iStock

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ;

Οι αγώνες μεγάλων αποστάσεων είναι μια υπόθεση πολύ σοβαρή. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός προπονητή για ένα ασφαλές δρομικό ταξίδι;

Κάθε χρόνο, εγώ και η Αιμιλία δηλώνουμε συμμετοχή σε κάποιο δρομικό event, για να στηρίξουμε έναν Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό. Είναι κάτι σαν ετήσιο τάμα. Συνήθως είναι ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας και ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών. Μην βιαστείτε να θαυμάσετε τις αντοχές μας, θεωρώντας ότι συμμετέχουμε σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων. Είμαστε δρομείς… αναψυχής, που σημαίνει ότι στο τσακίρ κέφι τρέχουμε 10 χιλιόμετρα.

Φέτος, πάντως, η Αιμιλία ήρθε αποφασισμένη. «Θα πάω να τρέξω τον ημιμαραθώνιο», ανακοίνωσε, για να μου σερβίρει λίγο αργότερα το «ψήσου να πάμε μαζί».

Αν και στους στόχους μου είναι να τρέξω κάποια στιγμή τα 21 χλμ, δεν νομίζω ότι η στιγμή αυτή είναι στις 20 Μαρτίου, που θα γίνει ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας. Ο λόγος είναι απλός: έχω λιγότερο από έναν μήνα για να προετοιμαστώ. Δεν είναι ότι θα ξυπνήσω μια Κυριακή πρωί και θα πω «ωραία, ας πάω να τρέξω τώρα 20 χιλιομετράκια».

Κατ’ αρχάς, χρειάζομαι χρόνο για να… χωνέψω την ιδέα ότι θα τρέχω περισσότερες από 2 ώρες. Κάτσε να το ξαναπώ: Περισσότερες από δύο ώρες. Μετά, χρειάζομαι κι έναν άνθρωπο για να με προπονήσει. Το ζητούμενο είναι να απολαύσω το δρομικό ταξίδι, να χαρώ το τρέξιμο, και όχι να αφήσω τα κοκαλάκια μου στα μισά της διαδρομής.

Είναι, όμως, απαραίτητος ένας προπονητής σε αυτές τις περιπτώσεις; Ο Δημοσθένης Χρονόπουλος, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών, προπονητής αθλητικών δρόμων και κολύμβησης, λύνει τις βασικές μας απορίες.

Χρειάζομαι προπονητή για τους αγώνες μεγάλων αποστάσεων
iStock

Είναι απαραίτητο να προπονηθώ με ειδικό γυμναστή για τα 5-10 χλμ;

Οι αποστάσεις των 5-10 χιλιομέτρων δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Εάν στόχος μας είναι απλά να τις τερματίσουμε, τότε δεν είναι αναγκαίο να καταφύγουμε σε ειδικό γυμναστή. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας, μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, με συστηματική προπόνηση.

Σε περίπτωση, όμως, που στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε μία από τις αποστάσεις αυτές σε συγκεκριμένο χρόνο, τότε είναι επιθυμητή η παρουσία ενός γυμναστή-προπονητή για την επίτευξή του και την αποφυγή τραυματισμών.

Τι ισχύει αν με ενδιαφέρουν οι αγώνες μεγάλων αποστάσεων;

Τότε είναι αναγκαία η παρουσία ειδικού γυμναστή, καθώς οι μεγάλες αποστάσεις, όπως ο ημιμαραθώνιος και ο μαραθώνιος, χρειάζονται πιο εξειδικευμένη προπόνηση. Πιο συγκεκριμένα, ο προπονητής θα βγάλει πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του αθλούμενου, θα προσέξει τις όποιες μυϊκές ανισορροπίες υπάρχουν και θα τον οδηγήσει ασφαλή και έτοιμο στη γραμμή του τερματισμού. Αυτές οι αποστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και μεθοδικότητα.

Χρειάζομαι προπονητή για τους αγώνες μεγάλων αποστάσεων
iStock

Γιατί είναι σημαντικός ο προπονητής στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων;

Ένας προσωπικός γυμναστής θα βοηθήσει αρχικά στην ορθή άθληση, με ό,τι αυτό σημαίνει (αποφυγή τραυματισμών, στοχευμένη βελτίωση κ.ά.). Η στοχοθεσία (βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη) είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι που μπορεί να βοηθήσει. Κάτι άλλο που πολλοί παραβλέπουν είναι η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στο ψυχολογικό κομμάτι. Ο αθλούμενος είναι εύκολο να χάσει την αυτοσυγκέντρωσή του, το κίνητρό του. Έτσι, είναι πιθανό να αποκλίνει από τον στόχο του και πολλές περιπτώσεις να τον παρατήσει.

Τι προσόντα χρειάζεται να έχει ο γυμναστής στον οποίο θα απευθυνθώ;

Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι να είναι γυμναστής, δηλαδή να έχει αναγνωρισμένη πιστοποίηση πάνω στο αντικείμενο και να μην είναι κάποιος που έχει δει κάποια βιντεάκια ή έχει διαβάσει ένα βιβλίο. Έπειτα, καλό είναι να έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του σε ένα από τα σχετικά δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, γιατί η τετραετής εκπαίδευση (έναντι της 6μηνης ή της μονοετούς) καλύπτει όλο το εύρος της προπονητικής, της ψυχολογίας και όσων είναι αναγκαίων για να ονομάζεται κάποιος γυμναστής. Τέλος, πρέπει να είναι προσηλωμένος στον ασκούμενο και να επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση με ορθούς τρόπους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.