iStock

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Αν σου αρέσει ο διάδρομος του γυμναστηρίου, αλλά αναρωτιέσαι αν επιτρέπεται να κάνεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια ειδικός σου λύνει την απορία.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Όλες οι νέες έρευνες συστήνουν οι γυναίκες να ξεκινούν να γυμνάζονται στην εγκυμοσύνη, ακόμα κι αν πριν δεν γυμνάζονταν. Φυσικά, προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου τους.

Μπορεί η yoga και το pilates να θεωρούνται ιδανικές μορφές άσκησης για την περίοδο αυτή, αλλά δεν αρέσουν σε όλους τους ανθρώπους. Τι γίνεται, λοιπόν, με τις εγκύους που τους αρέσει το γυμναστήριο και θέλουν να συνεχίσουν να πηγαίνουν εκεί; Θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους προπόνηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η απάντηση είναι όχι. Μπορούν να συνεχίσουν, φροντίζοντας ωστόσο να απευθυνθούν σε έναν εξειδικευμένο καθηγητή φυσικής αγωγής, που θα μπορεί να τις καθοδηγήσει με ασφάλεια και να προσαρμόσει τις ασκήσεις ανάλογα με την εβδομάδα κύησης και τη φυσική τους κατάσταση.

Και για τις γυναίκες που τους αρέσει ο διάδρομος και συνήθιζαν να τον εντάσσουν στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα, τι γίνεται; Ακούγονται πολλά! Κι όμως, μπορούν να συνεχίσουν την άσκηση όσο διαρκεί η εγκυμοσύνη τους, αρκεί να προσαρμόσουν την ένταση, την κλίση και την ταχύτητα στις ανάγκες τους.

iStock
Happy male coach making training plan for pregnant woman who is exercising on treadmill in a gym.

Συμβουλές για μια ασφαλή προπόνηση στον διάδρομο κατά την εγκυμοσύνη

1. Επέλεξε να φοράς εφαρμοστά ρούχα, αλλά όχι στενά ρούχα που σε πιέζουν.

2. Φόρα σωστά δεμένα αθλητικά παπούτσια, που θα υποστηρίζουν το πόδι σου, ώστε να αποφύγεις πιθανό τραυματισμό. Μην ξεχνάς την αύξηση των επιπέδων ρηλαξίνης, της ορμόνης που εκκρίνεται για να χαλαρώσουν οι αρθρώσεις και να διευκολυνθεί ο τοκετός.

3. Αν νιώθεις ότι η ισορροπία σου δεν είναι η ίδια με πριν, κρατήσου από τις πλαϊνές λαβές που υπάρχουν στον διάδρομο.

διάδρομος και εγκυμοσύνη
iStock

4. Αν είσαι σε προχωρημένη εβδομάδα κύησης και νιώθεις αρκετό βάρος χαμηλά στην κοιλιά, υποστήριξέ την με το χέρι σου, ώστε να μειώσεις το βάρος και την επιβάρυνση που δέχεται η μέση σου.

5. Μην ξεχνάς να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι νερό. Η επαρκής ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική και κατά την εγκυμοσύνη.

6. Ανέβα πρώτα στον διάδρομο και μετά πάτα το κουμπί να ξεκινήσει η λειτουργία του. Ανέβασε την ταχύτητα σταδιακά. Αν τώρα είναι η πρώτη φορά που κάνεις την άσκηση αυτή, ξεκίνα με 10 λεπτά και όσο εξοικειώνεσαι μπορείς να αυξάνεις τη διάρκεια.

διάδρομος και εγκυμοσύνη
iStock

7. Χρησιμοποίησε το «τεστ ομιλίας», έναν απλό τρόπο για να ελέγξεις αν έχεις ξεπεράσει τα όρια των αντοχών σου. Πώς γίνεται αυτό; Αν μπορείς να μιλήσεις χωρίς να σου κόβεται η αναπνοή, είσαι σε καλό δρόμο.

8. Σε περίπτωση που αισθανθείς οποιαδήποτε αδιαθεσία, ζάλη ή πόνο, σταματάς αμέσως την άσκηση και ενημερώνεις τον γυμναστή και τον γιατρό σου.

9. Μην παραλείπεις τις διατάσεις μετά από κάθε προπόνηση στον διάδρομο κι αν δεν ξέρεις ποιες ενδείκνυνται για την περίοδο της εγκυμοσύνης, ζήτα οδηγίες από έναν ειδικό.

Η Ιωάννα Βαπορίδη είναι MSc expert maternity coach, pre/postnatal aqua fitness instructor.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.