Unsplash San Manns

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ MILLENNIALS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ

Μήπως έχεις βαρεθεί να ακούς ότι ευεξία είναι ο διαλογισμός και η γιόγκα; Η ισορροπημένη διατροφή, η γυμναστική και το να πίνουμε πολύ νερό; Για ρίξε μια ματιά παρακάτω και μάθε τι πιστεύουν οι νέοι για την ευεξία.

Αναζητώντας το νόημα της ευεξίας, ρωτήσαμε ορισμένους νέους και νέες, που μέσα στον πανικό και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας ξέκλεψαν λίγο χρόνο για να μιλήσουμε για το θέμα. Το σημείο στο οποίο συμφώνησαν οι περισσότεροι –χωρίς φυσικά να το γνωρίζουν– είναι ότι την ευεξία τη βιώνει καθένας διαφορετικά.

Κάποιοι δεν μπορούσαν να μου πουν τίποτα. «Καλύτερα να ρωτήσεις έναν ειδικό», ήταν η πιο συνηθισμένη απάντηση που έπαιρνα, όποτε έκανα την επίμαχη ερώτηση. Στην προσπάθειά μου να εξηγήσω ότι δεν προσπαθώ να ορίσω την ευεξία επιστημονικά (κάτι τέτοιο θα ήταν ίσως ευκολότερο), οι αντιδράσεις δεν διέφεραν πολύ. Τις περισσότερες φορές, η συζήτηση κατέληγε στο «νομίζω πως δεν μπορώ να σε βοηθήσω σε αυτό» και έπειτα κλείναμε το τηλέφωνο.

Επειδή όμως ο επιμένων νικά, βρήκα άτομα που ήταν πρόθυμα να μιλήσουν. Η Χριστίνα, η Ηλιάνα, η Έλενα, ο Δημήτρης, η Μύριαμ και η Στεφανία ανήκουν όλοι στη γενιά των millennials και ήταν ανοιχτοί στο να μοιραστούν την άποψή τους.

Πώς αντιλαμβάνεσαι την ευεξία;

«Ευεξία για εμένα σημαίνει να ξυπνάω το πρωί και να νιώθω ότι έχω έναν σκοπό. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτι μεγάλο ή σπουδαίο», μου λέει η Χριστίνα, 25χρονη δημοσιογράφος και graphic designer από τη Θεσσαλονίκη. Και συνεχίζει: «Μέσα στη πρώτη καραντίνα αποφάσισα να γεμίσω τον χώρο μου με πράσινο, δηλαδή φυτά εσωτερικού χώρου, μιας και η ευκαιρία για επαφή με τη φύση –που λατρεύω– έγινε δυσεύρετη. Η φροντίδα των φυτών μου μου προσφέρει ηρεμία και ταυτόχρονα ευχάριστα συναισθήματα. Δεν αντικαθιστά φυσικά την πραγματική επαφή με τη φύση, αλλά βοήθησε αρκετά τη ψυχολογία μου».

Η Χριστίνα μού διηγήθηκε πώς η απόφασή της να «υιοθετήσει» φυτά εσωτερικού χώρου τη δίδαξε «ένα διαφορετικό είδος υπομονής, μιας έννοιας που τα τελευταία χρόνια συνδέσαμε με αρνητικά συναισθήματα, ωστόσο αποτελεί κομβικό σημείο για τον δρόμο προς την αληθινή ευεξία. Η ενασχόληση με τα φυτά μου, λοιπόν, μου έμαθε πως η υπομονή επιβραβεύεται ακόμα κι αν αργήσει να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα και πως η αληθινή ευεξία προέρχεται απολαμβάνοντας κάθε στάδιο της πορείας, δίνοντας βάση πάντα στο παρόν».

Νέοι
Unsplash Bewakoof.com Official

Η ευεξία στο μυαλό και στο σώμα

«Όταν σκέφτομαι τη λέξη “ευεξία”, αρχικά μου έρχεται στο μυαλό η σωματική ευεξία, μέσω ήπιας ή εντονότερης άθλησης ή κίνησης», μου λέει η Ηλιάνα. Είναι 26 χρονών, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής. «Ωστόσο, η δική μου ευεξία συνάδει περισσότερο με τη πνευματική πλευρά της, δηλαδή με την ανάγνωση βιβλίων ή άρθρων σχετικά με την αυτοβελτίωση», προσθέτει.

