iStock

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ «ΚΟΛΛΗΣΕΙ» ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Τις στιγμές που έχεις κολλήσει σε ένα πρόβλημα και βασανίζεσαι μέχρι να βρεις τη λύση, σταμάτα ό,τι κάνεις, σήκω και… μάθε τι θα σε βοηθήσει!

Θυμάσαι τι συμβουλεύει ο Χέμινγουεϊ να κάνουμε, όταν ασχολούμαστε πυρετωδώς με ένα μεγάλο project και βαδίζουμε ολοταχώς προς το τέλος; Να σταματάμε. Να το κλείνουμε και να συνεχίζουμε την επόμενη ημέρα. Παραδόξως, το ίδιο προτείνουν να κάνουμε οι ειδικοί και όταν βιώνουμε την αντίθετη κατάσταση: Όταν έχουμε κολλήσει σε ένα πρόβλημα και μας είναι αδύνατον να συνεχίσουμε.

Σε όλους έχει συμβεί –ειδικά σε ανθρώπους που κάνουν δουλειά γραφείου για την οποία χρειάζονται κάποια έμπνευση ή λίγη παραπάνω πνευματική ενέργεια– να νιώσουν ότι δεν μπορούν με τίποτα να προχωρήσουν. Και συχνά αυτό που κάνουν είναι το παλεύουν ξανά και ξανά, ταλαιπωρώντας τον εαυτό τους χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο που η επιστήμη προτείνει να κάνεις εκείνη τη στιγμή; Να σηκωθείς, να βγεις έξω και να περπατήσεις.

Πώς θα «ξεκολλήσεις» από το πρόβλημα περπατώντας

Σου έχει συμβεί ποτέ να έχεις βγει για περπάτημα, το μυαλό σου να περιπλανιέται και ξαφνικά να φωτίσει μέσα στο κεφάλι σου μια νέα, πολύ καλή ιδέα; Δεν ήταν συμπτωματικό! Μελέτη που έγινε το 2014 σε 48 φοιτητές Πανεπιστημίου και ανέλυσε τη δύναμη του περπατήματος στον δημιουργικό ιδεασμό έδειξε ότι η δημιουργικότητά τους αυξήθηκε κατά 60% με το περπάτημα, παρά όσο δούλευαν καθιστοί. Μάλιστα, παρέμεινε ανεβασμένη για κάμποσο διάστημα, αφού σταμάτησαν να κινούνται.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν εναλλακτικές χρήσεις κοινών αντικειμένων ενώ περπατούσαν και εκείνοι πράγματι κατάφεραν να παράγουν νέες ιδέες, αποδεικνύοντας πως αν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα, μια βόλτα με τα πόδια μπορεί να είναι το κλειδί.

(Λέγεται ότι ο Αριστοτέλης συνήθιζε να διδάσκει τους μαθητές του περπατώντας στις στοές του Λυκείου όπου δίδασκε, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από τους σύγχρονους μελετητές.)

Τι να κάνεις όταν έχεις «κολλήσει» σε ένα πρόβλημα;
iStock

Ακόμα περισσότερα είναι τα οφέλη του περπατήματος όταν γίνεται στη φύση, έδειξε ένα άλλο πείραμα. Κι αυτό γιατί τα φυσικά ερεθίσματα (ακόμα και τα fractals που έχουμε αναφέρει στο παρελθόν) μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους στην εγκεφαλική διέγερση. Αν η πρόσβαση στη φύση τη στιγμή που έχεις «κολλήσει» πίσω από έναν υπολογιστή δεν είναι εύκολη, βέβαια, ακόμα και ο οικιακός διάδρομος μπορεί να σε βοηθήσει.

Γιατί το περπάτημα βοηθά τόσο τον εγκέφαλο

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που το περπάτημα έχει τόσο ισχυρή επίδραση στον εγκέφαλο, λέει η Joyce Shulman, συγγραφέας του βιβλίου Walk Your Way to Better, που έχει μελετήσει το θέμα σε βάθος. Όχι μόνο αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος παρέχοντας περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο, μα αναγκάζει το σώμα σε μια διασταυρούμενη κίνηση (κατά την οποία οι δύο πλευρές μας δουλεύουν συντονισμένα) και αυτό έχει τα δικά του οφέλη.

