iStock

ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΥΜΗΘΕΙΣ; 

Αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν οφέλη από την ασυνεπή, περιστασιακή γυμναστική. Κερδίζει κάτι το σώμα ξεκινώντας και σταματώντας την άσκηση, ή καλύτερα να το ξεχάσουμε μια για πάντα; 

Πόσες φορές έχει τύχει να ξεκινήσετε γυμναστική και μετά από λίγο να σταματήσετε; Πόσες φορές σας έχει ξανατύχει; Μήπως έχει γίνει σύστημα αυτό το σταμάτα-ξεκίνα τη γυμναστική; 

Μήπως είστε από εκείνους που όλο ξεκινάνε γυμναστήριο κι όλο το σταματάνε; Ή μήπως τελικά σας είναι αδύνατον να γυμναστείτε μέσα στην εβδομάδα και καταλήγετε να στριμώχνετε μέσα στο Σαββατοκύριακο γυμναστήριο, τρέξιμο, πιλάτες, κολύμβηση, χορό; 

Το ερώτημα που προκύπτει σε καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις είναι: γίνεται δουλειά με τη διακοπτόμενη άσκηση ή καλύτερα να το αφήσετε εντελώς; Έχει οφέλη για το σώμα η περιστασιακή άσκηση; 

Περιστασιακή γυμναστική: Τι λένε οι έρευνες;

Η απάντηση που έρχεται από τους επιστήμονες είναι ομόφωνη και φρέσκια: Ναι. Η περιστασιακή άσκηση εξακολουθεί να ωφελεί το σώμα, ακόμα κι αν είναι ασυνεπής. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα. 

Αλλά και οι μελέτες των τελευταίων ετών που έχουν εξετάσει το φαινόμενο της γυμναστικής του Σαββατοκύριακου στο ίδιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει. Τελικά, αν κάποιος γυμνάζεται εντατικά το Σαββατοκύριακο μπορεί να ισοφαρίσει σε αποτελεσματικότητα εκείνον που προτιμάει μια πιο χαλαρής έντασης άσκηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. 

Περιστασιακή γυμναστική
Unsplash Derick McKinney

«Εάν επιλέξετε να ασκηθείτε μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά με την ίδια ένταση και χρονική διάρκεια συνολικά σε σχέση με κάποιον που ασκείται 3 ημέρες την εβδομάδα, θα έχετε τα ίδια οφέλη για την υγεία», λέει η Linda Pescatello, PhD, καθηγήτρια κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Τι κερδίζει το σώμα;

Το σώμα αλλάζει γρήγορα με την άσκηση. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η καρδιαγγειακή αντοχή και η προσαρμοστικότητα βελτιώνονται. Η άσκηση φαίνεται ευκολότερη καθώς το σώμα γίνεται πιο αποτελεσματικό στην αναπνοή και τη ρύθμιση του οξυγόνου.  

Μέσα σε 4-6 εβδομάδες οι ασκούμενοι ενδέχεται να παρατηρήσουν μείωση του λιπώδους ιστού και αύξηση του μυϊκού. Επιπλέον, καλύτερη ψυχική διάθεση, περισσότερη ενέργεια και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. 

Με την άσκηση αποκομίζει κανείς άμεσα οφέλη. Είναι γνωστό ότι ένας γρήγορος περίπατος μπορεί να ρίξει την αρτηριακή πίεση, η οποία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Η Dr Pescatello αναφέρει ότι εκτός από την αρτηριακή πίεση, η άσκηση έχει άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα στη ρύθμιση της γλυκόζης και της ινσουλίνης, καθώς και στα επίπεδα λιπιδίων του αίματος. Συνεπώς, έστω και η λίγη άσκηση είναι καλύτερη από την απραξία. 

Πότε χάνονται τα κέρδη της γυμναστικής;

Όμως ό,τι έχει κερδίσει κανείς με την περιστασιακή γυμναστική θα χαθεί αν αυτή σταματήσει τις επόμενες εβδομάδες. Από 1-4 εβδομάδες απουσίας σωματικής δραστηριότητας είναι το χρονικό διάστημα που το σώμα χρειάζεται για να επανέλθει στα πρότερα επίπεδα. 

Όσο πιο αγύμναστος είναι κανείς, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψει στην προηγούμενη μυϊκή δύναμη και καρδιαγγειακή αντοχή. Αυτά αναφέρονται σε σχετική έρευνα που μελέτησε τους ρυθμούς επαναφοράς του σώματος. 

Περιστασιακή γυμναστική
iStock

Μήπως σταματάς και ξεκινάς όλη την ώρα;

Τι γίνεται όμως αν το σταμάτα-ξεκίνα σας έχει γίνει συνήθεια; Ό,τι περίπου συμβαίνει και με την περίφημη κυτταρική ανοσία που ακούμε το τελευταίο διάστημα για τα εμβόλια κατά της Covid-19

Ναι, μεν το σώμα χάνει τα οφέλη που έχει αποκτήσει, διατηρεί ωστόσο μια μνήμη στα μυϊκά του κύτταρα η οποία του επιτρέπει να ανακτά τα όποια οφέλη πιο γρήγορα την επόμενη φορά που θα ασκηθεί. 

Αν όμως συνδυάζετε αυτή τη συνήθεια του «σταμάτα - ξεκίνα» και με δίαιτα, τότε τα πράγματα δεν είναι τόσο ανώδυνα. Το βάρος που θα ξανακερδηθεί μεταξύ των διαλειμμάτων της άσκησης, δεν χάνεται τόσο εύκολα, όταν αυτή ξαναρχίζει. 

Επομένως, αν ξέρετε ότι δεν θα είστε συνεπείς στο συνδυασμό γυμναστικής και δίαιτας, μην τον επιλέγετε. Προτιμήστε ένα από τα δύο, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα πάει καλά. 

Έστω και λίγο είναι καλό

Συμπερασματικά, η περιστασιακή άσκηση είναι σίγουρα καλύτερη από τη μη άσκηση. Η συστηματική όμως, ακόμη κι αν είναι ήπια, είναι προτιμητέα. Δεν χρειάζεται να βάζετε υψηλούς στόχους που θα αποδειχθούν απραγματοποίητοι. 

Επιλέξτε το περπάτημα για αρχή. Τα οφέλη του είναι αναρίθμητα και αφορούν τους πάντες. Μισή ώρα γρήγορο περπάτημα μέσα στην ημέρα είναι μια πολύ καλή άσκηση στην οποία μπορείτε να μείνετε συνεπείς εύκολα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.