Ομοίως, για την Έλενα, 25χρονη φαρμακοποιό που μένει μόνιμα στην Αθήνα, η ευεξία μοιάζει περισσότερο με ένα «ταξίδι του καθενός για εξέλιξη, με απώτερο στόχο την υγεία, την καλή σωματική, πνευματική και ψυχολογική κατάσταση». Μου λέει ότι «είναι αυτό που νιώθουμε όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας, προσέχουμε την διατροφή μας, ασκούμαστε, κοιμόμαστε επαρκώς, όταν δημιουργούμε υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, και βρισκόμαστε σε ισορροπία».

Για τον 30χρονο Δημήτρη, εργαζόμενο στα ναυτιλιακά, η ευεξία έχει εφήμερο χαρακτήρα. Αντίθετα με την ευτυχία, την οποία θεωρεί μια μόνιμη κατάσταση, πιστεύει ότι η ευεξία είναι «μια προσωρινή αίσθηση ευφορίας μετά από μια προσωπική πράξη περιποίησης τους εαυτού μας ή σωματικής άσκησης».

«Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΡΥΘΜΟΣ. ΚΑΙ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΣΗ. ΕΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΚΥΚΛΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ, ΤΟ ΣΩΜΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ».

Μια δυναμική κατάσταση

Πολλές φορές, η ευεξία συγχέεται με όρους όπως η υγεία, η ευημερία και η ευτυχία. Αυτό που είναι σημαντικό να δούμε είναι ότι η ευεξία δεν είναι μια παθητική ή στατική κατάσταση, αλλά αντιθέτως συνδέεται με προθέσεις, επιλογές και ενέργειες. Επιπλέον, δεν αφορά μόνο τη σωματική υγεία αλλά ως έννοια ενσωματώνει πολλές διαφορετικές διαστάσεις που πρέπει να λειτουργούν αρμονικά. Διαφορετικά άτομα βρίσκουν σε διαφορετικές συνθήκες την ευεξία τους. Και, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι την ευεξία την κατακτάμε σταδιακά μέσα από τις πράξεις και τις επιλογές μας.

Η Μύριαμ, για παράδειγμα, μια ακόμη millennial που εργάζεται ως social media manager, αντιλαμβάνεται την ευεξία ως έναν συνδυασμό καλής σωματικής και ψυχικής υγείας. «Για εμένα ευεξία είναι να έχω καθαρό μυαλό, χωρίς πολλές σκοτούρες, να απολαμβάνω τις μικρές στιγμές, να έχω τη ψυχική δύναμη να βγω από το σπίτι και να περπατάω για ώρες χωρίς να κουραστώ», μου λέει. Θεωρεί σημαντικό να έχει ενέργεια να φέρει εις πέρας το πρόγραμμά της και ταυτόχρονα να βρίσκει χρόνο για τον εαυτό της. Έστω μια ώρα γαλήνης.

Η τελευταία με την οποία μίλησα είναι η Στεφανία. Η Στεφανία είναι 28 χρονών, χορεύτρια. Αυτό την κάνει να βλέπει την ευεξία με άλλο πρίσμα. «Η ευεξία έχει απόλυτη σύνδεση με τη διαχείριση του σώματος μας», εξηγεί, «χωρίς να σκεφτόμαστε όμως στερεοτυπικά ένα καλλίγραμμο σώμα, αλλά το τι μπορεί να κάνει αυτό. Μια βασική λειτουργία του ας πούμε είναι να αναπνέει, και είναι ωραίο να αφιερώνουμε λίγο από τον χρόνο μας σ’ αυτή τη λειτουργία, και κατ’ επέκταση να αφήσουμε τη σκέψη μας να αναπνεύσει, τις σχέσεις μας να αναπνεύσουν. Η αναπνοή είναι ρυθμός. Και ο ρυθμός είναι κίνηση. Έτσι δημιουργείται μια κυκλική διαδρομή, το σώμα βοηθάει το πνεύμα και το ανάποδο».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.