iStock

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΝ ΑΝΑΒΕΙΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΙΑ

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως ανάβοντας ένα αρωματικό κερί στο σπίτι μπορεί να επιβαρύνεις τους πνεύμονες και τις αλλεργίες σου με τα χημικά παράγωγα που εκλύει;

Δημιουργούν ρομαντική ατμόσφαιρα και χαρίζουν ευχάριστο άρωμα στο σπίτι. Δεν είναι, όμως, λίγοι οι άνθρωποι που βρίσκουν αυτό ακριβώς το άρωμα ανυπόφορο. Πού εστιάζεται το πρόβλημα, στο αρωματικό κερί ή στον άνθρωπο; Μήπως θα έπρεπε να τα αποφεύγουμε και να προτιμάμε πιο φυσικές εκδοχές τους;

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στα έντονα αρώματα μπορεί εξαιτίας ενός αρωματικού κεριού να έχουν πονοκέφαλο, να εμφανίσουν δύσπνοια και να τους πιάσει βήχας. Σύμφωνα με την πνευμονολόγο Jyoti Matta, «τα φθινοπωρινά αρώματα στα κεριά είναι πολύ πιο έντονα από τα ντελικάτα αρώματα λουλουδιών και μπορεί να γίνουν πραγματικά ανυπόφορα για άτομα με αλλεργίες και άσθμα, επιδεινώνοντας τα συμπτώματά τους. Έτσι μπορεί να τους προκαλέσουν κάψιμο στον λαιμό, σφίξιμο στο στήθος, ξερόβηχα, κόκκινα μάτια, μπούκωμα ή καταρροή».

Όπως η ίδια εξηγεί, «αυτό δεν έχει να κάνει με την τοξικότητα του κεριού που καίγεται, αλλά με το άρωμά του».

Είναι τα αρωματικά κεριά επικίνδυνα για την υγεία;

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει ευαισθησίες όπως οι παραπάνω; Συνεχίζουν τα αρωματικά κεριά να είναι επικίνδυνα;

Η κλινική τοξικολόγος Kelly Johnson-Arbor αναφέρει σε άρθρο ότι καθώς ένα αρωματικό κερί καίγεται, εκλύει στην ατμόσφαιρα αιθάλη και ορισμένα χημικά. «Οι εκπομπές αρωματικών κεριών μπορεί να προκύψουν λόγω της φυσικής καύσης των κεριών, καθώς και της καύσης των αρωματικών υλικών που υπάρχουν στο κερί, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν βενζόλιο, φορμαλδεΰδη και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs)», λέει.

Τι να προσέχεις αν χρησιμοποιείς αρωματικά κεριά
iStock

Τα παραπάνω χημικά έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου και αυτό αναπόφευκτα προκαλεί ανησυχία αναφορικά με την ασφάλεια των κεριών. Όπως η Johnson-Arbor συνεχίζει, έπειτα από μερικές ώρες καύσης η συγκέντρωση των εκπομπών αυτών κορυφώνεται και σταδιακά αρχίζει να μειώνεται -της φορμαλδεΰδης, βέβαια, μπορεί να παραμείνει για περισσότερες ώρες.

Άνθρωποι, λοιπόν, με άσθμα ή που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά ή τους πνεύμονες είναι προτιμότερο να αποφεύγουν την καύση αρωματικών κεριών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την Johnson-Arbor, ωστόσο, για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας:

«Σε γενικές γραμμές η ποσότητα των συγκεκριμένων εκπομπών είναι μικρή, δεν ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια και έτσι είναι απίθανο να γίνει επιβλαβής για τους περισσότερους ανθρώπους».

Τι να προσέχεις αν χρησιμοποιείς αρωματικά κεριά
Pexels Liya Zerya Konus

Να προτιμάμε φυσικά αρωματικά κεριά;

Τα περισσότερα κεριά που πωλούνται στο εμπόριο κατασκευάζονται από παραφινέλαιο, το οποίο είναι παράγωγο του πετρελαίου. Παράγωγα όπως αυτό μπορεί να παράγουν μεγάλες ποσότητες αιθάλης όταν καίγονται, γι’ αυτό δεν είναι λίγες οι μελέτες που συνιστούν να προτιμά κανείς πιο φυσικά αρωματικά κεριά, π.χ. από σόγια ή μελισσοκέρι. Αυτά θεωρούνται μη τοξικά και φιλικότερα προς το περιβάλλον, όμως η τιμή τους συνήθως είναι πολύ υψηλότερη.

Η Matta, πάντως, συμφωνεί με την Johnson-Arbor λέγοντας πως «η παραφίνη είναι μάλλον ο χειρότερος τύπος κεριού για να ανάψεις στο σπίτι, ωστόσο δεν αποτελεί κίνδυνο αν το ανάβεις για λίγες ώρες σε έναν χώρο που αερίζεται καλά».

Και καταλήγει, «αν ανησυχείς για την αιθάλη, μπορείς να κόψεις τα φιτίλια στο ¼ του ύψους τους πριν ανάψεις το κερί, για να μειωθεί η αιθάλη που εκλύεται από αυτά».

Αν πάλι αναζητάς περισσότερους φυσικούς τρόπους για να μυρίζει όμορφα το σπίτι δες τι μπορείς να κάνεις στο υπνοδωμάτιο και στο υπόλοιπο σπίτι για να εξαφανιστεί η μυρωδιά από το μαγείρεμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.