iStock

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΙΩΣΗ

Αν η γρίπη, η Covid-19 ή ένα απλό κρυολόγημα σε κράτησε στο κρεβάτι για μερικές μέρες, διάβασε όλα τα tips για να μπορέσεις να επανέλθεις με ασφάλεια στην άσκηση και το γυμναστήριο.

Μετά από νόσηση με κρυολόγημα, γρίπη ή Covid-19, είναι λογικό να αισθανόμαστε κόπωση και μειωμένη ενέργεια. Γενικά, είναι αρκετά πιθανό μια ίωση να αφήσει το σώμα μας αδύναμο και κουρασμένο αφού ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει πλήρως στην προηγούμενή του κατάσταση.

Αν είστε άνθρωπος που αγαπάει την άσκηση, φανταζόμαστε ότι μόλις τα συμπτώματα μιας ίωσης αρχίσουν να εξασθενούν, αρχίζετε κι εσείς να σκέφτεστε προηγούμενες συνήθειές σας. Μία από τις σκέψεις σας πιθανότατα αφορά το αν είστε σωματικά έτοιμος να επιστρέψετε στη γυμναστική. Η απάντηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και σίγουρα απαιτεί ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα εκγύμνασης, τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες μετά την ανάρρωση.

Πότε να επιστρέψεις στην άσκηση μετά από ίωση

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μία απάντηση στο ερώτημα πότε να ξεκινήσουμε την άσκηση αφού αναρρώσουμε από μια ίωση. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται να μην ασκείστε όταν έχετε πυρετό, στομαχικές διαταραχές, πόνο στο στήθος, μυϊκούς πόνους ή έντονο βήχα. Το να κάνετε γυμναστική ενώ έχετε τα παραπάνω συμπτώματα θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο εσάς, καθώς τα συμπτώματα μπορούν να επιδεινωθούν, αλλά και τα άτομα που βρίσκονται γύρω σας, αφού μπορεί να τους μεταδώσετε την ασθένεια.

γυμνστική
iStock

Γενικά, το πότε θα επιστρέψετε στην άσκηση μετά από κρυολόγημα ή γρίπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς αισθάνεστε. Για παράδειγμα, μια ιογενής λοίμωξη είναι πιθανό να προκαλέσει αδυναμία στους μυς, γι' αυτό όταν ασκείστε μετά από γρίπη η συνηθισμένη προπόνησή σας μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ολοκληρωθεί.

Το σημαντικό είναι να έχετε υπομονή και να μην πιέζετε τον εαυτό σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε ακόμα και 10 μέρες για να αναρρώσετε πλήρως. Περιμένετε μέχρι να αρχίσετε να αισθάνεστε αύξηση της ενέργειας και της μυϊκής σας δύναμης, ώστε να είστε σε θέση να ολοκληρώσετε μια προπόνηση.

Πρώτη προπόνηση μετά την ίωση: Τι να προσέξεις

1. Την πρώτη μέρα της επιστροφής σας στην άσκηση μετά από ίωση προγραμματίστε μια μικρότερη σε διάρκεια και χαμηλότερη σε ένταση προπόνηση από αυτή που συνηθίζετε να κάνετε. Ένας πιο αργός ρυθμός είναι λιγότερο πιθανό να σας κάνει να αισθανθείτε χειρότερα ή να προκαλέσει επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.

2. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας για να επανέλθει στο προηγούμενο επίπεδο έντασης. Το μηνιαίο περιοδικό Runners World προτείνει, ως γενικό κανόνα, ότι η περίοδος μειωμένης έντασης άσκησης θα πρέπει να διαρκεί δύο έως τρεις ημέρες για κάθε ημέρα ασθένειας. Για παράδειγμα, αν το κρυολόγημά σας διήρκεσε πέντε ημέρες, θα πρέπει να αφιερώσετε 10 έως 15 ημέρες για να επανέλθετε στην προηγούμενη ένταση της προπόνησής σας. Επίσης, το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Ohio State University συνιστά να ξεκινάτε με το 50% του κανονικού επιπέδου έντασης και διάρκειας όταν επιστρέφετε στην άσκηση μετά από ασθένεια. Αυξήστε σιγά σιγά τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης καθώς –λογικά– θα νιώθετε καλύτερα μέρα με τη μέρα.

γυμναστική
iStock

3. Εάν αισθανθείτε ζάλη, ναυτία ή πόνο, τερματίστε την άσκηση ή επιβραδύνετε σημαντικά.

4. Μετά την πρώτη προπόνηση, μείνετε τουλάχιστον μία ημέρα εκτός γυμναστηρίου, ώστε να δώσετε στο σώμα σας περισσότερο χρόνο αποκατάστασης. Γενικά, φροντίστε να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε ικανοποιητικά.

5. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ενυδάτωση, καθώς μπορεί να είχατε αφυδατωθεί κατά τη διάρκεια της νόσησης. Παράλληλα, επιλέξτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά για τη λήψη βασικών βιταμινών που θα βοηθήσουν στην επιστροφή στην προηγούμενη σωματική σας κατάσταση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.