iStock

ΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΓΥΜΝΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ’ ΟΣΟ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ

Το τρέξιμο στην άμμο κερδίζει τις εντυπώσεις το καλοκαίρι και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση. Μήπως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσεις κι εσύ;

Το πρωινό τρέξιμο στην άμμο ακούγεται ειδυλλιακό. Ο ήχος των κυμάτων που σκάνε, η μαλακή άμμος κάτω από τα πόδια, στο φόντο η ανατολή του ηλίου και στο μυαλό μας η πιθανότητα μιας βουτιάς μετά την άσκηση. Ωστόσο, όσοι το έχουν δοκιμάσει ξέρουν ότι η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική και ότι το τρέξιμο στην άμμο είναι περισσότερο δύσκολο παρά ειδυλλιακό.

Η άμμος απορροφά πολλή περισσότερη δύναμη απ' ό,τι ένας δρόμος ή ένα χωμάτινο μονοπάτι, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καταβάλλουμε διπλάσια προσπάθεια, άρα θα κουραστούμε και πιο γρήγορα. Εκτός από αυτό, πολλές φορές η άμμος είναι ανώμαλη και όχι ευθεία, παράγοντας που επηρεάζει την ισορροπία και τη σταθερότητά μας.

Είναι καλό να τρέχουμε στην άμμο;

Γενικά, το τρέξιμο στην άμμο έχει σημαντικά οφέλη για το σώμα και την υγεία μας. Εκτός από το ότι ασκούμαστε σε ένα όμορφο, φυσικό περιβάλλον (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), δεν καταπονούμε τις αρθρώσεις και σημεία του σώματός μας όπως οι αστράγαλοι και οι γοφοί.

Ένα επιπλέον κέρδος είναι το ότι γυμνάζουμε ιδιαίτερα τα πόδια μας «δουλεύοντας» ακόμα και μικρότερους μυς. Και φυσικά, για όσους ενδιαφέρονται για την απώλεια βάρους, να πούμε ότι τρέχοντας στην άμμο καίμε πολλές θερμίδες!

τρέξιμο
Unsplash Philip Weyer

Είναι επικίνδυνο το τρέξιμο στην άμμο; Όσα πρέπει να ξέρεις

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και το τρέξιμο στην άμμο δεν είναι απολύτως ασφαλές. Με λίγη προσοχή, όμως, μπορείτε να το απολαμβάνετε. Συγκεκριμένα, λάβετε υπόψη τα εξής:

  • Ορισμένες παραλίες μπορεί να έχουν αιχμηρά αντικείμενα, πέτρες ή σκουπίδια, που θα μπορούσαν να τραυματίσουν ή να ενοχλήσουν τα πόδια σας. Σε αυτή την περίπτωση, φοράτε πάντα παπούτσια όταν τρέχετε.
  • Προσπαθήστε να τρέχετε σε υγρή άμμο, καθώς είναι πιο συμπαγής και δημιουργεί μια πιο σταθερή επιφάνεια.
  • Προτιμήστε αδιάβροχα αθλητικά παπούτσια ή ένα παλιό ζευγάρι που δεν σας νοιάζει αν βραχεί.
  • Αποφύγετε το τρέξιμο στην άμμο τις ώρες με πολλή ζέστη. Προτιμήστε να πάτε πολύ νωρίς το πρωί ή μόλις πέσει ο ήλιος – στη δεύτερη περίπτωση φροντίστε να υπάρχει φυσικό φως ώστε να βλέπετε.
  • Αν η άμμος που τρέχετε έχει κλίση, θυμηθείτε να κάνετε ίδια απόσταση και προς τις δύο κατευθύνσεις. Με αυτή τη στρατηγική το σώμα σας θα γυμναστεί ομοιόμορφα.

τρέξιμο
Pexels Nataliya Vaitkevich

  • Επειδή η ασταθής επιφάνεια μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις αρθρώσεις, να είστε προσεκτικοί και να «ακούτε» το σώμα σας. Αν κατά τη διάρκεια της προπόνησης νιώσετε πόνο ή ενόχληση, συνιστάται να σταματήσετε.
  • Μετά από την πρώτη φορά που θα τρέξετε στην άμμο πιθανότατα θα νιώθετε πιασμένοι, ίσως λίγο περισσότερο απ' ό,τι άλλες φορές και μπορεί και σε «απροσδόκητα» σημεία, όπως οι πατούσες ή οι αστράγαλοι. Ξεκουραστείτε και το πιάσιμο θα περάσει. Αν συνεχίσετε να πονάτε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
  • Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε σταδιακά ώστε να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να προσαρμοστεί.
  • Μην ξεχνάτε το αντηλιακό, το καπέλο και το νερό για ενυδάτωση.
  • Τέλος, φροντίστε προηγουμένως να έχετε κάνει την κατάλληλη προθέρμανση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.