Χριστίνα Αβδίκου

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;

Πολλές διαταραχές στο γαστρεντερικό σύστημα, οι οποίες οφείλονται στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μας, φαίνονται στη γλώσσα μας. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική.

Στην Ελλάδα λέμε: «Δείξε μου τον φίλο σου για να σου πω ποιος είσαι». Αν υπήρχε αντίστοιχη παροιμία στην Κίνα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι: «Δείξε μου τη γλώσσα σου για να σου πω ποιος είσαι». Ή, ακόμα, καλύτερα: «Δείξε μου τη γλώσσα σου για να σου πω τι τρως, και αν αυτά που τρως σου κάνουν καλό ή όχι».

Όταν ζητώ από τους ανθρώπους που έρχονται στο γραφείο μου να μου δείξουν τη γλώσσα τους, εκπλήσσονται και με ρωτούν με αγωνία τι είναι αυτό που βλέπω.

Πρόκειται για μία μέθοδο διάγνωσης, που έχει τις ρίζες της στο ολιστικό σύστημα της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής. Σύμφωνα με αυτήν, το χρώμα της γλώσσας, ή πιο επιστημονικά το επίχρισμα της γλώσσας, συσχετίζεται με τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Το επίχρισμα της γλώσσας και η σύνδεση με το γαστρεντερικό σύστημα

Το χρώμα της γλώσσας μπορεί να μας ενημερώσει για τυχούσα υπερβάλλουσα υγρασία στον γαστρεντερικό σωλήνα. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, ας σκεφτούμε τι δημιουργεί η υπερβάλλουσα υγρασία στο μπάνιο μας: τις ιδανικές δυσάρεστες συνθήκες για ανάπτυξη μούχλας! Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο γαστρεντερικό μας σύστημα.

γλώσσα Αϊνστάιν
Χριστίνα Αβδίκου

Η υπερβάλλουσα συσσώρευση υγρασίας από λανθασμένες επιλογές τροφίμων –και όχι μόνο– δημιουργεί τις συνθήκες για ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών (π.χ. μύκητες) και παρεμποδίζει την ορθή λειτουργία πρωτίστως της πέψης, αλλά και της σκέψης. Πέρα από τις επιλογές των τροφών, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως το στρες, η ανησυχία, οι συνδυασμοί των τροφών και φυσικά η διαδικασία της μάσησης.

Τυπικά συμπτώματα μιας τέτοιας κατάστασης συνιστούν οι πεπτικές διαταραχές, η κατακράτηση υγρών, η αίσθηση φουσκώματος στην κοιλιά ή και τα αέρια, η αίσθηση κούρασης και έλλειψης ενέργειας, η νωθρότητα, η παχυσαρκία, οι διαταραχές εμμήνου ρύσεως κ.ά.

Σωστή διατροφή για υγιές γαστρεντερικό σύστημα

Με μια κατάλληλη διατροφική υποστήριξη απομακρύνονται οι τροφές που ευθύνονται για μια τέτοια κατάσταση, όπως η ζάχαρη, η υπερβολή στη γλυκιά γεύση και τα ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Αντίθετα, δίνεται έμφαση στην κατανάλωση τροφών που δρουν ευεργετικά, όπως για παράδειγμα η σίκαλη, το ρύζι, τα όσπρια και οι σπόροι.

Σταδιακά επέρχεται μείωση της υγρασίας στο γαστρεντερικό, βελτίωση της λειτουργίας της πέψης και μεγαλύτερη νοητική σταθερότητα.

H Ελένη Καπόλου είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.