iStock

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΑΝ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ 15′ ΓΙΟΓΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΟΥ

Έχετε σκεφτεί να κάνετε μερικές συμπληρωματικές ασκήσεις γιόγκα μετά από ένα μισάωρο πρόγραμμα αερόβιας άσκησης; Μάθετε τα οφέλη που κρύβει αυτή η πρακτική για την υγεία.

Η γιόγκα έχει οφέλη που πιθανότατα δεν είχες σκεφτεί μέχρι τώρα. Βοηθάει στην απώλεια βάρους, την αναπνοή, τη μείωση του στρες, ακόμα και στην ανακούφιση καταστάσεων ψυχικής υγείας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ασχολούνται με τη γιόγκα για τη σωματική και πνευματική τους άσκηση.

Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα μας λένε επίσης ότι η γιόγκα συμβάλλει θετικά και στη λειτουργία της καρδιάς. Πρόσφατα, ερευνητές στον Καναδά πραγματοποίησαν πιλοτική μελέτη προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η προσθήκη της γιόγκα σε ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Πράγματι, η υπόθεση επιβεβαιώθηκε. Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι η προσθήκη της γιόγκα σε ένα πρόγραμμα άσκησης είναι πιο αποτελεσματική από την προσθήκη απλών διατάσεων, αφού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή συχνότητα σε κατάσταση ηρεμίας και να βελτιώσει τον 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο ενός ατόμου.

γιόγκα
iStock

Μια 45λεπτη προπόνηση που περιλαμβάνει γιόγκα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Στην έρευνα συμμετείχαν 60 άτομα που είχαν διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και μεταβολικό σύνδρομο. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ένα τρίμηνο πρόγραμμα άσκησης, αφού χωρίστηκαν από τους ερευνητές σε δύο ομάδες. Κάθε ομάδα πρόσθεσε είτε 15 λεπτά γιόγκα είτε 15 λεπτά διατάσεων σε ένα πρόγραμα 30 λεπτών αερόβιας άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα. Έπειτα, οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση, το σωματικό μέγεθος, την υψηλή ευαισθησία της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων κατά τη διάρκεια του πειράματος. Επίσης, πρόβλεψαν τον κίνδυνο να πάθει κάποιος καρδιακή προσβολή ή άλλα σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα με βάση τα λεγόμενα Framingham και Reynolds Risk Scores.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι κατά την έναρξη της μελέτης δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των ομάδων όσον αφορά την ηλικία, το φύλο, τα ποσοστά καπνίσματος, τον δείκτη μάζας σώματος, τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας, τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας και την πίεση σφυγμού.

γιόγκα
iStock

Συμπεράσματα της έρευνας

Αυτό που έδειξαν τα αποτελέσματα ήταν ότι μετά από 3 μήνες υπήρξε μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε κατάσταση ηρεμίας, της μέσης αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού και στις δύο ομάδες. Ωστόσο, η μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης ήταν μεγαλύτερη με τη γιόγκα σε σύγκριση με τις διατάσεις. Επιπλέον, η προσέγγιση της γιόγκα μείωσε τον καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας και τον 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο που αξιολογήθηκε με το Reynold Risk Score.

Συνολικά, αυτό που διαπίστωσε η μελέτη ήταν ότι οι δομημένες πρακτικές γιόγκα μπορούν να αποτελέσουν μια πιο υγιεινή προσθήκη στην αερόβια άσκηση από ό,τι οι απλές μυϊκές διατάσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.