την Αφρική, την Ασία και τη Μεσόγειο μπορεί να έχει μια ελαφριά μοβ ή καφέ απόχρωση.

Μπορεί, επίσης, να έχει μια νότα λευκής επίστρωσης, που προέρχεται από την κερατίνη, η οποία προστατεύει τη γλώσσα μας όταν τρώμε, εξηγεί η δρ Tien Jiang από το Τμήμα Πολιτικής και Επιδημιολογίας για τη Στοματική Υγεία στη Σχολή Οδοντιατρικής του Χάρβαρντ.

Από κοντά, καλύπτεται από μικροσκοπικά εξογκώματα (θηλώματα) που εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς, π.χ. αισθάνονται τη θερμοκρασία και την αφή, περιέχουν γευστικούς κάλυκες, δημιουργούν τριβή για να σχηματίζουμε μπουκιές που μπορούμε να καταπιούμε.

χρώμα γλώσσας
iStock

Πώς η διατροφή επηρεάζει το χρώμα της γλώσσας

Τα θηλώματα μπορούν να απορροφήσουν τα χρώματα και τα υπολείμματα τροφών και ποτών. Γι’ αυτό η γλώσσα μας γινόταν μπλε από τις καραμέλες που τρώγαμε ως παιδιά. Ο καφές, το τσάι, το κάρι, ο κουρκουμάς μπορούν επίσης να αφήσουν το σημάδι τους.

Ο αποχρωματισμός αυτός είναι συνήθως προσωρινός. Αρκεί να καταναλώνεις άφθονο νερό και να φροντίζεις τη στοματική σου υγιεινή, ώστε να απομακρύνεις τις τροφές και τα χρώματα που κολλάνε στη γλώσσα.

χρώμα γλώσσας
iStock

Τι σημαίνει το χρώμα της γλώσσας σου

Αν παρατηρήσεις κάποια αλλαγή στη γλώσσα σου, φρόντισε να επισκεφτείς γιατρό, καθώς είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Για παράδειγμα:

  • «Η τριχωτή μαύρη γλώσσα είναι ένα ασυνήθιστο καλόηθες κλινικό σημείο, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική εναπόθεση κερατίνης στις τριχοειδείς θηλές της ράχης της γλώσσας», αναφέρει το περιοδικό Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική Κεφαλής & Τραχήλου. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη λήψη αντιβιοτικών ή αντιισταμινικών, το κάπνισμα, την ξηροστομία, την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφέ ή μαύρου τσαγιού και την κακή στοματική υγιεινή.
  • Τα έλκη του βλεννογόνου του στόματος (ή άφθες) είναι μικρές επώδυνες πληγές που συνήθως εμφανίζονται στα μάγουλα, τη γλώσσα, στο έδαφος του στόματος, στα ούλα. Η αιτιολογία τους παραμένει προς το παρόν άγνωστη, αλλά στους προδιαθεσιακούς παράγοντες εμφάνισής τους περιλαμβάνονται το στρες, τραυματισμοί μέσα στο στόμα, ορμονικές αλλαγές, λοιμώξεις από ιούς ή βακτήρια, αλλεργίες σε τρόφιμα και φάρμακα.
  • Αν παρουσιάσεις έντονη κοκκινίλα στη γλώσσα, αυτό μπορεί για παράδειγμα να υποδηλώνει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 ή οστρακιά (λοίμωξη που συνοδεύεται από εξάνθημα στο σώμα).
  • Αν έχεις έντονα κόκκινα μπαλώματα που μεταναστεύουν από το ένα σημείο της γλώσσας στο άλλο, μπορεί να έχεις μια φλεγμονώδη διαταραχή του βλεννογόνου της γλώσσας άγνωστης αιτιολογίας, που ονομάζεται «γεωγραφική γλώσσα» (μεταναστευτικό ερύθημα του βλεννογόνου του στόματος).

χρώμα γλώσσας
Freepik

Χρειάζεται να τη βουρτσίζεις

Η καλή στοματική υγιεινή απαιτεί να καθαρίζεις τα δόντια σου με οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να τα βουρτσίζεις τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Αφιέρωσε, επίσης, λίγα δευτερόλεπτα για να καθαρίσεις με τη βούρτσα τη γλώσσα σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βγάλεις τη γλώσσα σου και να την περάσεις απαλά με την οδοντόβουρτσα, με κινήσεις από το πίσω μέρος προς τα εμπρός.

«Ένα πέρασμα στη μέση, ένα στην αριστερή πλευρά και ένα στη δεξιά πλευρά. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση βακτηρίων και υπολειμμάτων που συγκεντρώνονται στις θηλές», συμβουλεύει η δρ Jiang. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ξύστρα γλώσσας, την οποία τραβάς από πίσω προς τα εμπρός.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.