Unsplash Stephen Leonardi

5 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ ΕΥΕΞΙΑ

Αισθάνεστε πεσμένοι; Κάντε έναν απολογισμό και εντοπίστε πού βρίσκεται η ανισορροπία στη ζωή σας. Το πιθανότερο είναι ότι δεν φροντίζετε αρκετά τον εαυτό σας. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε έστω και μία από αυτές τις ιδέες και σύντομα θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Νομίζω ότι –από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου– ζούμε σε μια εποχή που οι άνθρωποι είναι πιο απασχολημένοι από ποτέ. Στην πραγματικότητα, τίποτε δεν έχει αλλάξει από τα σχολικά χρόνια, που γράφαμε εκθέσεις με θέμα τον «ελεύθερο χρόνο». Εκτός από το ότι ως μαθητές δεν φανταζόμασταν πόσο χειρότερο μπορεί να γίνει. 

Κάπου μεταξύ επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, χρόνου που σπαταλάμε στις μετακινήσεις και χρόνου που χρειάζεται για να γίνουν οι δουλειές του σπιτιού, ξεχνάμε το πιο σημαντικό από όλα: Τη φροντίδα του εαυτού μας. Αμελώντας τις ανάγκες μας, βάζουμε άθελά μας τα θεμέλια για μια κακή διάθεση, μια ανεξήγητη κόπωση και ίσως αργότερα μια κακή υγεία. 

Η ευεξία σε 5 γρήγορα βήματα

Η αυτοφροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη μιας υγιούς, ευτυχισμένης και επιτυχημένης ζωής. Από πού θα αρχίσετε όμως τις απαραίτητες αλλαγές; Ακολουθούν 5 τρόποι για να επιτύχετε γρήγορα και αποτελεσματικά ευεξία.

1. Κοιμηθείτε καλά

Ευεξία άμεσα!
Unsplash Kinga Cichewicz

Ο πιο άμεσος τρόπος για να αρχίσετε να αισθάνεστε πιο υγιείς είναι να κοιμηθείτε περισσότερο. Το σκρολάρισμα στις οθόνες μέχρι αργά μπορεί να νομίζετε ότι είναι χαλαρωτικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια συνήθεια που παρεμποδίζει τον ποιοτικό ύπνο

Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται μεταξύ 7 και 9 ωρών ύπνου. Είναι ζωτικής σημασίας να επιτρέψετε στο σώμα σας να ανακάμψει. Σε αντάλλαγμα, θα πάρετε την ενέργεια που χρειάζεστε για την επόμενη μέρα. 

Ο ύπνος βελτιώνει την ανοσολογική λειτουργία του σώματος και ενισχύει τη μνήμη και την πνευματική διαύγεια. Ο επαρκής ύπνος μειώνει την ορμόνη του στρες κορτιζόλη, η οποία όταν αυξάνεται για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός που θα έπρεπε ίσως να συνταγογραφείται.

2. Φάτε σωστά

Ευεξία άμεσα!
Unsplash Alyson McPhee

Η υγιεινή διατροφή είναι μια βασική παράμετρος της ευεξίας. Όταν το σώμα σας προσλαμβάνει αυτό που χρειάζεται, θα αποδώσει βέλτιστα. Δεν χρειάζεται να αρχίσετε να ακολουθείτε ένα περίπλοκο πρόγραμμα διατροφής. Ορισμένες μικρές αλλαγές είναι αρκετές. 

Το πλούσιο σε λιπαρά και σάκχαρα φαγητό είναι σίγουρα νόστιμο, αλλά μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε υποτονικά. Υπάρχουν απλοί τρόποι για να περιορίσετε τις λιγούρες σας. Οι παρακάτω αλλαγές στη διατροφή θα κάνουν τεράστια διαφορά στην καθημερινή ευεξία σας. 

  • Μην τρώτε τσιπς αργά τη νύχτα, προτιμήστε ένα γιαούρτι ή ένα μήλο. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με σαλάτες και λαχανικά. 
  • Επιλέξτε άπαχες πρωτεΐνες. 
  • Αντί να τρώτε έξω, προετοιμάστε και αποθηκεύστε ένα υγιεινό γεύμα για όταν δεν θα έχετε χρόνο να μαγειρέψετε. 
  • Συσκευάστε γεύματα για τη δουλειά. 
  • Περιορίστε τα γλυκά για ειδικές περιστάσεις. 
  • Πίνετε πολύ νερό όλη την ημέρα.

3. Ασκηθείτε

Ευεξία άμεσα!
Unsplash Stephanie Greene

Ίσως νομίζετε ότι είστε πολύ απασχολημένοι για να κάνετε γυμναστική, αλλά όλοι μπορούμε να βρούμε 30 λεπτά την ημέρα για σωματική δραστηριότητα. Η αύξηση του καρδιακού ρυθμού παράγει ενδορφίνες, τις ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Αν και η άσκηση στην αρχή τουλάχιστον μοιάζει κουραστική, να θυμάστε ότι αμέσως μετά θα σας δώσει ενέργεια και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα. 

Δεν χρειάζεται να κάνετε συνδρομή σε γυμναστήριο. Μπορείτε να πάτε μια γρήγορη βόλτα στη γειτονιά σας ή να βρείτε ένα βίντεο προπόνησης στο διαδίκτυο και να ακολουθήσετε το πρόγραμμα. Επιλέξτε κάτι που θα σας είναι ευχάριστο, όχι κάτι που θα μοιάζει με καταναγκαστικό έργο. Μισή ώρα άσκησης 3 έως 5 ημέρες την εβδομάδα θα κάνει τη διαφορά.

4. Βρεθείτε με τους φίλους σας

Δυνατές φιλίες!
Unsplash Priscilla du Preez

Η κακή συναισθηματική υγεία μπορεί να έχει σωματικές επιπτώσεις. Αφιερώστε χρόνο στις προσωπικές σχέσεις και αμέσως θα νιώσετε πιο χαρούμενοι. Τα social media, ενώ μας δίνουν την εντύπωση ότι οι φίλοι μας είναι πάντα διαθέσιμοι, στην πραγματικότητα λειτουργούν σε βάρος της ανθρώπινης συναναστροφής. Είναι προτιμότερο να αποσυνδέεστε από αυτά μερικές ώρες την ημέρα και να επιδιώκετε ένα ραντεβού με τους φίλους σας. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κάνετε digital detox. Ο χρόνος με τους φίλους, την οικογένεια και τους αγαπημένους μας συμβάλλει όχι μόνο στην ευεξία, αλλά και στην ψυχική ανθεκτικότητα.

5. Γίνετε εθελοντές

Εθελοντισμός
Unsplash Σοφία Σιδέρη

Ακούγεται αντιφατικό, τη στιγμή που δεν έχετε χρόνο για τον εαυτό σας να διαθέσετε χρόνο για τους άλλους. Όμως ο εθελοντισμός ωφελεί και τον ίδιο τον εθελοντή, καθώς προσφέρει ένα νόημα στις πράξεις του. Επιλέξτε έναν σκοπό με τον οποίο να νιώθετε κάποια σύνδεση (καταφύγια ζώων, φιλανθρωπικές οργανώσεις, τράπεζες τροφίμων) και αφιερώστε του όσο χρόνο θέλετε εσείς. Σύντομα, το αίσθημα πληρότητας που θα αποκτήσετε θα σας κάνει να έχετε καλύτερη διάθεση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.