Unsplash Stephanie Harvey

ΜΑΘΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΤΙΣ ΛΙΓΟΥΡΕΣ ΣΟΥ

Απλοί διατροφικοί τρόποι για να ελέγξεις την επιθυμία σου για υδατάνθρακες (ή για ένα ακόμα σοκολατάκι) χωρίς στερήσεις και ενοχές.

Πόσες φορές ξεκίνησες να φας ένα πιάτο μακαρόνια, ένα γλυκό ή μια μόνο φέτα ψωμί και κατέληξες σε ένα... ντόμινο τσιμπολογήματος υδατανθράκων; Η επιθυμία για υδατάνθρακες έχει στιγματίσει εδώ και χρόνια πολλούς ανθρώπους.

Ήξερες, όμως, ότι δεν είναι απλώς μια παρόρμηση, αλλά μπορεί να οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες; Το καλό είναι ότι έχεις τη δυνατότητα να διαχειριστείς αυτή τη «λιγούρα» με απλούς, καθημερινούς τρόπους.

Συνδύασε τους υδατάνθρακες με πρωτεΐνη και φυτικό λίπος

Συνδυάζοντας τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες με πρωτεΐνη (όπως το αβγό, το γιαούρτι, το τυρί ή κάποιο άπαχο κρέας) και με φυτικά λίπη πλούσια σε φυτικές ίνες (όπως οι ξηροί καρποί και οι πάστες τους, π.χ. ταχίνι, φυστικοβούτυρο κ.ά., οι ελιές ή το αβοκάντο), καταφέρνεις μαζί με την απόλαυση να «κλειδώσεις» και τον κορεσμό σου.

Συνδυασμοί τροφών
Unsplash Visual Stories Micheile

Συνδύασε απλούς υδατάνθρακες, όπως το μέλι, με ένα γιαούρτι ή τυρί με μειωμένα λιπαρά και κάποιους ξηρούς καρπούς, ή τα αγαπημένα σου μακαρόνια με ισόποση δόση ψαριού ή κοτόπουλου και λίγες ελιές.

Μήπως δίψασες;

Πολύ συχνά τυχαίνει να διψάμε και να πεινάμε την ίδια στιγμή. Συχνά επιλέγουμε ένα ρόφημα, όπως καφέ με γάλα ή και ζάχαρη, τσάι με μέλι, ή κάποιον χυμό για να καλύψουμε αυτές τις δυο ανάγκες. Έτσι, όμως, αποτυγχάνουμε να ξεδιψάσουμε και να χορτάσουμε πλήρως.

Νερό
Unsplash Giorgio Trovato

Μιας και δεν καλύπτουμε επαρκώς την ποσότητα των υγρών και των θρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε, καταλήγει να «ανοίγει» η όρεξή μας για υδατάνθρακες.

Μπορείς να ικανοποιήσεις και τις δύο ανάγκες έξυπνα, αρκεί να τις διαχωρίσεις. Προτίμησε, για παράδειγμα, να πιεις πρώτα νερό και στη συνέχεια να ακολουθήσει ο καφές μαζί με ένα γεύμα.

Θέλεις γλυκό;

Απόλαυσέ το, αλλά στο τέλος του γεύματος! Μπορεί να ακούγεται παλιομοδίτικο, όμως μπορεί να φανεί αποτελεσματικό. Καταναλώνοντας το γλυκό αμέσως μετά το γεύμα μπορείς να ελέγξεις καλύτερα την ποσότητά του και παράλληλα να σταματήσεις την επιθυμία σου γι’ αυτό. Θυμάσαι πόσα απογεύματα υποσχέθηκες να φας μόνο ένα σοκολατάκι; Ξέρουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να κρατηθείς (ειδικά αν έχεις φτιάξει τα σοκολατάκια με λάδι τρούφας του Στέλιου Παρλιάρου).

Σοκολατάκι
Unsplash Eniko Kis

Την επόμενη φορά δοκίμασε να φας το σοκολατάκι στο τέλος του γεύματος ή να καταναλώσεις το γλυκό σου μαζί με μερικούς ξηρούς καρπούς.

Προτού αποκαλέσεις τον εαυτό σου «λιχούδη», «γλυκατζή» ή «μακαρονά», σκέψου πώς έχεις συνηθίσει να καταναλώνεις τους υδατάνθρακες και θυμήσου: Οι υδατάνθρακες αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό για το σώμα, αρκεί να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες σε κάθε γεύμα. Φρόντισε, λοιπόν, να τους έχεις σωστά μοιρασμένους μέσα στην ημέρα και συνδύασέ τους έξυπνα, ώστε να τους απολαμβάνεις χωρίς ενοχές.

Η Φωτεινή Κοκκίνου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.