Επιπλέον, με το περπάτημα «ξυπνά» το «δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας» του εγκεφάλου, αυτό δηλαδή που ενεργοποιείται όταν ονειροπολούμε ή δεν εστιάζουμε σε μια συγκεκριμένη εργασία, και που γεννά νέες ιδέες. «Είναι λες και με το περπάτημα παρέχεται μια πνευματική διέγερση που απελευθερώνει το μυαλό και του επιτρέπει να σκεφτεί δημιουργικά».

Σε ψυχολογικό επίπεδο, έχει βρεθεί πως το περπάτημα σε βοηθά να νιώθεις καλύτερα και έτσι να δουλεύεις καλύτερα και πιο παραγωγικά. Μελέτη του 2019 σε 62 ενήλικες έδειξε ότι μισή ώρα περπάτημα ανά ημέρα σε ένα κοντινό πάρκο μειώνει σημαντικά τις εμμονικές σκέψεις και την τάση να προσκολλόμαστε σε αρνητικές σκέψεις. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι το περπάτημα στη φύση μας κάνει να νιώθουμε δέος για όσα βλέπουμε γύρω μας και ανυψώνει τη διάθεσή μας, με αποτέλεσμα να αφήνουμε πίσω τις ίδιες, παλιές σκέψεις, προχωρώντας σε νέες, πιο παραγωγικές. Άλλη μελέτη, του 2018, έδειξε πόσο βοήθησε το ζωηρό περπάτημα έστω για 10 λεπτά την ημέρα άτομα με διαγνωσμένο άγχος. Μάλιστα, όπως συμπληρώνει η Shulman, τα οφέλη είναι εμφανή ήδη από τα πρώτα 5 λεπτά.

Τι να κάνεις όταν έχεις «κολλήσει» σε ένα πρόβλημα;
iStock

Πώς να περπατάς πιο… αποτελεσματικά

Το περπάτημα έχει αμέτρητα οφέλη, όμως αν θέλεις να το αξιοποιήσεις ως εργαλείο για να «ξεκολλήσεις» από ένα πρόβλημα και να σκεφτείς πιο καθαρά, οι ειδικοί συμβουλεύουν τα εξής:

  1. Πριν ξεκινήσεις, σκέψου γιατί θες να περπατήσεις και προσάρμοσέ το περπάτημά σου ανάλογα. Θες να χαλαρώσεις; Θες να περπατήσεις σε ησυχία για να «αδειάσει» το μυαλό σου; Θες να διώξεις το στρες ακούγοντας μουσική;
  2. Για να κερδίσεις ακόμα περισσότερα από το περπάτημά σου, προσπάθησε να είσαι μέσα ή κοντά στη φύση, σε ένα καταπράσινο πάρκο ή στην παραλία. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιούνται όλες οι αισθήσεις, καθώς και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα που θα σου προσφέρει χαλάρωση. Έτσι συνδέεσαι ακόμα περισσότερο με το σώμα σου, ακούς όσα σου λέει ο εαυτός, όσα αισθάνεσαι, ξυπνάς τη δημιουργικότητά σου.
  3. Το περπάτημά σου δεν χρειάζεται απαραίτητα να διαρκεί πολλή ώρα. Ακόμα και το ζωηρό περπάτημα γύρω από το τετράγωνο για μερικά λεπτά μπορεί να ρίξει τα επίπεδα κορτιζόλης και να ενεργοποιήσει το παρασυμπαθητικό σύστημα, βοηθώντας σε να ηρεμήσεις και να σκεφτείς πιο λογικά. Ωστόσο, ένα 20λεπτο ζωηρό περπάτημα μοιάζει να είναι ιδανικός χρόνος.
  4. Προτίμησε για το περπάτημά σου ώρες της ημέρας που ο ήλιος είναι ψηλά, για μέγιστη πρόσληψη βιταμίνης D, αν και κάθε ώρα είναι ωφέλιμη. Αυτό που έχει σημασία είναι να το βάλεις στη ζωή σου με τρόπο που βολεύει εσένα.
  5. Το περπάτημα παρέα με κάποιον άλλον έχει τα δικά του οφέλη, πέρα από την κοινωνικοποίηση. Θα σε παρακινήσει να περπατάς λίγο πιο γρήγορα, ενώ μπορεί με τη συζήτηση να βρεις λύση σε κάποιο πρόβλημα που σε απασχολεί.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.