iStock

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΣ

Αναρωτιέσαι γιατί ενώ κοιμάσαι δεν ξεκουράζεσαι πραγματικά; Ίσως γιατί δεν απολαμβάνεις την ξεκούραση που ταιριάζει στον χαρακτήρα σου.

Πες στη μητέρα μου να περάσει έναν μήνα το καλοκαίρι στο μικρό και ήσυχο ψαροχώρι όπου βρίσκεται το εξοχικό μας και την καταδίκασες σε θάνατο. Ο πατέρας μου, ωστόσο, δεν βλέπει την ώρα! Την ώρα που ο ένας για να χαλαρώσει προγραμματίζει βόλτες στα μαγαζιά, ο άλλος ανυπομονεί για τη στιγμή που θα ξαπλώσει με ένα βιβλίο. Κανείς από τους δύο δεν είναι παράλογος: απλά η μία είναι τρομερά εξωστρεφής και ο άλλος αρκετά εσωστρεφής.

Τι σχέση έχει ο χαρακτήρας με την ξεκούραση; Απόλυτη, καθώς όπως λέει η ψυχοθεραπεύτρια Jade Thomas ο κάθε άνθρωπος, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, έχει διαφορετικές ανάγκες όταν πρόκειται να χαλαρώσει. Κι αν δεν ικανοποιούνται αυτές επαρκώς, καταλήγει να νιώθει εξαντλημένος, εξουθενωμένος. Ναι, καλό ύπνο χρειαζόμαστε όλοι για να «βγάλουμε» την ημέρα, όμως η πραγματική χαλάρωση, αυτή που θα γεμίσει εντελώς τις μπαταρίες μας, μεταφράζεται διαφορετικά για τον καθένα.

Υπάρχουν 6 διαφορετικοί τύποι ξεκούρασης

Για την ακρίβεια, η Thomas μέσα από τις μελέτες της έχει καταλήξει στο ότι υπάρχουν 6 διαφορετικοί τύποι ξεκούρασης και ότι δεν ανταποκρίνονται απαραίτητα όλοι σε όλους.

Τι είδους ξεκούραση χρειάζονται οι εσωστρεφείς και τι οι εξωστρεφείς άνθρωποι
iStock

1. Σωματική

«Ο ποιοτικός βραδινός ύπνος είναι βασικός στη σωματική ξεκούραση, ανεξάρτητα από το πόσες ώρες θα κοιμηθείς. Ωστόσο, απλά το να ξαπλώσεις, να χαλαρώσεις τους μυς σου, ή το να κάνεις ήρεμες κινήσεις, όπως αυτές της yoga, μπορούν να ανακουφίσουν το σώμα σου από τις σωματικές απαιτήσεις της καθημερινότητας», λέει η Thomas.

2. Πνευματική

Έχει υπολογιστεί πως ο μέσος άνθρωπος κάνει περί τις 60.000 σκέψεις μέσα σε μία μόνο ημέρα. «Ο εγκέφαλός μας δουλεύει πολύ πιο σκληρά από όσο πιστεύουμε, οπότε έχει ανάγκη από τη δική του ξεκούραση. Πρακτικές ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοής, τα μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα ή τα χόμπι και οι δραστηριότητες που επιτρέπουν στο μυαλό μας να ξεφύγει από όσα το στρεσάρουν, μπορούν να διώξουν την πνευματική εξάντληση και να βελτιώσουν την αυτοσυγκέντρωση και τη δημιουργικότητα», συμβουλεύει η ψυχολόγος.

Τι είδους ξεκούραση χρειάζονται οι εσωστρεφείς και τι οι εξωστρεφείς άνθρωποι
iStock

3. Αισθητηριακή ξεκούραση

Κινητά τηλέφωνα, υπολογιστής, σταθερά τηλέφωνα, έντονα φώτα, έντονοι ήχοι στα μέσα μεταφοράς, στριμωξίδι, δυσάρεστες οσμές… Για κάποιους ανθρώπους όλα αυτά είναι εξαντλητικά, σε ανυπόφορο βαθμό. Τα άτομα αυτά, λέει η Thomas, θα ξεκουραστούν πραγματικά όταν απομονωθούν, κλείσουν τα μάτια, κάνουν διαλογισμό ή απλά απολαύσουν μια βόλτα στη φύση. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να πατήσουν «reset» στις αισθήσεις τους.

4. Κοινωνική

Αυτός ο τύπος ξεκούρασης απαιτεί να απομακρυνθείς από τα άτομα που αποστραγγίζουν την ενέργειά σου και να επιλέξεις αποκλειστικά εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Ενίοτε, βέβαια, μπορεί να σημαίνει να κάνεις ένα διάλειμμα από την κοινωνικοποίηση γενικότερα.

Τι είδους ξεκούραση χρειάζονται οι εσωστρεφείς και τι οι εξωστρεφείς άνθρωποι
iStock

5. Δημιουργική ξεκούραση

Κάποιοι άνθρωποι πραγματικά χαλαρώνουν όταν ζωγραφίζουν, όταν ακούν ή παίζουν μουσική, όταν βρίσκονται στη φύση. Είναι ο τρόπος τους να αποσυμπιέζονται και να ξαναβρίσκουν τη δημιουργικότητά τους, να γεννούν νέες ιδέες και να νιώθουν χαρά.

6. Πνευματική

Άλλοι βρίσκουν νόημα και σκοπό όταν ξεφεύγουν από την καθημερινή ρουτίνα και αφήνονται σε ό,τι γαληνεύει το πνεύμα τους, είτε είναι διαλογισμός, είτε χρόνος στην εκκλησία και προσευχή, είτε χρόνος στη φύση ή ακόμα και συμμετοχή σε κάποια εθελοντική δραστηριότητα.

Πώς ξεκουράζονται οι εσωστρεφείς και πώς οι εξωστρεφείς άνθρωποι

Βάσει των παραπάνω, λοιπόν, η Thomas καταλήγει ότι οι πιο εσωστρεφείς άνθρωποι μπορεί να νιώθουν ότι χρειάζονται περισσότερη «κοινωνική ή αισθητηριακή ξεκούραση, αφού οι κοινωνικές συναναστροφές γι’ αυτούς είναι συνήθως εξαντλητικές, ενώ οι αισθήσεις τους κουράζονται πιο εύκολα από κάποιον ξεκάθαρα εξωστρεφή».

Αντίστροφα, οι εξωστρεφείς ίσως πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην πνευματική ξεκούραση για να «εξασφαλίσουν ότι θα αποφύγουν το συναισθηματικό burnout που συχνά τους προκαλεί η χαρισματική, κοινωνική φύση τους», καταλήγει η ίδια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.